TOP 1000+ MBA MCQ and Answers with FREE PDF (Chapter-wise)

MBA MCQ and Answers with FREE PDF: Are you hunting for a place that can provide you with MBA MCQ and Answers? Go no further. MBA is one of the important exams for the aspirants of getting into a good business school and so, it’s very important to get everything done perfectly. While there are numerous MBA exam preparation books in the market, you cannot always trust them all. I have created a PDF version of MBA MCQ and Answer to help you in your preparation.

MBA MCQ and Answers with FREE PDF (Chapter-wise)
TOP 1000+ MBA MCQ and Answers with FREE PDF (Chapter-wise) 2

MBA MCQ and Answers with FREE PDF

MBA Entrance exam analysis, MBA entrance test preparation questions, and answers are given as PDFs on this portal. Livemcqs.com will help you build a strong subject base for Admission to the best management schools across the world. This post covers all major subjects of MBA like Accounting For Business Decisions, Brand Management, Business Policy And Strategic Management, Business Research Methods, Consumer Behaviour, Corporate Accounting, Cost Accounting, Decision Science, Digital Business, E-Commerce, Economic Analysis for Business Decisions, Enterprise Performance Management (EPM), Financial Accounting, Financial Management, Human Resource Management and many more.

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E-Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

TOP MBA MCQ and Answers

1. A satisfied employee will be a____

a) motivator to others

b) manager

c) High performer

d) Team Leader

Answer: High performer


2. The success of each organization is depending upon the performance of

a) employer

b) management

c) vendor

d) employee

Answer: employee


3. ____________ is not a capability of an employee having Positive attitude

a) Focus

b) creativity

c) Pessimism

d) Confidence

Answer: Pessimism


4. Which one is not a benefit to employee which results through positive attitude of an employee

a) Promotion

b) Less stress

c) Job security

d) enjoying life

Answer: Promotion


5. Belief, opinion, knowledge, emotions feelings intention are the components of

a) OB

b) Job satisfaction

c) Attitude

d) Personality

Answer: Attitude


6. Components of Attitude can majorly be segregated in to _________ types

a) 7

b) 4

c) 3

d) 6

Answer: 3


7. The attitude based on Beliefs, opinion, Knowledge, or information about the particular event which the employee possesses is under ____________ component of Attitude.

a) Behavioral

b) Cognitive

c) Affective

d) Positive

Answer: Cognitive


8. The attitude based on the concept that “every individual will have an Intention to react in a certain way toward something is “ under ____________ component of Attitude.

a) Behavioral

b) Cognitive

c) Affective

d) Positive

Answer: Behavioral


9. Which of the following is not a step in perceptual Process?

a) Object

b) selection

c) Perception

d) Response

Answer: Perception


10. “The combination of characteristics or qualities that form an individual’s distinctive character” is the definition of ____

a) Personality

b) Motivation

c) Attitude

d) behaviour

Answer: Personality


11. The family condition and impact of the parents is the main base for the personality of a person. Later it might change by ________

a) thinking

b) external influences

c) own ability

d) learning experiences

Answer: external influences


12. Internal user of accounting information for decision making is ________

A. government

B. management

C. creditor

D. Owne

Answer: management


13. The main aim of management accounting is to help management in its functions of _________.

A. planning

B. directing

C. controlling

D. all of the above

Answer: all of the above


14. The excess of actual or budgeted sales over the break even sales are called ________.

A. margin of safety

B. factor of safety

C. profit

D. margin of exposure

Answer: margin of safety


15. The size of ________ is an important indicator of the strength of business.

A. cost of production

B. marketing activity

C. margin of safety

D. employees

Answer: margin of safety


16. Organisational behaviour is_______

a) A science

b) An art

c) A science as well as an art

d) None of the above

Answer: A science as well as an art


17. Nowadays a lot of stress is being put on the __________ of the employee in the organisation

a. Character

b. improvement

c. Behaviour

d. Rewards

Answer: Behaviour


18. The term ‘psychology’ is derived from the word ‘psyche’, which means ‘soul’ or ‘spirit’_______

a) Latin

b) French

c) Greek

d) None of these

Answer: Greek


19. The field of organisational behaviour is primarily concerned with _____

a) The behaviour of individual and groups.

b) How resources are effectively managed.

c) Control processes and interactions between organisations, external context.

d) Both a and c.

Answer: Both a and c.


20. The____________ is based on the environment. Though____________ like thinking, expectations and perception do exist, and they are not needed to manage or predict behaviour.

a) Behaviouristic approach, Cognitive processes,

b) cognitive processes, behaviouristic approach

c) Social cognitive, behaviouristic approach

d) Cognitive processes, social cognitive

Answer: Behaviouristic approach, Cognitive processes,


21. Organisational Behaviour is the study of _____________ in the organisation

A. Human

B. Employer

C. Human Behaviour

D. Employees

Answer: Human Behaviour


22. The Hawthorne experiment was conducted by________

a) William Gilbreth

b) Hendry Fayol

c) F.W.Taylor

d) Elton Mayo

Answer: Elton Mayo


23. OB Helps to understand behaviour of human in ___________.

a) work place and Society

b) work place only

c) Society only

d) Department only

Answer: work place only


24. OB does Not contributed to improve

a) Motivation

b) Efficiency

c) interpersonal relations

d) Communication

Answer: interpersonal relations


25. Due to emphasis on productivity & efficiency, employee are not allowed to work with harmony with one another is a limitation of_____

a) Organizational Cultural

b) Organizational Structure

c) Organizational Behaviour

d) Organisational Value

Answer: Organizational Behaviour


26. Common uniform, canteen, office does not mean common treatment is a limitation of

a) Organizational Cultural

b) Organizational Structure

c) Organizational Behaviour

d) Organisational Value

Answer: Organizational Behaviour


27. Which of the following is not a contributing discipline of OB

a) Anthropology

b) Psychology

c) physiology

d) sociology

Answer: physiology


28. ____________ is a Study of individual Behaviour

a) Anthropology

b) Psychology

c) political science

d) sociology

Answer: Psychology


29. __________ is a Study of Group Behaviour

a) Anthropology

b) Psychology

c) physiology

d) sociology

Answer: sociology


30. ___________ is a Study of man, his work and Culture

a) Anthropology

b) Psychology

c) Social psychology

d) sociology

Answer: Anthropology


31. _________ focuses on the influence of people on one another

a) Anthropology

b) Psychology

c) Social psychology

d) sociology

Answer: Social psychology


32. Communication begins with _____

a. encoding

b. idea origination

c. decoding

d. channel selection

Answer: idea origination


33. A study of the culture and practises in different societies is called _____

a) Personality

b) Anthropology

c) Perception

d) Attitudes

Answer: Anthropology


34. Forces affecting organisational behaviour are _______

a) People

b) Environment

c) Technology

d) All of the above

Answer: All of the above


35. ________ framework is based o the concept of Expectancy, demand and Intention of the human being.

a) Behaviouristic

b) Expectancy

c) Cognitive

d) Social learning

Answer: Cognitive


36. The study of organizational behaviour has certain basic assumptions. They are _____

a) An industrial enterprise is an organisation of people.

b) These people must be motivated to work effectively.

c) The goals of the employee and the employer may not necessarily coincide.

d) All of the above.

Answer: All of the above.


37. “Leadership motivates the people to work and not the power of money”, this concept is related to _______

a) Autocratic model

b) Custodial model

c) Supportive Model

d) Collegial Model

Answer: Custodial model


38. Which of the following forms the basis for the autocratic model of OB?

a) Obedience

b) Authority

c) Power

d) Dependence on boss

Answer: Power


39. Which of the following frameworks is used in the development of the overall model of OB?

a) The cognitive framework

b) The behaviouristic framework

c) The social learning framework

d) All of the above

Answer: All of the above


40. Which of the following frameworks is based on the expectancy, demand and incentive concepts?

a) The cognitive framework

b) The behaviouristic framework

c) The social learning framework

d) The supportive framework

Answer: The cognitive framework


41. “Might is right” is the motto of ______

a) Autocratic Model

b) Custodial Model

c) Supportive Mode

d) Collegial Model

Answer: Autocratic Model


42. According to Edward Tolman, ______________ consists of the expectancy that a particular event will lead to a particular consequence.

a) eventual

b) Behaviour

c) Learning

d) Attitude

Answer: Learning


43. Bandura identified _____ basic human capabilities as a part of SCT.

a) 4

b) 3

c) 5

d) 6

Answer: 5


44. People process visual experiences into cognitive models. They help in future action is

a) Symbolizing

b) Forethought

c) Observational

d) Self Answer: Regulatory

Answer: Symbolizing


45. Employees plan their actions is called as

a) Symbolizing

b) Forethought

c) Observational

d) Self-regulatory

Answer: Forethought


46. Employees learn by observing the performance of the referent group (peers, supervisors and high performers) and the consequences of their actions is referred as.

a) Symbolizing:

b) Forethought

c) Observational

d) Self-regulatory

Answer: Observational


47. A major problem with a task force type of management is ______

a. there is no logical basis for task force information

b. its status is too inflexible

c. accountability

d. lack of planning

Answer: its status is too inflexible


48. _____________ embodies a team concept, is based on the principle of mutual contribution by employer and employees

a) Autocratic model

b) Custodial model

c) Supportive Model

d) Collegial Model

Answer: Collegial Model


49. A manager with good ________________________ can make the work place more pleasant

a) Communication

b) knowledge

c) experience

d) Interpersonal Skills

Answer: Interpersonal Skills


50. Groups created by managerial decision in order to accomplish stated goals of the organization are called

a. formal groups

b. informal groups

c. task groups

d. interest groups

Answer: formal groups


51. Continued membership in a group will usually require

a. supporting the group leader

b. conforming to group norms

c. encouraging cohesiveness in the group

d. developing a status system

Answer: conforming to group norms


52. A lack of clarity concerning what will happen is referred to as

a. temporal

b. predisposition

c. uncertainty

d. negation

Answer: uncertainty


53. Stereotyping generally affects the ________________________

a) Organization Structure

b) Behavior

c) Interpersonal Relations

d) Communication

Answer: Interpersonal Relations


54. “Girls are not good at sports” is an example of

a) Perception

b) Halo effect

c) Stereotyping

d) Individual Personality

Answer: Stereotyping


55. Organization structure primarily refers to ________

a. how activities are coordinated & controlled

b. how resources are allocated

c. the location of departments and office space

d. the policy statements developed by the firm

Answer: how activities are coordinated & controlled


56. Scientist of OB recognize that organisations are not static but dynamic and _________________

a) Processing

b) systematic

c) ever changing

d) researching

Answer: ever changing


57. Concerning organizational cultures,

a. a strong culture is a more productive environment

b. a weak culture is a more productive environment

c. the specific culture that contributes to positive effectiveness is well known

d. the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior

Answer: the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior


58. Employees with relatively weak higher- order needs are _______ concerned with variety and autonomy.

a. less

b. more

c. very

d. extremely

Answer: less


59. Which of the following best explains why an employee behaves as s/he does?

a. The environment is the most important consideration in understanding individual employee behavior.

b. Both the environment and individual differences are important considerations in understanding
individual employee behavior.

c. Neither the environment nor individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior.

d. Employee personality and attitudes are primarily dictated by the environment.

Answer: Both the environment and individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior.


60. What is the key word in understanding organization structure?

a. Control

b. Change

c. Process

d. Delegation

Answer: Control


61. Sometimes due to any hard situation _____ of an individual will change but will take a long time.

a) objective

b) attitude

c) motivation

d) Personality

Answer: Personality


62. From the below which is not a outcome from person having good personality

a) good Performer

b) Good team player

c) Lead a team well

d) Make Profit

Answer: Make Profit


63. The five personality traits as per Big Five Personality Traits are

a) Extroversion, Agreeableness, Conscientious, Emotional Stability, Openness to experience

b) Extroversion, Agreeableness, Friendly, Emotional Stability, Openness to experience

c) Extroversion, Agreeableness, Courage, Friendly, Openness to experience

d) Extroversion, Agreeableness, Conscientious, Emotional Stability, Easy going

Answer: Extroversion, Agreeableness, Conscientious, Emotional Stability, Openness to experience


64. Outgoing, talkative, social are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Friendly

b) Openness to experience

c) Introversion

d) Extroversion

Answer: Extroversion


65. Trust, nature, cooperative are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Agreeableness

b) Emotional Stability

c) Openness to experience

d) Introversion

Answer: Agreeableness


66. Dependable, responsible are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Emotional Stability

b) Conscientious

c) Openness to experience

d) Introversion

Answer: Conscientious


67. Relaxed and Secure are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Agreeableness

b) Emotional Stability

c) Openness to experience

d) Introversion

Answer: Emotional Stability


68. Sensitive and intellectual are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Agreeableness

b) Emotional Stability

c) Openness to experience

d) Introversion

Answer: Openness to experience


69. ________________ are the theories which gives an Idea about what employees wants or needs and what are the key factors the managers can utilize to motivate the employees.

a) Maslow theory

b) Herzberg Theory

c) Process Theory

d) Content Theory

Answer: Content Theory


70. __________ theory states the ways or process by which the needs can be converted into behavior or performance.

a) Maslow theory

b) Expectancy Theory

c) Process Theory

d) Content Theory

Answer: Process Theory


71. Myers-Briggs Personality is called as

a) MBIT

b) MBET

c) MBTI

d) MIBT

Answer: MBTI


72. __________ are stimulated by events and people external to themselves. They show their feelings, learn by talking and work well in groups.

a) positive personalities

b) Introverts

c) Extroverts

d) None of the above

Answer: Extroverts


73. __________ prefers private reflection, self-examination, and self-discovery. They hide their feelings, prefer to work alone, and learn by watching.

a) Private personalities

b) Introverts

c) Extroverts

d) none of the above

Answer: Introverts


74. MBTI test the personalities in ___________ categories

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: 4


75. As per MBTI ___________ personality people like real-life examples, prefer practical exercises, and get the facts while possibly missing the main idea.

a) Introversion

b) Sensing

c) intuition

d) Thinking

Answer: Sensing


76. As per MBTI ___________ personality people work based on hunches and feelings, use their imagination, and get the main idea while missing some of the facts.

a) Introversion

b) Sensing

c) Intuition

d) Thinking

Answer: Intuition


77. As per MBTI ___________ personality people take a laid back, relaxed approach. They’re flexible, open to change, and like to explore.

a) Introversion

b) Sensing

c) Perceving

d) Thinking

Answer: Perceving


78. MBTI stands for

a) Myers- Briggs Test indicator

b) Myers- Briggs Test investigator

c) Myers- Briggs Type indicator

d) Myers- Briggs Type investigator

Answer: Myers- Briggs Type indicator


79. Putting people into a convenient group on basis of some characteristics and make an assumption to perceive is called as

a) Stereotyping

b) Perception

c) Perceiving

d) Group perception

Answer: Stereotyping


80. ___________ is our perception of one personality trait influences how we view a person’s entire personality.

a) Perception

b) Halo effect

c) Stereotyping

d) Individual Personality

Answer: Halo effect


81. Scope of Organizational Behaviour does not include ______

a. Leadership

b. Perception

c. Job Design

d. Technology

Answer: Technology


82. In present context, challenges for Organizational Behaviour are _____

a) Employee expectation

b) Workforce diversity

c) Globalization

d) All of the above

Answer: All of the above


83. Meso organisation behaviour is related with

a) Individual behaviour

b) Group behaviour

c) Organisational behaviour

d) None of these

Answer: Group behaviour


84. Organizational behaviour focuses at 3 Levels-

a. Individuals, Organisation, Society

b. Society, Organisation, Nation

c. Employee, Employer, Management

d. Individual, Groups, Organisation.

Answer: Individual, Groups, Organisation.


85. __________ is recognised as father of “Human relations”

a) William Gilbreth

b) Hendry Fayol

c) F.W.Taylor

d) Elton Mayo

Answer: Elton Mayo


86. Some of OB’s challenges and opportunities include all of the following except

a) reinforcing the importance of traditional methods of management

b) offering specific insights to improve interpersonal and people skills

c) helping us learnt to cope in a continues changing world

d) facilitating the improvement of quality and employee productivity

Answer: reinforcing the importance of traditional methods of management


87. Hawthorne Studies is related to which stage of the organisational behaviour evolution?

a) Industrial revolution

b) Scientific management

c) Organisational behaviour

d) Human relations movement

Answer: Human relations movement


88. Which of the following represents the correct sequencing of historical developments of Organisational Behaviour?

a) Industrial revolution —> Scientific management –> Human relations movement –> OB

b) Industrial revolution —> Human relations movement —> Scientific management –> OB

c) Scientific management —> Human relations movement –> Industrial revolution –> OB

d) None of these.

Answer: Industrial revolution —> Scientific management –> Human relations movement –> OB


89. The field of organizational behaviour examines such questions as the nature of leadership, effective team development, and______

b) Organisational control; conflict management

a) Interpersonal conflict resolution; motivation of individuals

c) Motivation of individuals; planning

d) Planning; development

Answer: Interpersonal conflict resolution; motivation of individuals


90. Organisational Behaviour is a field of study backed by a body associated with growing concern for people at the workplace

a) Theory

b) Research

c) Application

d) All of the above

Answer: All of the above


91. Which of the following is not correct for the organisational behaviour?

a) Organisational behaviour is an integral part of management

b) Organisational behaviour is a disciplinary approach

c) Organisational behaviour helps in analysis of behaviour

d) Organisational behaviour is goal-oriented

Answer: Organisational behaviour is a disciplinary approach


92. Which one of the following is the definition given by Fred Luthans _____

a) Organisational behaviour is to understand, predicting and controlling human behaviour at work

b) Organisational behaviour is subset of management activities concerned to human behaviour

c) Organisational behaviour is a branch of social sciences that seeks to build theories

d) Organisational behaviour is a field of study that investigates the impact on behaviour

Answer: “Organisational behaviour is to understand, predicting and controlling human behaviour at work”


93. Contribution/s of human relations movement is/are

a) Great Depression

b) Labour Movement

c) Hawthorne Studies

d) All of these

Answer: All of these


94. ______ are products bought by individuals and organizations for further processing or for use in conducting a business.

A. Consumer products

B. Speciality products

C. Industrial products

D. Personal Products

Answer: Industrial products


95. When customer expectations regarding product quality, service quality, and value-based price are met or exceeded, _____ is created.

A. customer satisfaction

B. planning excellence

C. a quality rift

D. a value line

Answer: customer satisfaction


96. According to the Marketing and Sales Standards Setting Body (MSSSB), which of the following is not a marketing function?

A. Promote marketing intelligence.

B. Develop sales tactics.

C. Develop the customer proposition.

D. Work with other business functions and third parties.

Answer: Develop sales tactics.


97. After concept testing, a firm would engage in __________ for developing and marketing a new product?

A. Marketing Strategy Development Stage

B. Business Analysis Stage

C. Product Development Stage

D. Test Marketing Stage

Answer: Marketing Strategy Development Stage


98. If the company’s sales are slow down, and profits level off or decline. At which stage the company has reached?

A. Introduction

B. Decline

C. Growth

D. Maturity

Answer: Decline


99. Buying goods and services for further processing or for use in the production process refers to _________

A. Consumer markets

B. Government markets

C. Business markets

D. International markets

Answer: Business markets


100. Which is NOT the stage that customers go through in the process of adopting a new product?

A. Awareness

B. Interest

C. Evaluation

D. Culture

Answer: Culture


Comments