Basic Concept Of Quality Management MCQ and Answers PDF

What is the basic concept of Quality Management? What are Quality Management Goals? Are you looking for answers to these questions – and others – about quality management. Come on to the following writing which has the best collection of the high-quality basic concept of quality management quizzes for beginners.

Quality management is a systematic approach to identifying and analyzing quality problems, improving quality and effectiveness, and monitoring performance. The purpose of quality management is to make sure that products and services meet customer expectations.

A Brief description of Basic Concept Of Quality Management MCQ and Answers PDF

Topic:Quality Management
Number of Questions:30
Question Type:MCQ
Question Format:Text and PDF
PDF Size:1 MB
PDF Download:Attached Below
Basic Concept Of Quality Management MCQ and Answers

Basic Concept Of Quality Management MCQ and Answers

1. Quality is in its essence, a way of managing the organization. Identify the quality guru who said this.

a) Deming

b) Juran

c) Feigenbaum

d) Shingo

Answer: c


2. Quality is the minimum loss imparted by a product to society from the time product is shipped. Identify the quality guru who said this.

a) Shingo

b) Taguchi

c) Crosby

d) Juran

Answer: b


3. Shawn ordered pizza online. He received the pizza 15 minutes before the scheduled delivery time. He also received cash back on the amount he had paid for the pizza. What can you infer?

a) Customer expectation of the service is less than customer perception of the service

b) Customer expectation of the service is equal to the customer perception of the service

c) Customer expectation of the service is greater than customer perception of the service

d) Customer expectation of the service and customer perception of the service cannot be compared

Answer: a


4. The systematic activities and planned activities which provide adequate confidence that the manufactured products are meeting the requirements is called ______

a) Quality assurance

b) Quality control

c) Inspection

d) Sampling

Answer: a


5. The two categories of products are _____ and _____

a) Goods, Services

b) Media, Education

c) Pencil, Car

d) Hospitality, Calculator

Answer: a


6. Which of the following does not fit in the category of Goods?

a) Cell phone

b) Television

c) Insurance

d) Bike

Answer: c


7. Which of the following does not fit in the category of Services?

a) Banking

b) Transportation

c) Pen

d) Health care industries

Answer: c


8. The property that is possessed with a product and that is intended to meet certain customers’ needs and thereby provide customer satisfaction is called _________

a) Product Tree

b) Product Feature

c) Product Cycle

d) Product Design

Answer: b


9. Which of the following does not fit in the category of Product Feature?

a) Fuel consumption of a vehicle

b) Dimensions of a mechanical component

c) The owner of the product

d) The viscosity of a chemical

Answer: c


10. Someone who receives or is affected by the product or process is called a _______

a) Customer

b) Manager

c) Founder

d) Co-founder

Answer: a


11. The two types of customers are ______ and ______

a) Founder, Co-founder

b) Internal, External

c) Government, People

d) CEO, CFO

Answer: b


12. Choose the incorrect statement regarding the need for quality.

a) Markets have become more competitive

b) Quality provides sustained performance

c) Quality provides customer satisfaction

d) It is the trend nowadays to introduce quality

Answer: d


13. Michael bought a new washing machine which is not performing its primary function of washing clothes properly. What should the executive at customer care suggest Michael?

a) To sell the washing machine

b) To buy a new washing machine

c) To assure the customer that a specialist will visit their house the following day

d) To lease the washing machine

Answer: c


14. Quality is fitness for use. Identify the quality guru who said this.

a) Deming

b) Crosby

c) Juran

d) Taguchi

Answer: c


15. How can quality be quantified? (Q=Quality, P=Performance, E=Expectations)

a) Q=P/E

b) Q=P+E

c) Q=P-E

d) Q=P*E

Answer: a


16. Quality is conformance to requirements. Identify the quality guru who said this.

a) Ishikawa

b) Crosby

c) Ohno

d) Deming

Answer: b


17. Quality is a predictable degree of uniformity and dependability at a low cost and suited to the market. Identify the quality guru who said this.

a) Ishikawa

b) Shingo

c) Deming

d) Harrington

Answer: c


18. What does the abbreviation A.S.Q stand for?

a) American Society for Quality

b) American Standard of Quality

c) Asian Society for Quality

d) Asian Standard for Quality

Answer: a


19. Which of the following does not fit in the category of External Customers?

a) Clients/end users who buy the product

b) Government regulatory bodies

c) Manager of a company

d) Public

Answer: c


20. Which of the following does not fit in the category of Internal Customers?

a) Stakeholders

b) Public

c) Shareholders

d) Employees of a company

Answer: b


21. Sam purchased a pen from the market. The pen was not working clearly, legibly and smoothly. Where did the manufacturer fail in terms of satisfying the needs of the customer?

a) The manufacturer failed to satisfy the implied need of the product

b) The manufacturer failed to impress his boss

c) The manufacturer failed to maintain the reputation of the company

d) The manufacturer failed to impress his supplier

Answer: a


22. The state of affairs in which customers feel that their expectations have been met by the product features is known as ______________

a) Customer Satisfaction

b) Customer Attraction

c) Customer Loyalty

d) Customer Reputation

Answer: a


23. The state of affairs in which deficiencies (in goods or services) result in customer annoyance and complaints is known as ______________

a) Customer Compliance

b) Customer Needs

c) Customer Trust

d) Customer Dissatisfaction

Answer: d


24. Which of the following is not a measure of Product Deficiency?

a) Errors

b) Defects

c) Off-specification

d) Mass of the mobile phone

Answer: d


25. Which of the following is a dimension of ‘product quality’?

a) Machinability

b) Probability

c) Customer Satisfaction

d) Durability

Answer: d


26. Which dimension of product quality tells you about the probability that a product will perform its function for a given period of time under specified conditions?

a) Aesthetics

b) Reputation

c) Reliability

d) Conformance

Answer: c


27. Which of the following is the primary characteristic of an electric kettle while referring to its ‘performance’?

a) It should boil water efficiently

b) It should indicate the pouring temperature of the water

c) It should be red in color

d) It should be white in color

Answer: a


28. Which of the following is not the best MTBF for a newly purchased laptop?

a) 1 month

b) 2 years

c) 3 years

d) 5 years

Answer: a


29. Which dimension of ‘product quality’ is best reflected when a manufacturer ensures multiple slots in a mobile phone for different sized sim cards?

a) Responsiveness

b) Serviceability

c) Aesthetics

d) Reputation

Answer: a


30. The dimension of ‘product quality’ which appreciates agile manufacturing is ________

a) Aesthetics

b) Reputation

c) Responsiveness

d) Conformance

Answer: c


Basic Concept Of Quality Management MCQ and Answers PDF Download

Comments