TOP 100+ Total Quality Management MCQ and Answers PDF

These Total Quality Management MCQ and Answers PDF will help management and engineering students to prepare for exams, set, net, and Ph.D. entrance exam preparations. MBA, MCA, BCA, and other students can take advantage of these MCQs for university exams, SET, NET, and doctoral entrance exam preparations. If you are looking for online test preparation then here you go!

Total Quality Management MCQ and Answers

1. What is TQM?

a) Total Quality Management

b) Total Quality Maintenance

c) Total Quality Mitigation

d) Total Quality Managers

Answer: a


2. Which of the following is not a tangible benefit of following TQM?

a) Increased profitability

b) Increased market and customers

c) Improved productivity

d) Increase in quality costs

Answer: d


3. The product quality after using TQM philosophy _______

a) Increases

b) Decreases

c) Remains the same

d) We cannot comment on product quality

Answer: a


4. Which of the following is not an intangible benefit of following TQM?

a) Better company image

b) Enhanced problem-solving capacity

c) Enhancement of job interest

d) Reduction in customer satisfaction

Answer: d


5. The working relationships after using TQM philosophy _______

a) Declines

b) Remains the same

c) Improves

d) We cannot comment on working relationships

Answer: c


6. Employee participation after using TQM philosophy _______

a) Declines

b) Remains the same

c) Improves

d) We cannot comment on working relationships

Answer: c


7. Who among the following is not an American Quality Guru?

a) Crosby

b) Ishikawa

c) Juran

d) Deming

Answer: b


8. Quality is conformance to requirements. Identify the quality guru who said this.

a) Ishikawa

b) Crosby

c) Ohno

d) Deming

Answer: b


9. Quality is a predictable degree of uniformity and dependability at a low cost and suited to the market. Identify the quality guru who said this.

a) Ishikawa

b) Shingo

c) Deming

d) Harrington

Answer: c


10. What does the abbreviation A.S.Q stand for?

a) American Society for Quality

b) American Standard of Quality

c) Asian Society for Quality

d) Asian Standard for Quality

Answer: a


11. Which ‘pillar of TQM’ is referred to when the study of customer needs is done, the requirements of the customer are gathered, and customer satisfaction is measured and managed?

a) Process Management

b) Employee Empowerment

c) Continuous Improvement

d) Customer Focus

Answer: d


12. Which ‘pillar of TQM’ refers to TQM’s environment of a committed and well-trained workforce that participates in activities involving quality improvement?

a) Process Management

b) Employee Empowerment

c) Continuous Improvement

d) Customer Focus

Answer: b


13. Which ‘pillar of TQM’ recognizes that product quality is a result of process quality?

a) Process Management

b) Employee Empowerment

c) Continuous Improvement

d) Customer Focus

Answer: c


14. The manager of a company is known to threaten his employees for the presence of a defect. What can you infer about the management culture?

a) Traditional Management

b) Total Quality Management

c) Supply Chain Management

d) Sales Management

Answer: a


15. A company is known to have a reward policy for its employees. The manager gives its employees a chance to improve if a mistake is conducted by them. What can you infer about the management culture?

a) Traditional Management

b) Total Quality Management

c) Supply Chain Management

d) Sales Management

Answer: b


16. Which of the following is a principle of TQM?

a) Product-centered system

b) Customer-focus

c) Intermittent improvement

d) Decisions made by top executives only

Answer: b


17. To attain customer satisfaction, which of the following is mandatory in TQM?

a) Total employee involvement

b) Manager involvement

c) Founder involvement

d) Co-founder involvement

Answer: a


18. Which of the following is a principle of TQM?

a) Process-centered

b) Product-centered

c) External customer focus only

d) Internal customer focus only

Answer: a


19. Which of the following is a principle of TQM?

a) Product-centered system

b) Integrated system

c) Intermittent improvement

d) Decisions made by top executives only

Answer: b


20. Which of the following is the kind of planning approach a company following TQM follows?

a) Strategic, random approach

b) Strategic, systematic approach

c) Random approach

d) Normal approach

Answer: b


21. What is the kind of focus put in a company’s processes in TQM?

a) Unsteady improvement

b) Passive improvement

c) Continual improvement

d) Steady improvement

Answer: c


22. Decisions in a company which follows TQM is _______

a) Taken on the basis of the manager’s knowledge

b) Taken on the basis of the founder’s knowledge

c) Taken on the basis of the co-founder’s knowledge

d) Fact-based

Answer: d


23. For proper implementation of TQM, we need ________________

a) To form a confidential group within the company

b) To have two managers in the company

c) To have effective communication between employees

d) To have intermittent communication between employees

Answer: c


24. Which of the following is not an idea that can be incorporated by top management in a company to develop the Total Quality Program of a company?

a) Management meetings

b) Focus on products and not processes

c) Company magazines

d) Company newsletters

Answer: b


25. What happens when the top management does not effectively communicate about the company’s TQM program properly from top to bottom?

a) The TQM program fails to achieve the desired target

b) The TQM program successfully achieves its desired target

c) There is no need to communicate messages

d) Nothing happens to the company’s progress

Answer: a


26. In TQM suppliers are treated as _______

a) Enemies

b) Partners

c) Managers

d) Employees

Answer: b


27. Which of the following is not a performance measure to ensure the highest degree of quality?

a) Productivity

b) Number of company newsletters published in a year

c) Absenteeism

d) Sales turnover

Answer: b


28. In tradition management, Inspection philosophy is followed, and in TQM ________

a) No philosophy is followed

b) Inspection philosophy is followed

c) Prevention philosophy is followed

d) Manager’s philosophy is followed

Answer: c


29. A company including its manager has 50 members. TQM philosophy is followed by 40 members only. Did the company properly implement TQM?

a) Yes, only 25 members were sufficient for TQM implementation

b) No, TQM implementation requires the participation of all members of the company

c) Yes, only 14 members were sufficient for TQM implementation

d) We cannot comment on TQM implementation

Answer: b


30. Which of the following is a tangible benefit of following TQM?

a) Reduction in employee grievances

b) Increase in employee grievances

c) No change in employee grievances

d) We can’t comment on employee grievances

Answer: a


Total Quality Management MCQ and Answers PDF Download

Comments