TOP 100+ Research Design MCQ With Answers PDF

Research Design MCQ With Answers PDF: Research Design includes a set of activities through which inquiry is done, as well as concepts and theories guiding the inquiry. The design elements are also concerned with data collection. Below given are MCQs. These multiple-choice questions on research designs provide a condensed summary of Research Design that covers almost all important topics. The Study is generally an exploratory one, in the beginning, it is not known what the results will be, so it’s impossible to predetermine the most suitable design. The design should be such that it can be adjusted later if necessary.

These Research Design MCQ with answers are helpful for BBA, B Com, MBA, MMS, BMS, B Sc, Engineering, PGDM, M Phil, and Ph.D. students and researchers. These MCQs will help for UGC NET, SET, MPSC, UPSC, and other competitive entrance exams.

A Short Overview of Research Design MCQ

TOPIC:Research Design
TOTAL QUESTIONS:100+
QUESTION TYPE:MCQ
FORMAT:TEXT & PDF
PDF SIZE:1 MB
DOWNLOAD:ATTACHED BELOW

Research Design MCQ With Answers

1. The objective of ______ is the development of hypotheses rather than their testing.

A. Laboratory research

B. Diagnostic research

C. Exploratory research

D. Empirical research

Answer: Exploratory research


2. A ________ refers to some difficulty that a researcher experiences in either a theoretical or practical situation

A. research hypothesis

B. research experience

C. research problem

D. research crisis

Answer: research problem


3. _______ as a testable statement of a potential relationship between two or more variables.

A. research hypothesis

B. research experience

C. research problem

D. research crisis

Answer: research hypothesis


4. Research design is a _________for conducting the marketing research project.

A. strategy

B. framework

C. blueprint

D. both B & C

Answer: both B & C


5. ______ is a hypothetical statements denying what are explicitly indicated in working hypotheses.

A. Null hypotheses

B. Working hypotheses

C. Descriptive hypotheses

D. Relational hypotheses

Answer: Null hypotheses


6. A Blue print of Research work is known as _______

A. sampling design

B. research design

C. research hypotheses

D. research approach

Answer: research design


7. Research design is a blue print, outline and a _________

A. guidance

B. control

C. plan

D. strategy

Answer: plan


8. The choice of research design is influenced by the ________

A. the nature of the research problem

B. the audiences for the study

C. the researchers’ personal experiences

D. all of the above

Answer: all of the above


9. A Blue print of Research work is called ____

A. Research design

B. Research Problem

C. Research methods

D. Research tools

Answer: Research design


10. _______affect the choice of research methods.

A. Whether the research is ethical or not

B. Time and money available

C. Aims of the researcher

D. all of the above

Answer: all of the above


11. ________ is the name of the conceptual framework in which the research is carried out.

A. Research paradigm

B. Synopsis of Research

C. Research design

D. Research hypothesis

Answer: Research design


12. The longitudinal research approach mainly deal with _____

A. Horizontal research

B. Vertical Research

C. Short-term research

D. Long-term research

Answer: Long-term research


13. Authenticity of a research finding is its ____

A. Objectivity

B. Tangibility

C. Originality

D. Validity

Answer: Objectivity


14. Research design is a blue print, outline and a ______

A. Strategy

B. System

C. Guide

D. Plan

Answer: Plan


15. _______research is based on the measurement of quantity or amount.

A. Qualitative

B. Descriptive

C. Quantitative

D. Numerical

Answer: Quantitative


16. ______ describes the present state of affairs as it exists without having any control over variables.

A. Analytical research

B. Descriptive research

C. Applied research

D. Distinctive research

Answer: Descriptive


17. In the _______research, the researcher has to use facts or information already available.

A. Analytical

B. Descriptive

C. Applied

D. Distinctive

Answer: Analytical


18. _____ research is concerned with qualitative phenomena.

A. Qualitative

B. Descriptive

C. Quantitative

D. Numerical

Answer: Qualitative


19. ______ is related to some abstract ideas or theory.

A. Contextual research

B. Conceptual research

C. Ideal research

D. Empirical research

Answer: Conceptual research


20. ______ is data-based, coming up with conclusions that are capable of being verified, by observation or by experiment.

A. Contextual research

B. Conceptual research

C. Ideal research

D. Empirical research

Answer: Empirical research


Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E-Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments