TOP 100+ Logistics Management MCQ with Answers PDF

Logistics Management MCQ with Answers PDF: Logistics Management MCQ with answers is one of the most important subjects in Logistics Management. Mastering this subject will help you to crack the Logistics Management section of almost every competitive exam easily. Here we have provided these best Logistics Management MCQs with answers PDF on different Logistics Management topics. These questions are prepared in such a way that easy to understand and cover all kinds of Logistics Management questions. You can use these questions while preparing for any competitive exam like SSC, RRB NTPC, IBPS, UGCNET, MANAGEMENT PLACEMENT CELL, and so on.

We are presenting this Logistics Management MCQ with an answer PDF which has been designed especially for the candidates who are preparing for the entrance exams like PGDM, NET, MMS CET, and UGC-CSIR-NET. These Management multiple-choice questions will help to prepare for these competitive exams and will also help all those students to get an idea about the possibility of their success in the competitive examinations that they aim to get cleared.

Logistics Management MCQ with Answers

1. Which of the following is not a part of the Supply chain Management system?

a. Supplier

b. Manufacturer

c. Information Flow

d. Competitor

e. Customer

Answer: Competitor

2. _________ includes design and administration of systems to control the flow of materials, WIP, and finished inventory to support business unit strategy.

a. Logistics Management

b. Materials Management

c. Bill of Materials

d. None of the above

Answer: Logistics Management

3. _______ is the time that elapses between issuing replenishment orders and receiving the material in stores.

a. Replenishment time

b. Lead time

c. Idle time

d. None of the above

Answer: Lead time

4. ________ is the task of buying goods of the right quality, in the right quantities, at the right time, and at the right price.

a. Supplying

b. Purchasing

c. Scrutinizing

d. None of the above

Answer: Purchasing

5. ________ is the provision of service to customers before, during, and after a purchase.

a. Customer Service

b. Product Management

c. Purchase management

d. None of the above

Answer: Customer Service

6. Buying according to the requirements is called ______

a. Seasonal Buying

b. Hand to mouth buying

c. Scheduled Buying

d. Tender Buying

e. Speculative Buying

Answer: Hand to mouth buying

7. The objective of the independent business function stage is ______

A. Core competency

B. Maximization of profitability by more expenses

C. Cost reduction

D. Maximization of profit by sales volume

Answer: Maximization of profit by sales volume.

8. _____ is not a part of basic systems of codifications.

A. Numerical System

B. Colour Coding System

C. Alphabetical System

D. None of the above

Answer: None of the above

9. Place utility is created by _____

A. Logistics function

B. Distribution function

C. Procurement function.

D. Operation function

Answer: Logistics function

10. EDI stands for _____

A. Electronic Distribution Intermediary.

B. Electronic Documentation Interchange

C. Electronic Data Interface

D. Electronic Data Interchange

Answer: Electronic Data Interchange

11. OBO stands for ______ carriers

A. Ore Bulk Oil

B. On Bulk Order

C. Over Bulk Order

D. Ore Bulk Order

Answer: Ore Bulk Oil Carriers

12. ______ is not an activity in the generic value chain of logistics.

A. Supply chain Management

B. Human Resource Management

C. Operations

D. Marketing & sales

Answer: Human Resource Management

13. Form utility is created by _____

A. Logistics function

B. Procurement function

C. Operation function

D. Distribution function

Answer: Operation function

14. Just in time (JIT) is a practice originally followed in _____

A. America

B. China

C. Japan

D. Britain

Answer: Japan

15. VLCC stands for _____

A. Very large closed container

B. Very large closed carrier

C. Very large crude carrier

D. Very large crude container

Answer: Very large crude container

16. The document that is used for the MTO is _____

A. ARE

B. GR

C. CTD

D. Bill of lading

Answer: CTD

17. ______ is not a part of basic systems of codifications.

a. Alphabetical System

b. Numerical System

c. Colour Coding System

d. None of the above

Answer: None of the above

18. _______ and physical distribution are the two major operations of logistics.

a. Supply Chain Management

b. Materials Management

c. Logistics Management

d. None of the above

Answer: Materials Management

19. Which of the following is not a component of 4PL?

a. Control Room (Intelligence)

b. Resource Providers

c. Information

d. Recycling

Answer: Recycling

20. Logistics management is an ______ part of the business and its success.

A. minimal

B. integral

C. unrelated

D. None of the above

Answer: integral

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments