TOP 100+ Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF

Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF: We are sharing the latest organizational behavior MCQs for free of cost with answers. These OB multiple-choice questions have maximum points and are important for MBA, MMS, PGDM, BBA, B Com, and other students. This quiz helps you to gain more knowledge on OB-related topics. These OB questions can also be useful for competitive exams like UPSC, UGC NET, SSC, and others.

Test your understanding of organizational behavior MCQs with answers explained. These OB quiz questions will help you to improve your overall grade. This OB MCQ on organizational behavior is a resource for candidates who want to get maximum grades in their class and competitive exams.

A Short Overview of Organizational Behaviour MCQ

TOPIC:Organizational Behaviour
TOTAL QUESTIONS:100+
QUESTION TYPE:MCQ
FORMAT:TEXT & PDF
PDF SIZE:1 MB
DOWNLOAD:ATTACHED BELOW

Organizational Behaviour MCQ with Answers

1. Organisational behaviour is_______

a) A science

b) An art

c) A science as well as an art

d) None of the above

Answer: A science as well as an art


2. Nowadays a lot of stress is being put on the __________ of the employee in the organization

a. Character

b. improvement

c. Behaviour

d. Rewards

Answer: Behaviour


3. The term ‘psychology’ is derived from the word ‘psyche’, which means ‘soul’ or ‘spirit’_______

a) Latin

b) French

c) Greek

d) None of these

Answer: Greek


4. The field of organisational behaviour is primarily concerned with _____

a) The behaviour of individual and groups.

b) How resources are effectively managed.

c) Control processes and interactions between organisations, external context.

d) Both a and c.

Answer: Both a and c.


5. The____________ is based on the environment. Though____________ like thinking, expectations and perception do exist, and they are not needed to manage or predict behaviour.

a) Behaviouristic approach, Cognitive processes,

b) cognitive processes, behaviouristic approach

c) Social cognitive, behaviouristic approach

d) Cognitive processes, social cognitive

Answer: Behaviouristic approach, Cognitive processes,


6. Organisational Behaviour is the study of _____________ in the organisation

A. Human

B. Employer

C. Human Behaviour

D. Employees

Answer: Human Behaviour


7. The Hawthorne experiment was conducted by________

a) William Gilbreth

b) Hendry Fayol

c) F.W.Taylor

d) Elton Mayo

Answer: Elton Mayo


8. OB Helps to understand behaviour of human in ___________.

a) work place and Society

b) work place only

c) Society only

d) Department only

Answer: work place only


9. OB does Not contributed to improve

a) Motivation

b) Efficiency

c) interpersonal relations

d) Communication

Answer: interpersonal relations


10. Due to emphasis on productivity & efficiency, employee are not allowed to work with harmony with one another is a limitation of_____

a) Organizational Cultural

b) Organizational Structure

c) Organizational Behaviour

d) Organisational Value

Answer: Organizational Behaviour


11. Common uniform, canteen, office does not mean common treatment is a limitation of

a) Organizational Cultural

b) Organizational Structure

c) Organizational Behaviour

d) Organisational Value

Answer: Organizational Behaviour


12. Which of the following is not a contributing discipline of OB

a) Anthropology

b) Psychology

c) physiology

d) sociology

Answer: physiology


13. ____________ is a Study of individual Behaviour

a) Anthropology

b) Psychology

c) political science

d) sociology

Answer: Psychology


14. __________ is a Study of Group Behaviour

a) Anthropology

b) Psychology

c) physiology

d) sociology

Answer: sociology


15. ___________ is a Study of man, his work and Culture

a) Anthropology

b) Psychology

c) Social psychology

d) sociology

Answer: Anthropology


16. _________ focuses on the influence of people on one another

a) Anthropology

b) Psychology

c) Social psychology

d) sociology

Answer: Social psychology


17. Communication begins with _____

a. encoding

b. idea origination

c. decoding

d. channel selection

Answer: idea origination


18. A study of the culture and practises in different societies is called _____

a) Personality

b) Anthropology

c) Perception

d) Attitudes

Answer: Anthropology


19. Forces affecting organisational behaviour are _______

a) People

b) Environment

c) Technology

d) All of the above

Answer: All of the above


20. ________ framework is based o the concept of Expectancy, demand and Intention of the human being.

a) Behaviouristic

b) Expectancy

c) Cognitive

d) Social learning

Answer: Cognitive


21. The study of organizational behaviour has certain basic assumptions. They are _____

a) An industrial enterprise is an organisation of people.

b) These people must be motivated to work effectively.

c) The goals of the employee and the employer may not necessarily coincide.

d) All of the above.

Answer: All of the above.


22. “Leadership motivates the people to work and not the power of money”, this concept is related to _______

a) Autocratic model

b) Custodial model

c) Supportive Model

d) Collegial Model

Answer: Custodial model


23. Which of the following forms the basis for the autocratic model of OB?

a) Obedience

b) Authority

c) Power

d) Dependence on boss

Answer: Power


24. Which of the following frameworks is used in the development of the overall model of OB?

a) The cognitive framework

b) The behaviouristic framework

c) The social learning framework

d) All of the above

Answer: All of the above


25. Which of the following frameworks is based on the expectancy, demand and incentive concepts?

a) The cognitive framework

b) The behaviouristic framework

c) The social learning framework

d) The supportive framework

Answer: The cognitive framework


26. “Might is right” is the motto of ______

a) Autocratic Model

b) Custodial Model

c) Supportive Mode

d) Collegial Model

Answer: Autocratic Model


27. According to Edward Tolman, ______________ consists of the expectancy that a particular event will lead to a particular consequence.

a) eventual

b) Behaviour

c) Learning

d) Attitude

Answer: Learning


28. The 3 Theoretical Framework of OB are

a) Cognitive, Social and Technical

b) Cognitive, Behaviouristic, Social

c) leadership, attribution, motivation

d) attribution, Perception and motivation

Answer: Cognitive, Behaviouristic, Social


29. ________ explains internal processes of choice among different behaviours

a) Equity Theory

b) Expectancy theory

c) Goal attain theory

d) Goal setting Theory

Answer: Expectancy theory


30. __________ explains how and why people react when they feel unfairly treated

a) Equity Theory

b) Expectancy theory

c) Goal attain theory

d) Goal setting Theory

Answer: Equity Theory


31. _________ focuses on how to set goals for people to reach

a) Equity Theory

b) Expectancy theory

c) Goal attain theory

d) Goal setting Theory

Answer: Goal attain theory


32. Every individual set his goal and he also know the _____________ which will take him to achieve the goal.

a) Process

b) Behaviour

c) Event

d) way

Answer: Behaviour


33. _______ insist that it is advisable and fruitful to the study the behaviour of the human being which is visible than studying the mind which is elusive in nature.

a) Ivan Pavlov and Jon B. Watson

b) Ivan Pavlov

c) Jon B. Watson Ivan Pavlov and A.Maslow

d) None of the above

Answer: Ivan Pavlov and Jon B. Watson


34. __________ is the behaviour for a stimulus.

a) Stimulus

b) response

c) Perception

d) Attitude

Answer: Response


35. Behavioural framework based on ______ behaviour and ___environmental variables.

a) Observable —- Non Observable

b) Observable —- Observable

c) Non Observable —- Observable

d) Non observable —- Non Observable

Answer: Observable —- Observable


36. Human can project ____ behaviour for ____ stimulus and he exhibit a response depending on environmental consequences.

a) different—– different

b) same——same

c) same———different

d) different—— same

Answer: different—— same


37. As per _________ Behaviour is not the outcome of stimulus alone, but it is an outcome which also depends on contingent environmental consequences of a behaviour

a) Behaviouristic Framework

b) Cognitive Framework

c) Sinner Framework

d) Behaviour Theory

Answer: Behaviouristic Framework


38. ________ means the mental action or process of acquiring knowledge and understanding through thought, experience, and the senses.
a) Learning

b) development

c) Cognition

d) Training

Answer: Cognition


39. The social cognitive theory states that the person and the external situations are _________ with each other along with the behaviour itself to determine the behaviour.

a) related

b) linked

c) interdependence

d) combined

Answer: interdependence


40. __________ states that along with cognitive and external situation the experiences faced through relevant past events determines what a person becomes and this will create an impact in subsequent behaviour.

a) Behaviouristic Framework

b) Cognitive Framework

c) Social Cognitive Framework

d) Social Framework

Answer: Social Cognitive Framework


41. ________ developed social learning theory into the more comprehensive social cognitive theory (SCT).

a) Bandura

b) Luthans

c) Sinner

d) I Pavlo

Answer: Bandura


42. _______have translated this SCT into the theoretical framework for organizational behavior.

a) Stajkovic and Luthans

b) Stajkovic and Sinner

c) Sinner and Luthans

d) Stajkovic and Pavlo

Answer: Stajkovic and Luthans


43. Bandura identified _____ basic human capabilities as a part of SCT.

a) 4

b) 3

c) 5

d) 6

Answer: 5


44. People process visual experiences into cognitive models. They help in future action is

a) Symbolizing

b) Forethought

c) Observational

d) Self Answer: Regulatory

Answer: Symbolizing


45. Employees plan their actions is called as

a) Symbolizing

b) Forethought

c) Observational

d) Self-regulatory

Answer: Forethought


46. Employees learn by observing the performance of the referent group (peers, supervisors and high performers) and the consequences of their actions is referred as.

a) Symbolizing:

b) Forethought

c) Observational

d) Self-regulatory

Answer: Observational


47. A major problem with a task force type of management is ______

a. there is no logical basis for task force information

b. its status is too inflexible

c. accountability

d. lack of planning

Answer: its status is too inflexible


48. _____________ embodies a team concept, is based on the principle of mutual contribution by employer and employees

a) Autocratic model

b) Custodial model

c) Supportive Model

d) Collegial Model

Answer: Collegial Model


49. A manager with good ________________________ can make the work place more pleasant

a) Communication

b) knowledge

c) experience

d) Interpersonal Skills

Answer: Interpersonal Skills


50. Groups created by managerial decision in order to accomplish stated goals of the organization are called

a. formal groups

b. informal groups

c. task groups

d. interest groups

Answer: formal groups


51. Continued membership in a group will usually require

a. supporting the group leader

b. conforming to group norms

c. encouraging cohesiveness in the group

d. developing a status system

Answer: conforming to group norms


52. A lack of clarity concerning what will happen is referred to as

a. temporal

b. predisposition

c. uncertainty

d. negation

Answer: uncertainty


53. Stereotyping generally affects the ________________________

a) Organization Structure

b) Behavior

c) Interpersonal Relations

d) Communication

Answer: Interpersonal Relations


54. “Girls are not good at sports” is an example of

a) Perception

b) Halo effect

c) Stereotyping

d) Individual Personality

Answer: Stereotyping


55. Organization structure primarily refers to ________

a. how activities are coordinated & controlled

b. how resources are allocated

c. the location of departments and office space

d. the policy statements developed by the firm

Answer: how activities are coordinated & controlled


56. Scientist of OB recognize that organisations are not static but dynamic and _________________

a) Processing

b) systematic

c) ever changing

d) researching

Answer: ever changing


57. Concerning organizational cultures,

a. a strong culture is a more productive environment

b. a weak culture is a more productive environment

c. the specific culture that contributes to positive effectiveness is well known

d. the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior

Answer: the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior


58. Employees with relatively weak higher- order needs are _______ concerned with variety and autonomy.

a. less

b. more

c. very

d. extremely

Answer: less


59. Which of the following best explains why an employee behaves as s/he does?

a. The environment is the most important consideration in understanding individual employee behavior.

b. Both the environment and individual differences are important considerations in understanding
individual employee behavior.

c. Neither the environment nor individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior.

d. Employee personality and attitudes are primarily dictated by the environment.

Answer: Both the environment and individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior.


60. What is the key word in understanding organization structure?

a. Control

b. Change

c. Process

d. Delegation

Answer: Control


61. A program that asks managers to reconsider how work would be done and the organisation structured if they were starting to develop the company from the beginning is

a) reengineering

b) MBO

c) TQM

d) Diversity training

Answer: reengineering


62. Organization structures

a. affect group behavior more than individual behavior

b. change rapidly to meet environmental and market changes

c. contribute positively to organizational performance

d. can be defined simply as activities that occur regularly

Answer: can be defined simply as activities that occur regularly


63. Shared organizational values are

a. unconscious, affective desires or wants that guide society’s behavior

b. influenced by international values

c. different for the various components of a diverse work force

d. a myth

Answer: different for the various components of a diverse work force


64. The definition of communication implies that

a. communication is mostly verbal

b. communication is mostly written

c. most communication is in a vertical direction

d. understanding must occur to have communication

Answer: understanding must occur to have communication


65. The Least used communication channel in an organization is usually

a. upward

b. downward

c. diagonal

d. Horizontal

Answer: Horizontal


66. Individuals such as Albert Einstein, Edwin Land and Steven Jobs lead through which type of power?

a. Legitimate

b. Reward

c. Expert

d. Charismatic

Answer: Expert


67. If modern-day managers do not positively address and manage workforce diversity of the following may become negative outcomes for an organisation except

a) more difficult communication

b) Increased creativity and innovation

c) more interpersonal conflicts

d) potential for higher employee turnover

Answer: Increased creativity and innovation


68. The structure of an OB model includes 3 levels of analysis individual, group and organizational systems. Issues that influence all 3 levels in various ways and thus affect behavioural dynamics are

a) change and stress

b) Organisational culture and commitment

c) Power and politics

d) work design and technology

Answer: change and stress


69. Employees self regulate their actions by setting internal standards

a) Self-reflective

b) Forethought

c) Observational

d) Self-regulatory

Answer: Self-regulatory


70. Employees reflect back on their actions (how did I do?) and perceptually determine how they believe then can successfully accomplish the task in the future given the context

a) self- reflective

b) Forethought

c) Observational

d) Self-regulatory

Answer: self- reflective


71. Expectancy theory is a theory comes under ___________ theory.

a) Process

b) Content

c) Attribution

d) perception

Answer: Process


72. _________ contains the theories which gives an Idea about what employees wants or needs.

a) Expectancy theory

b) Maslow theory

c) Process Theory

d) Content Theory

Answer: Content Theory


73. Which of the following is not an example of Content Theory?

a) Maslow Theory

b) Herzberg’s Theory

c) Expectancy theory

d) Alderfer’s ERG theory

Answer: Expectancy theory


74. _________ theory emphasis that, Unsatisfied need can influence the behaviour satisfied one will not act as a motivator.

a) Maslow Theory

b) Herzberg’s Theory

c) Expectancy theory

d) Alderfer’s ERG theory

Answer: Maslow Theory


75. Which of the following is not a part of the hygiene factor of two-factor theory

a) Company policy

b) Administration

c) responsibilities

d) Interpersonal Relations

Answer: responsibilities


76. The purpose of job enrichment is to ______

a. expand the number of tasks an individual can do

b. increase job efficiency

c. increase job effectiveness

d. increase job satisfaction of middle management

Answer: increase job efficiency


77. _____________ is the process of stimulating people to actions to accomplish the goals.

a) Bonus

b) Motivation

c) Performance-based Incentive

d) Promotion

Answer: Motivation


78. ___________ is the force of action or motivation.

a) Behaviour

b) Stimulus

c) Perception

d) Attitude

Answer: Stimulus


79. Motivation includes ______

a) job enrichment

b) Job rotation

c) Job enlargement

d) all of the above

Answer: all of the above


80. High rate of ______________ increase cost and tend to place less experienced employee in job

a. Training

b. Absenteeism

c. Employee Turnover

d. Strikes

Answer: Employee Turnover


81. Which of the following is a strategy of job design that increases job depth by meeting employees needs for psychological growth?

a. Job rotation

b. Job enrichment

c. Job enlargement

d. Job engagemnt

Answer: Job enrichment


82. According to Herzberg, which of the following is a maintenance factor?

a. Salary

b. Work itself

c. Responsibility

d. Recognition

Answer: Recognition


83. ___________ a young Welsh factory owner was one of the first to emphasise the human needs of employees: He refused to employ young children

a) Andrew Ure

b) J.N. Tata

c) Robert Owen

d) None of these

Answer: Robert Owen


84. The job satisfaction of an employee depends on the

a) behaviour

b) attitude

c) personality

d) employer

Answer: attitude


85. Job Satisfaction have ________________ related to Absenteeism and Turnover

a. Positively

b. Negatively

c. directly

d. Elastically

Answer: Negatively


86. _____________ advocated that humans are essentially motivated by levels of needs

a. A. Maslow

B.Follet

c. Elton mayo

d. Ivon Pavlov

Answer: A. Maslow


87. In order from lowest to highest, what are Maslow’s five classes of needs?

a. Social-esteem-physiological-safety-self-actualization

b. Physiological-safety-social-self-actualization-esteem

c. Physiological-safety-social-esteem-self-actualization

d. Self-actualization-esteem-safety-social-physiological

Answer: Physiological-safety-social-esteem-self-actualization


88. Maslow says that Human beings are full of needs & wants. And these needs will lead to their______

a) Job

b) Behavior

c) Attitude

d) Motivation

Answer: Behavior


89. The person will try for the complex level need when his ______________ is satisfied.

a) Basic need

b) family

c) Income

d) Job

Answer: Basic need


90. In _______the needs are arranged in an order as per their importance (basic to complex)

a) Maslow need Theory

b) Herzberg theory

c) Satisfaction theory

d) Mayo theory

Answer: Maslow need Theory


91. The individuality, humanness and mental health of the person will improve ___________ the level of need he satisfied.

a) less than

b) Greater than

c) at Per with

d) None of the above

Answer: at Per with


92. Salary, and basic working condition will come under _____________ Needs

a) Safety

b) Physiological need

c) social need

d) organizational

Answer: Physiological need


93. ____________ need improves the confidence level of an employee when satisfied.

a) Social

b) Safety

c) Basic

d) Esteem

Answer: Esteem


94. Responsibility, Advancement etc are an example of

a) Motivators

b) hygiene factors

c) improvement factors

d) advance factors

Answer: Motivators


95. The higher-order needs specified by Maslow is considered as____________ as per Herzberg.

a) Motivators

b) hygiene factors

c) improvement factors

d) advanced factors

Answer: Motivators


96. _______ and fringe benefits are no longer employees first priority

a) Wages

b) bonus

c) rewards

d) promotions

Answer: Wages


97. A satisfied employee will be a____

a) motivator to others

b) manager

c) High performer

d) Team Leader

Answer: High performer


98. The success of each organization is depending upon the performance of

a) employer

b) management

c) vendor

d) employee

Answer: employee


99. ____________ is not a capability of an employee having Positive attitude

a) Focus

b) creativity

c) Pessimism

d) Confidence

Answer: Pessimism


100. Which one is not a benefit to employee which results through positive attitude of an employee

a) Promotion

b) Less stress

c) Job security

d) enjoying life

Answer: Promotion


Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E-Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments