TOP 100+ Marketing Mix MCQ With Answers PDF

Marketing Mix MCQ With Answers PDF: Marketing Mix MCQ With Answers PDF is provided below. Given below are important MCQs based on Marketing Mix with answers to key concepts like marketing planning process, market segmentation, consumer decision-making process, 4 ps of the marketing mix, and product life cycle.

Marketing mix questions help to find out your good ability of marketing, without Practice marketing mix questions it is difficult to crack in any competitive exam. Here we are providing some important marketing mix multiple choice questions with answers.

Marketing Mix MCQ With Answers

1. Advertising, Publicity, Personal Selling, and Sales promotion, are also termed as four elements of a ______.

A. Promotion Mix

B. Marketing Mix

C. Place Mix

D. Sales Mix

Answer: Promotion Mix

2. Place in marketing is also known as _____

A. physical distribution

B. channel of distribution

C. intermediary

D. all of the above

Answer: all of the above

3. _____ refers to the point of sale.

A. Product

B. Price

C. Place

D. Promotion

Answer: Place

4. ____ is the communication link between the firm and the consumer.

A. Price

B. Promotion

C. Place

D. Product

Answer: Promotion

5. To which tool of marketing mix does ‘Brand Name’ relate?

A. Price

B. Promotion

C. Place

D. Product

Answer: Promotion

6. Marketing mix for products consists of______.

A. 4Ps

B. 7Ps

C. 8Ps

D. 5Ps

Answer: 4Ps

7. Marketing mix is suggested by______.

A. Philip Kotler

B. Neil Borden

C. Peter Drucker

D. Neil Armstrong

Answer: Neil Borden

8. _____ are the key elements of the promotion mix.

A. Advertising and Sales Promotion

B. Publicity and Public Relations

C. Direct Marketing and Personal Selling

D. All of the above

Answer: All of the above

9. Marketing mix for services includes______.

A. 4Ps

B. 7Ps

C. 8Ps

D. 5Ps

Answer: 7Ps

10. _______is not a part of marketing mix.

A. Product

B. Purpose

C. Place

D. Price

Answer: Purpose

11. The term marketing mix describes _______

A. a composite analysis of all environmental factors inside and outside the firm.

B. a series of business decisions that aid in selling a product.

C. the relationship between a firm’s marketing strengths and its business weaknesses.

D. a blending of strategic elements to satisfy specific target markets.

Answer: a blending of strategic elements to satisfy specific target markets.

12. Which of the following marketing mix activity is most closely associated with newsletters, catalogs and invitations to organization-sponsored events?

A. Pricing

B. Promotion

C. Distribution

D. Product

Answer: Promotion

13. Which one of the following sets represents 4C’s of the marketing mix?

A. Customer solution, cost, convenience, communication

B. Customer, cost, convenience, comfort

C. Convenience, communication, coverage, cost

D. Cost, coverage, communication, consultancy

Answer: Customer solution, cost, convenience, communication

14. The concept of the marketing mix was developed by _______

A. Dr. Philip Kotler

B. Rosser Reeves

C. Christian Gronroos

D. Neil H. Borden

Answer: Neil H. Borden

15. The term marketing mix refers to________

A. An analysis of micro and macro environment of the organization

B. A mixture of various decisions to sell more products at any cost

C. A customer relationship for long term profit and gain

D. A combination of strategic elements to satisfy market needs

Answer: A blending of strategic elements to satisfy specific target markets

16. Newsletters, catalogs and invitations to organization-sponsored events are most closely to ______.

A. Product

B. Price

C. Place

D. Promotion

Answer: Promotion

17. New product development starts with which one of the following steps of new product development?

A. Idea screening

B. Idea generation

C. Test marketing

D. Concept testing

Answer: Idea generation

18. Promotion decision involves _______

A. Interest, Trust, Persuasion

B. Information, Involvement, Attainment

C. Interest, Influence, Acquire

D. Information, Persuasion, Influence

Answer: Information, Persuasion, Influence

19. The 4Ps make up a typical marketing mix – Product, Price, Promotion and _____.

A. People

B. Process

C. Place

D. Purpose

Answer: Place

20. The value that is put for a product is known as ______.

A. Commission

B. Price

C. Profit

D. Revenue

Answer: Price

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments