TOP 100+ Human Resource Management MCQ With Answers PDF

Human Resource Management MCQ With Answers PDF: Are you one of those who find it difficult to solve Human Resource Management MCQs? Then, to make the process easy for you, here are our HRM question papers with all possible important questions that you can expect in at least one or more entrance exams. These QP have been framed after a detailed analysis of the previous year’s question papers, so if you are willing to crack the Human Resource Management MPSC, Teachers recruitment test, UGC NET and other exams then can practice these pre-made questions.

Human Resource Management MCQ With Answers

1. SHRM tries to establish employees as the ______ of the organization.

A. managers and officers

B. important workers

C. capital

D. strategic partner

Answer: strategic partner

2. The list of Demands prepared by the employees at the time of bargaining is called _______

A. charter

B. barter

C. want

D. promotion

Answer: charter

3. When either the party of bargaining is not ready to give up from a particular point, that point is called ______ Point

A. grief

B. sticky

C. barter

D. crucial

Answer: Sticky

4. _______ will be done when an employee is suspected to be guilty and not yet proved

A. firing

B. attrition

C. suspension

D. posting

Answer: suspension

5. Group of employees joined to solve the production-related issues is called ______

A. internal group

B. production group

C. virtual community

D. quality circle

Answer: quality circle

6.  ______ is grievance settling machinery with less legal procedure.

A. mediation

B. arbitration

C. litigation

D. moderation

Answer: mediation

7. _______ is a method of grievance settling in which the parties are allowed to select their own arbitrator.

A. mediation

B. arbitration

C. litigation

D. moderation

Answer: arbitration

8. _______ is the Last stage in Career planning

A. resignation

B. resume building

C. withdrawal

D. negotiation

Answer: withdrawal

9. When an employee is appraised by all the members in the organization like superior, subordinate, peer, customer, etc., is called ______

A. Employee Self-Assessment

B. The 360-Degree Appraisal

C. Ranking Appraisal

D. Performance Appraisal

Answer: The 360-Degree Appraisal

10. When an employee is trained for a key position in the organization is called ________

A. talent management

B. replacement planning

C. leadership development

D. Succession Planning

Answer: Succession Planning

11. _______ is the assessment of an individual’s performance in a systematic way.

A. systematic appraisal

B. The 360-Degree Appraisal

C. Ranking Appraisal

D. Performance Appraisal

Answer: Performance Appraisal

12. _______ means attainment of such age by the employee as is fixed in the contract or conditions of service as an age of retirement.

A. Superannuation

B. Pension

C. Retirement

D. Gratuity

Answer: Superannuation

13. The compensation paid during the time of layoff is called _______

A. Dearness Allowance

B. Servant Allowance

C. Retaining Allowance

D. Cash Allowance

Answer: Retaining Allowance

14. The First stage in career planning is ________

A. Preparation Stage

B. Investigation Stage

C. Establishment Stage

D. Retention Stage

Answer: Establishment Stage

15. The employees appraised based on their reaction to the critical situation is _______ performance appraisal method

A. Critical incident method

B. Critical appraisal method

C. Critical situation method

D. Critical performance method

Answer: Critical incident method

16. A group of positions that have similar duties, tasks & responsibilities is called ______

A. Job

B. Business

C. Career

D. Entrepreneurship

Answer: Job

17. ______ can be derived from Job Analysis.

A. Job Specification

B. Job Description

C. Job requirement

D. Both A & B

Answer: Both A & B

18. A written summary of content & context of job is called _______

A. resume

B. job specification

C. Job Description

D. Job posting

Answer: Job Description

19. A written summary of KSA required to perform a job is _________

A. resume

B. job specification

C. Job Description

D. Job posting

Answer: job specification

20. KSA represents ______ & ________

A. Knowledge

B. Skill

C. Attitude

D. All of the above

Answer: All of the above

21. Identifying the source of potential candidates and _______ them to apply for the job is called Recruitment.

A. rejecting

B. training

C. attracting

D. all of the above

Answer: attracting

22. Promotion is a ________ source Recruitment.

A. external

B. internal

C. macro

D. none of the above

Answer: internal

23. Campus selection is a __________ source of recruitment

A. external

B. internal

C. macro

D. none of the above

Answer: external

24. To be ethical and social towards the needs of society is _______ objective of HRM

A. corporate

B. profitable

C. non essential

D. societal

Answer: societal

25. Strategic HRM concerned with the relation of HRM and ________

A. business policy

B. business strategy

C. business tactics

D. short term strategies

Answer: Business Strategy

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments