TOP 100+ Marketing Management MCQ With Answers PDF

Marketing Management MCQ With Answers PDF: Are you a student trying to solve Marketing Management MCQ questions and looking for Marketing Management MCQ with answers which will help you crack your MBA, MMS, BBA, BCom, Mcom, etc. exams? Are you searching for the top Marketing Management MCQ with answers for NET, SET, Ph.D. university, competitive & entrance tests then look no further because we have listed all the best Marketing Management multiple-choice questions.

These Marketing Management MCQs will provide a clear insight into the deeper and advanced knowledge related to the topics. These questions are also helpful for clearing the Conceptual Reasoning Examination (CAT), Common Management Admission Test (CMAT), Management Aptitude Tests (MAT), and various other competitive exams.

Marketing Management MCQ With Answers

1. Who is the father of Modern Marketing?

A. Abraham Maslow

B. Lester Wunderman

C. Peter Drucker

D. Philip Kotler

Answer: Philip Kotler

2. Which one of the following is a key to building lasting relationships with consumers?

A. Price of the product

B. Need recognition

C. Customer satisfaction

D. Quality of product

Answer: Customer satisfaction

3. If the focus is on social and ethical concerns in marketing’ is characteristic of the _________ period.

A. Production

B. Sales

C. Marketing

D. Societal marketing

Answer: Societal marketing

4. Transporting and storing goods is part of which of the following marketing channel functions?

A. Inventory Channel

B. Direct Marketing Channel

C. Physical Distribution Channel

D. Warehousing Channel

Answer: Physical Distribution Channel

5. Which of the following statements is the most correct statement?

A. The delivery of Goods & Services from producers to their ultimate consumers or users includes many different activities. These different activities are known as marketing.

B. Marketing is to ensure that the product is easily & effectively moved from the point of production to the target market & ensures that the product can be easily accessed by customers.

C. Marketing is the activity, set of institutions & processes for creating, communicating, delivering & exchanging offerings that have value for customers, clients, partners & society

D. Marketing is the last step in the chain of commerce where a buyer exchanges cash for a seller’s good or service, or the activity of trying to bring this about.

Answer: Marketing is the activity, set of institutions & processes for creating, communicating, delivering & exchanging offerings that have value for customers, clients, partners & society

6. ______is a cluster of complementary products and services that are closely related in the minds of consumers but spread across a diverse set of industries.

A. Marketspace

B. Marketplace

C. Metamarket

D. Marketpace

Answer: Metamarket

7. The ____ concept holds that consumers will favour products that offer the most in quality, performance and innovative features.

A. Marketing

B. Production

C. Product

D. Selling

Answer: Product

8. ______ are products bought by individuals and organizations for further processing or for use in conducting a business.

A. Consumer products

B. Speciality products

C. Industrial products

D. Personal Products

Answer: Industrial products

9. When customer expectations regarding product quality, service quality, and value-based price are met or exceeded, _____ is created.

A. customer satisfaction

B. planning excellence

C. a quality rift

D. a value line

Answer: customer satisfaction

10. According to the Marketing and Sales Standards Setting Body (MSSSB), which of the following is not a marketing function?

A. Promote marketing intelligence.

B. Develop sales tactics.

C. Develop the customer proposition.

D. Work with other business functions and third parties.

Answer: Develop sales tactics.

11. After concept testing, a firm would engage in __________ for developing and marketing a new product?

A. Marketing Strategy Development Stage

B. Business Analysis Stage

C. Product Development Stage

D. Test Marketing Stage

Answer: Marketing Strategy Development Stage

12. If the company’s sales slow down, and profits level off or decline. At which stage the company has reached?

A. Introduction

B. Decline

C. Growth

D. Maturity

Answer: Decline

13. Buying goods and services for further processing or for use in the production process refers to _________

A. Consumer markets

B. Government markets

C. Business markets

D. International markets

Answer: Business markets

14. Which is NOT the stage that customers go through in the process of adopting a new product?

A. Awareness

B. Interest

C. Evaluation

D. Culture

Answer: Culture

15. The mental act, condition or habit of placing trust or confidence in another, shows which of the following options?

A. Motive

B. Belief

C. Behaviour

D. Attitude

Answer: Belief

16. What does this statement show “Trade of value between two parties”?

A. Competition

B. Transaction

C. Exchange

D. Need

Answer: Transaction

17. Which one of the following concepts is a useful philosophy in a situation when the product’s cost is too high and marketers look for ways to bring it down?

A. Selling concept

B. Product concept

C. Production concept

D. Marketing concept

Answer: The production concept

18. The buying process starts from which one of the following stages in which the buyer recognizes a problem or need

A. Need recognition

B. Information search

C. Evaluation of alternative

D. Purchase decision

Answer: Need recognition

19. A firm has decided to localize its products and services to meet local market demands. Which one of the following approaches is a good approach for this segmentation?

A. Geographic

B. Demographic

C. Psychographics

D. Behavioural

Answer: Geographic

20. Customer’s evaluation of the difference between all the benefits and all the costs of a marketing offer relative to those of competing offers refers to which of the following options?

A. Customer perceived value

B. Marketing myopia

C. Customer relationship management

D. Customer satisfaction

Answer: Customer perceived value

21. Which one of the following statements by a company chairman BEST reflects the marketing concept?

A. We have organized our business to satisfy the customer needs

B. We believe that the marketing department must organize to sell what we produce

C. We try to produce only high quality, technically efficient products

D. We try to encourage company growth in the market

Answer: We have organized our business to satisfy the customer needs

22. The word shampoo in English is derived from the ………. chāmpo.

A. French Word

B. Greek Word

C. Hindi Word

D. Sanskrit Word

Answer: Hindi Word

23. This company is well known for Technology innovation, Great value and acts as a game-changer.

A. Nokia

B. Apple

C. HTC

D. Samsung

Answer: Apple

24. Political campaigns are generally an examples of _________.

A. Event Marketing

B. Ambush Marketing

C. Digital Marketing

D. Person Marketing

Answer: Person Marketing

25. ______ makes a service different from a product.

A. Pricing

B. Intangibility

C. Ubiquity

D. Liquidity

Answer: Intangibility

26. “Many people want BMW, only a few are able to buy” this is an example of _______

A. Need

B. Want

C. Demand

D. Status

Answer: Demand

27. Marketing is a process which aims at ________

A. Production

B. Profit-making.

C. The satisfaction of customer needs

D. Selling products

Answer: The satisfaction of customer needs

28. The term marketing refers to _______

A. Advertising, Sales Promotion, Publicity and Public Relational activities

B. A new product needs ideas, Developments, concepts and improvements.

C. Sales Planning, Strategy and Implementation

D. A philosophy that stresses customer value and satisfaction.

Answer: A philosophy that stresses customer value and satisfaction

29. In the history of marketing, when did the production period end?

A. In the late 1800s.

B. In the early 1900s.

C. In the 1920s.

D. After the end of the Second World War.

Answer: In the 1920s.

30. The best Definition of Marketing given by Philip Kotler is _______

A. Marketing is the process by which companies create value for customers & build strong customer relationships in order to capture value from customers in return.

B. Marketing is a societal process by which individuals & groups obtain what they need & want through creating offerings & freely exchanging products & services of value with others.

C. Marketing is the activity, set of institutions & processes for creating, communicating, delivering & exchanging offerings that have value for customers, clients, partners & society at large.

D. None of the above

Answer: Marketing is the process by which companies create value for customers & build strong customer relationships in order to capture value from customers in return.

31. Marketing is the activity, set of ___________ & processes for creating, communicating, delivering & exchanging offerings that have value for customers, clients, partners & society.

A. Institutions

B. Organizations

C. Companies

D. Enterprises

Answer: Institutions

32. The key term in the American Marketing Association’s definition of marketing is:

A. Activity

B. Sales

C. Products

D. Value

Answer: Value

33. The most formal and best definition of marketing is ___________

A. An organizational function and a set of processes for creating, communicating, and delivering, value to customers that benefit the organization.

B. Improving the quality of life for consumers by selling them products and services.

C. Marketing is all about Meeting needs profitability i.e. identifying & fulfilling consumer needs.

D. Marketing is an organizational function that includes the 4Ps i.e product, place, price, and promotion.

Answer: An organizational function and a set of processes for creating, communicating, and delivering, value to customers that benefit the organization.

34. Marketing is _______, there is a constant tension between the formulated side of marketing and the management side.

A. An art

B. A Science

C. Both an “art” and a “science”

D. Selling

Answer: Both an “art” and a “science”

35. Today, marketing must be understood in a new sense that can be characterized as _________

A. Get there first with the most.

B. Management of youth demand.

C. Satisfying customer needs.

D. Telling and selling.

Answer: Satisfying customer needs

36. Select an appropriate definition of ‘Want’.

A. More consumer Needs

B. Needs to be backed by buying power

C. Needs to be directed to the product

D. Basic human requirements

Answer: Needs directed to the product

37. _______ is the act of obtaining a desired object from someone by offering something in return.

A. Marketing Myopia

B. Selling

C. Exchange

D. Delivery

Answer: Exchange

38. Want for a specific product backed by an ability to pay is called _____

A. Demand

B. Need

C. Want

D. Customer

Answer: Demand

39. Marketers often use the term ________ to cover various groupings of customers.

A. Buying power

B. Demographic segment

C. Market

D. People

Answer: Market

40. Good marketing is no accident but a result of careful planning and _____.

A. Promotion

B. Selling

C. Policies

D. Execution

Answer: Execution

41. ______is the best illustration of a subculture.

A. Occupation

B. Income

C. Religion

D. Family & Friends

Answer: Religion

 42. ______ are the form of human needs taken as shaped by culture & individual personality.

A. Wants

B. Demands

C. Needs

D. Social Needs

Answer: Social Needs

43. A place where goods are bought and sold against the price consideration between the buyers and the sellers is called ______.

A. Exchange

B. Market

C. E-commerce

D. Transaction

Answer: Market

44. _______ Involves transfer of ownership of the goods.

A. Selling

B. Assembling

C. Buying

D. Assembling & Buying

Answer: Selling

45. ________ is not a type of Marketing Concept.

A. The production concept

B. The selling concept

C. The societal marketing concept

D. The Supplier Concept

Answer: The Supplier Concept

46. Marketing management is ________.

A. Developing marketing strategies to move the company forward

B. Managing the marketing process

C. Monitoring the profitability of the company’s products and services

D. The art and science of choosing target markets and getting, keeping, and growing customers through creating, delivering, and communicating superior customer value

Answer: The art and science of choosing target markets and getting, keeping, and growing customers through creating, delivering, and communicating superior customer value.

47. Which of the following defines marketing management?

A. The art and science of choosing target markets and getting, keeping, and growing customers through creating, delivering, and communicating superior customer value.

B. The development of planning, policies and various marketing strategies to move the company forward to achieve the goal of profit through selling the product and services.

C. The process of identifying and managing all marketing process to sell product and service to the end users at low price.

D. The process of developing and monitoring profit of companies products and services.

Answer: The art and science of choosing target markets and getting, keeping, and growing customers through creating, delivering, and communicating superior customer value.

48. Which of the following refers to a marketing channels?

A. Integrated Marketing Communication

B. Distribution

C. Marketing Myopia

D. Retailing

Answer: Distribution

49. _______ is a combination of quality, service & price.

A. Marketing Triad

B. Customer Value Triad

C. Customer Satisfaction Triad

D. Service Quality Triad

Answer: Customer Value Triad

50. Marketing segmentation is useful for___________

A. Prospects Identification

B. To know the customer’s tastes and preferences

C. To target current clients

D. All of the above

Answer: All of the above

51. _________ Involves purchase from various sources & assembled at one place.

A. Selling

B. Assembling

C. Buying

D. Promoting

Answer: Assembling

52. __________ is the major objective of any marketing activity in the world.

A. Promotion

B. Selling

C. Assembling

D. Transportation

Answer: Selling

53. __________ is highly firm-centric, where the firm believes that the competitive edge lies in its ability to innovate.

A. Conventional Model

B. Contemporary Model

C. Competitive Model

D. None of the above

Answer: Conventional Model

54. _________ upholds the importance of the customer in the whole value creation process. The D.A.R.T highlights this aspect in a vivid manner.

A. Contemporary Model

B. Conventional Model

C. Both a&b

D. None of the above

Answer: Contemporary Model

55. Which of the following is not an Exchange function of Marketing?

A. Product Planning & Development

B. Buying function

C. After-sales service

D. Selling Function

Answer: After-sales service

56. The key customer markets consist of ____________

A. Government Markets

B. Business Markets

C. Consumer Markets

D. All of the above

Answer: All of the above

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments