TOP 100+ Material Management MCQ with Answers PDF

Material Management MCQ with Answers PDF: Are you thinking to make a career in materials management? You are at the right place. Here you can find Master of Business Administration (MBA), Master of Computer Application (MCA), Bachelor of Business Administration (BBA), Bachelor of Commerce (B Com), Bachelor of Engineering/Technology, Master of Engineering/Technology, Master of Management Studies (MMM) and Post Graduate Diploma in Management researchers Material Management MCQs with answers pdf. These Material Management multiple choice questions and answers can be downloaded easily without any login registration hassle.

Material management is the discipline that manages, extends, and maintains the life cycle of materials. In other words, it is a cycle in which goods and services are managed through a set of functions that support the effective use of all company resources. To score well in this domain, students can download these MCQs as the latest Material Management multiple choice questions with answer key PDF files.

This PDF contains MCQ (Material Management Multiple Choice Questions) with Answers. Material Management MCQ with Answers is prepared by subject matter experts and reviewed by professors. You can use these Material Management MCQs in an online exam system to prepare for competitive exams like UGC-NET and others.

A Short Overview of Material Management MCQ

TOPIC:Material Management
TOTAL QUESTIONS:100+
QUESTION TYPE:MCQ
FORMAT:TEXT & PDF
PDF SIZE:1 MB
DOWNLOAD:ATTACHED BELOW

Material Management MCQ with Answers

1. Procuring an item in staggering deliveries according to the delivery schedule finished to the supplier by the buyer.

a. Seasonal Buying

b. Hand to mouth buying

c. Scheduled Buying

d. Tender Buying

Answer: Scheduled Buying

2. Buying the annual requirements of an item during its season is called _______

a. Seasonal Buying

b. Hand to mouth buying

c. Scheduled Buying

d. Speculative Buying

Answer: Speculative Buying

3. ______ is the capability of manufacturing to produce goods and services.

A. Control

B. Priority

C. Capacity

D. Planning

Answer: Capacity

4. Materials management mainly focuses on _______

A. management of raw material or components required for continuous production

B. production of finished goods and it’s sale in the appropriate market

C. management of logistics and supply chain activities for timely market reach

D. distribution of materials to the seller and distributor for smooth functioning of the market activities

Answer: management of raw material or components required for continuous production

5. To get the most profit, a company should________

A. Provide the lowest inventory investment

B. Provide the highest distribution costs

C. Provide high production costs

D. Provide little customer service

Answer: Provide the lowest inventory investment

6. ______ & direct material are costs that increase or decrease with the quantity sold.

A. Indirect labor

B. Direct labor

C. Indirect material

D. Labor

Answer: Direct labor

7. The available capacity can be increased by ________

A. Limiting subcontracting

B. Using fewer workers

C. Rerouting away from other work centers

D. Scheduling overtime

Answer: Scheduling overtime

8. The transit time between work centers is _____.

A. run time

B. move time

C. setup time

D. wait time

Answer: move time

9. Raw Materials and WIP can be classified under ________

A. Indirect Material

B. Direct Material

C. Finished Material

D. Standard Parts

Answer: Direct Material

10. _________ are the basic materials that have not undergone any conversion since their receipt from suppliers.

A. WIP

B. Raw Material

C. Finished Parts

D. Work Made Parts

Answer: Raw Material

11. Buying according to the requirements is called ________

a. Seasonal Buying

b. Hand to mouth buying

c. Scheduled Buying

d. Tender Buying

Answer: Hand to mouth buying

12. Which is not a part of 5R’s of buying?

a. Right Quality

b. Right Quantity

c. Right Source

d. None of the above

Answer: None of the above

13. The business cycle, price trends, National Economy is ___________

a. Micro Factors

b. Macro Factors

c. Controllable Factors

d. None of the above

Answer: Macro Factors

14. __________ also called part lists or building lists is the document generated at the design stage.

a. MRP (Material Requirement Planning)

b. BOM (Bill of Materials)

c. MPS (Master Production Schedule)

d. None of the above

Answer: BOM (Bill of Materials)

15. Purchasing responsibilities can be divided into Buying, Clerical and ________ divisions.

a. Packing

b. Traffic

c. Record

d. Follow up

Answer: Traffic

16. Materials Management has an important role in ______ management.

A. Production

B. Supply chain

C. Operations

D. All of the above

Answer: All of the above

17. The first activity of Purchasing cycle is _____________

a. Communicating requirements for the purchase

b. Source Selection and development

c. Recognizing the need for procurement

d. Inspection of goods

Answer: Recognizing the need for procurement

18. ________ is the time that elapses between issuing replenishment order and receiving the material in stores.

a. Replenishment time

b. Lead time

c. Idle-time

d. None of the above

Answer: Lead time

19. _________ is the scientific technique for planning the ordering and usage of materials at various levels of production and for monitoring the stocks during these transactions.

a. MPS

b. MRP

c. BOM

d. None of the above

Answer: MRP (Material Requirement Planning)

20. _________ is the task of buying goods of the right quality, in the right quantities, at the right time and at the right price.

a. Supplying

b. Purchasing

c. Scrutinizing

d. None of the above

Answer: Purchasing

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments