TOP 100+ Strategic Planning MCQ With Answers PDF

Strategic Planning MCQ With Answers PDF: Strategic planning is one of the important topics to prepare for any competitive exams. Strategic planning is a systematic approach to defining organizational goals and objectives, identifying constraints and opportunities, assessing interrelationships between aspects of a business environment, and developing strategies for achieving its objectives in the most effective manner.

Strategic planning can be described as a high level process of defining the businesses goals and when they will be achieved. This post contains some best MCQs with answers from top to bottom. Learn information on strategic planning with these MCQs in a very simple, easy and straightforward manner. These questions are useful for MBA, BBA, B Com, M Com, UGC NET, SET, UPSC, and other competitive and entrance exams.

A Short Overview of Strategic Planning MCQ

TOPIC:Strategic Planning
TOTAL QUESTIONS:100+
QUESTION TYPE:MCQ
FORMAT:TEXT & PDF
PDF SIZE:1 MB
DOWNLOAD:ATTACHED BELOW

Strategic Planning MCQ With Answers

1. Strategic planning is _______ in nature

A. descriptive

B. theoretical

C. creative

D. analytical

Answer: analytical


2. Strategic planning is a process in which ________ determines their vision for the future of the organization.

A. permanent employees

B. organizational leaders

C. operational managers

D. organizational suppliers

Answer: organizational leaders


3. A strategic plan is _______ a business plan.

A. different from

B. same as

C. not important as compared to

D. none of the above

Answer: different from


4. Strategic planning is the art & science of __________in regard to a company’s overall long-term goals or desires.

A. creating specific business strategies

B. implementing specific business strategies

C. evaluating results of executed plans

D. all of the above

Answer: all of the above


5. A strategic plan is typically focused on ______ goals.

A. short term

B. long term

C. midterm

D. both B & C

Answer: both B & C


6. In strategic planning or thinking, the long term is approximately ______.

A. up to 2 years

B. 5 years or more

C. 3 years

D. less than 1 year

Answer: 5 years or more


7. The primary focus of strategic management is ______

A. strategy implementation

B. the total organization

C. strategic analysis

D. strategy formulation

Answer: the total organization


8. Strategic planning is also called _______

A. Tactical planning

B. Short term planning

C. Long term planning

D. Business policy

Answer: Long term planning


9. Strategic planning is _________ exercise.

A. nothing but a step by step

B. more than a step-by-step

C. short term tactical business management

D. nonessential and avoidable

Answer: more than a step-by-step


10. Strategic planning is done by which level of management?

A. floor level management

B. middle-level management

C. top-level management

D. both A & B

Answer: top-level management


11. Strategic planning is a formalization of planning where plans are made for ______ periods

A. indefinite

B. medium

C. short

D. long

Answer: long


12. Strategic planning is done by _________

A. high level of management

B. middle-level management

C. low level of management

D. floor level of management

Answer: high level of management


13. Strategic planning as a broad concept consists of _______

A. micro and macro environmental analysis

B. inputs as well as outputs

C. business & corporate strategy

D. strategy formulation and strategy implementation

Answer: strategy formulation and strategy implementation


14. Another name for strategic planning is _______

A. business myopia

B. short term planning

C. long term planning

D. tactical business policy

Answer: long term planning


15. Strategic planning is done by _________

A. senior managers

B. middle managers

C. top managers

D. owners only

Answer: top managers


16. Strategic planning is based on ______ environmental scanning

A. external

B. extensive

C. selective

D. short term

Answer: extensive


17. Strategic planning is a _______ process.

A. short term

B. one time

C. continuous

D. discrete

Answer: continuous


18. Strategic planning is the process of determining a company’s _______.

A. long-term goals

B. short-term goals

C. nearby goals

D. current i.e. today’s

Answer: long-term goals


Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments