TOP 100+ Principles of Management MCQ With Answer PDF

Principles of Management MCQ With Answer PDF: The Principles of Management questions with answers PDF given below is a very useful document to learn the study material for the Principles of Management syllabus. Here you will find Principles of Management MCQs with answers. This study material for Principles of Management MCQs is made in a simple format for the students.

Principles of Management is an absolute must-know subject for students aiming to appear in BBA, MCA, B Com, MBA, and M Com entrance tests. The syllabus of POM consists of various important elements that every aspiring applicant should know before starting their journey toward becoming a successful professional. The following table consists of answers for MCQ based on Principles of Management.

A Short Overview of Principles of Management MCQ

TOPIC:Principles of Management
TOTAL QUESTIONS:100+
QUESTION TYPE:MCQ
FORMAT:TEXT & PDF
PDF SIZE:1 MB
DOWNLOAD:ATTACHED BELOW

Principles of Management MCQ With Answer

1. The most significant management skills are ________

A. Technical, Human and Conceptual

B. Technical, behavioural and Conceptual

C. Systematic, Human and Conceptual

D. Technical, Human and cognitive

Answer: Technical, Human and Conceptual


2. Management satisfies ______ characteristics of a profession.

A. few

B. many

C. all

D. zero

Answer: all


3. Administrative Management represents the top level management pertaining thinking and planning functions.

A. Administrative Management

B. Operative management

C. Floor level management

D. Both A & B

Answer: Administrative Management


4. __________ represents the lower level management covering execution and implementation functions.

A. Administrative Management

B. Operative management

C. Co-operative management

D. All of the above

Answer: Operative management


5. _____ is the important interpersonal role of manager.

A. Leader role

B. Liaison role

C. Figurehead role

D. All of the above

Answer: All of the above


6. Which is NOT an informational role of manager?

A. Monitor’s role

B. Disturbance’s handler role

C. Disseminator’s role

D. spokesman’s role

Answer: Disturbance’s handler role


7. Management deals with ___________

A. internal environment

B. external environment

C. both internal and external environment

D. None of the above

Answer: both internal and external environment


8. According to Mary Parker, ________ is an art of getting things done through others.

A. Job

B. Behaviour

C. Management

D. Both A & B

Answer: Management


9. Management functions include ________

A. planning & organizing

B. directing

C. controlling

D. All of the above

Answer: All of the above


10. ____________ is known as “the father of scientific management.”

A. Fredrick W. Taylor

B. Henry Fayol

C. Robert Owen

D. None of these

Answer: Fredrick W. Taylor


11. Management is ________ in order to create a surplus.

A. an art

B. a science

C. both A & B

D. None of these

Answer: both A & B


12. Management skills applies to managers at _____

A. Middle levels in an organization

B. Top levels in an organization

C. Executive levels in an organization

D. All levels in an organization

Answer: All levels in an organization


13. ________ is the basic reason for it’s existence.

A. The organizational vision

B. The organizational mission

C. The organizational objectives

D. The organizations CEO

Answer: The organizational mission


14. Planning is about deciding in advance what should be done.

A. organising

B. directing

C. planning

D. controlling

Answer: planning


15. _______ is about grouping of jobs.

A. organising

B. directing

C. planning

D. controlling

Answer: organising


16. Managerial skills involves _____

A. technical skills

B. human skills

C. conceptual skills

D. all of the above

Answer: all of the above


17. MOST stands for ________

A. Machinery, Office, Staff and Technology

B. Mission, Objectives, Strategies and Tactics

C. Maximum Output Strategy Tools

D. Manager, Operator, Seller and Trader

Answer: Mission, Objectives, Strategies and Tactics


18. _______ basically formulate the MOST.

A. Government

B. Managers

C. Workers

D. Trademark registrar

Answer: Managers


19. Management _______________ in order to achieve the goals.

A. registers trademark

B. develops tactics

C. formulates strategies

D. outsources operations

Answer: formulates strategies


20. Functional managers are responsible _____

A. for a single area of activity

B. to the upper level of management and staff

C. for complex organizational sub-units

D. for obtaining copyrights and patents for newly developed processes and equipment

Answer: for a single area of activity


21. Policies are sometimes defined as a(n)

A. shortcut for thinking

B. action plan

C. substitute for strategy

D. substitute for management authority

Answer: substitute for management authority


22. The problem-solving process begins with

A. clarification of the situation

B. establishment of alternatives

C. identification of the difficulty

D. isolation of the cause

Answer: identification of the difficulty


23. Strategic planning as a broad concept consists of ______

A. corporate strategy and business strategy

B. strategy formulation and strategy implementation

C. inputs and outputs

D. environmental analysis and internal analysis

Answer: strategy formulation and strategy implementation


24. _________ is called as father of scientific management

A. Elton Mayo

B. Hendry Fayol

C. F.W.Taylor

D. Robert Owen

Answer: F.W.Taylor


25. The book “The Psychology of management” was published by

A. William Gilbreth

B. Hendry Fayol

C. F.W.Taylor

D. Robert Owen

Answer: William Gilbreth


Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments