TOP 100+ Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF

Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF: Do you want to be successful in your career in Supply Chain Management? Check out the below SCM MCQs for practice. These questions are designed by experts according to the latest pattern of recruitment examinations. This will help you a lot not only for the interview but also during the examination.

Supply chain management (SCM) is an important function for all organizations. SCM deals with the organization’s ability to convert raw materials into finished products and then deliver them to customers on time and at a reasonable price. Hope these supply chain management questions and answers will help students of MBA, MCA, PGDM, SCM specialization, MMM, Bcom, Mcom, BBA, BE, and other streams.

A Short Overview of Supply Chain Management MCQ

TOPIC:Supply Chain Management
TOTAL QUESTIONS:100+
QUESTION TYPE:MCQ
FORMAT:TEXT & PDF
PDF SIZE:1 MB
DOWNLOAD:ATTACHED BELOW

Supply Chain Management MCQ Questions and Answers

1. Organisations or companies manage their supply chains through _______.

A. Transportation modes

B. The internet

C. Information

D. Skilled Operators

Answer: Information


2. The concept and philosophy of supply chain management evolved or emerged in _______

A. The 1960s

B. The 1970s

C. The 1980s

D. The 1990s

Answer: The 1980s


3. Full form of MRP in operations and SCM is ___________

A. Material Return Process

B. Material Requirement Planning

C. Machinery Repairing Planning

D. Material Retention Planning

Answer: Material Requirement Planning


4. The concept of supply chain management originated in ________________ discipline.

A. Production Management

B. Logistics Management

C. Marketing Management

D. Operations Management

Answer: Logistics Management


5. In operations & supply chain management, Kaizen is a Japanese term meaning __________.

A. Change for the better

B. Continuous Performance

C. Top-level quality

D. Use of Kaizala app

Answer: Change for the better


6. According to Frankel, Bolumole, Eltantawy, Paulraj& Gundlach, (2008), these are the four functions identified as foundational – operations, logistics, supply management, __________.

A. Marketing

B. Production

C. Materials

D. Procurement

Answer: Marketing


7. Positive long-term relationships between supply chain participants refer to ______

A. Supply chain management

B. Partnerships

C. Co-operations

D. Co-alliances

Answer: Partnerships


8. Supply chain management is the management of the ____________.

A. Storage Raw Materials

B. Flow of goods and services

C. Fulfillment of order

D. Satisfaction of customer

Answer: Flow of goods and services


9. ______ is not a part of flows involved in supply chain management.

A. Information Flow

B. Title Flow

C. Physical Flow

D. Virtual Flow

Answer: Virtual Flow


10. ___________ involve the transformation, movement, and storage of goods and materials.

A. Virtual Flow

B. Physical Flow

C. Title Flow

D. Information Flow

Answer: Physical Flow


11. A supply chain is a sequence of firms that perform activities required to ______

A. to facilitate wholesalers inventory selections

B. to create synergy in their training programs

C. to find products that are similar

D. to create and deliver goods to consumers

Answer: to create and deliver goods to consumers


12. The initial stage of the supply chain process is the _____________.

A. Sourcing Stage

B. Organizing Stage

C. Planning stage

D. Directing Stage

Answer: Planning Stage


13. The term supply chain management was first coined by ______.

A. Frankel & Paulraj

B. Peter Drucker

C. Keith Oliver

D. Philip Kotler

Answer: Keith Oliver


14. In supply chain management, after planning, the next step involves ______________.

A. Developing

B. Building a strong relationship with suppliers

C. Sourcing

D. All of the above

Answer: All of the above


15. In Supply Chain Management, ATP stands for _________.

A. Acquire Track & Perform

B. Available To Promise

C. Active Transport Protocol

D. Access To Point

Answer: Available To Promise


16. The purpose of supply chain management is to_______.

A. increase the production level

B. manage and integrate supply and demand management

C. enhance the quality of a product and services

D. provide satisfaction to the customer

Answer: manage and integrate supply and demand management


17. ________is the primary activity of supply chain management.

A. Demand Management

B. Supply Planning i.e matching assets with demand

C. Analytics Workbench

D. All of the above

Answer: All of the above


18. Another important purpose of supply chain management is to ___________.

A. make inventory readily available

B. delight customers and suppliers

C. create warehouses at various locations

D. to promote supply chain process

Answer: make inventory readily available


19. ________is mainly deals with all activities associated with the flow and transformation and information of goods from the stage of raw material to the end user i.e. consumption.

A. Production Line

B. Supply Chain

C. Inventory management

D. Marketing Channel

Answer: Supply Chain


20. In supply chain management, Inspection, scrap and repair are examples of ________.

A. Societal Costs

B. External Costs

C. Costs of dissatisfaction

D. Internal Costs

Answer: Internal Costs


21. ____________ is a Japanese term meaning continuous improvement.

A. JIT

B. Kaizen

C. TQM

D. Taguchi Map

Answer: Kaizen


22. EOQ stands for ____

A. Electronic Obtained quantity

B. Electronic Ordered Quantity

C. Economic Order Quality

D. Economic Order Quantity

Answer: Economic Order Quantity


Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments