TOP 100+ ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF

ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF: We are providing ISO MCQs which cover the updated multiple-choice questions on the ISO 9000 & ISO 14000 series. Hope these solved sample exams will help MBA, BBA, Engineering, MMS, B Com, and M com students for UPSC and other competitive exams including UGC NET and SET examination preparation.

ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers

1. ISO 9001 helps ensure that customers get ______

A. consistent products & services

B. good-quality products and services

C. many business benefits

D. all of the above

Answer: all of the above

2. ISO 9002 requires _______

A. Consistent quality meetings with customers

B. Regular connection with suppliers

C. Getting production and inspection or installation methods certified

D. Motivation, inspiration and coordination of teams for quality

Answer: Getting production and inspection or installation methods certified

3. ISO 14000 family is related to companies and organizations of any type that require practical tools to manage their ___________.

A. production quality

B. social responsibilities

C. environmental responsibilities

D. operations and supply chain system

Answer: environmental responsibilities

4. ISO 14000 standards are for the ______

A. sustained success

B. production management

C. operations quality management

D. environmental management

Answer: environmental management

5. ISO 14000 family focus on ________

A. labeling and life cycle analysis

B. environmental challenges

C. climate change

D. All of the above

Answer: All of the above

6. Which of the following is true about ISO 14000 certification?

A. ISO 14000 mainly deals with environmental management

B. ISO 14000 is all about the quality of the microenvironment of the organization

C . ISO 14000 is far superior to other ISO systems and standards

D. ISO 14000 is a completely outdated and nonessential standard

Answer: ISO 14000 mainly deals with environmental management

7. ISO 9000 determines _______

A. The procedure used for quality control

B. Infrequent causes of variation

C. Performance of suppliers regarding quality

D. If the company practices its written procedures

Answer: If the company practices its written procedures

8. ISO 9000 is a series is a _______ .

A. quantity management standards

B. qualification management standards

C. quality management standards

D. None of the above

Answer: quality

9. The ISO 9000 series was created by the ______________.

A. Internal Organization for Standardization

B. International Trade Organization

C. International Organization for Standardization

D. International Standards for Organization

Answer: International Organization for Standardization

10. The ISO 9000 series was originally introduced in ____.

A. 1978

B. 1987

C. 1981

D. 1998

Answer: 1987

11. ISO 9000 has been adopted in over _______ countries.

A. 117

B. 152

C. 178

D. 215

Answer: 178

12. Select the correct option.

A. ISO 9000 is a standard within the ISO 9001 family

B. ISO 9001 is a standard within the ISO 9000 family

C. There is no connection between ISO 9000 & ISO 9001

D. ISO 9000 & ISO 9001 are basically synonyms for each other

Answer: ISO 9001 is a standard within the ISO 9000 family

13. The ISO 9000 family does NOT contain ____

A. ISO 9001:2000

B. ISO 9001:2005

C. ISO 9001:2008

D. ISO 9001:2015

Answer: ISO 9001:2005

14. The ISO 9000 certification helps _______

A. to compete with other non-certified competitors

B. to improve employee morale

C. to document quality system effectively

D. all of the above

Answer: all of the above

15. The ISO 9000:2015 and ISO 9001:2015 standards are based on_______ quality management principles

A. Five

B. Three

C. Seven

D. Nine

Answer: Seven

16. The ________ family is the world’s best-known quality management standard for companies and organizations of any size.

A. ISO 9000

B. ISO 27000

C. ISO 14000

D. ISO 2018

Answer: ISO 9000

17. ISO 9001 sets out the criteria for a __________.

A. quality management system

B. quantity management system

C. qualified marketing system

D. quality marketing system

Answer: quality management system

18. ISO 9001 can be used by _____

A. large organization

B. Small organization

C. MSME enterprises

D. All of the above

Answer: All of the above

19. There are over ________ companies and organizations certified to ISO 9001.

A. Ten Thousand

B. One Million

C. One Lakh

D. Ten Million

Answer: One Million

20. According to ISO 9001 inspection and testing comes under which management’s responsibility

A. document control

B. data control

C. process control

D. maintenance control

Answer: process control

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments