TOP 100+ Computer Operator Test MCQs With Answers PDF

In this post, we are going to discuss Computer Operator Test MCQs With Answers PDF for you. Take it for greasing the wheels of your preparation for the exam. Though these MCQs are important to know what to expect during the Online Computer Operator Test, the answers are not that important. A four-hour practice test might cover the topics you need to know. But if you are in hurry and still want to do the practice tests to prepare for this test, you can take them as well.

A Brief Description About Computer Operator Test MCQs With Answers PDF

Topic Name:Computer Operator
Questions Type:Multiple Choice Questions
Number of Questions:100
Questions Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
PDF Download: Attached Below

Computer Operator Test MCQs With Answers PDF

1. The only language which the computer understands is ______________

a) Assembly Language

b) Binary Language

c) BASIC

d) C Language

Answer: b


2. The smallest unit of data in computer is ________________

a) Byte

b) Nibble

c) Bit

d) KB

Answer: c


3. One nibble is equivalent to how many bits?

a) 2

b) 4

c) 8

d) 1

Answer: b


4. Which of the following describes the correct format of an input instruction?

a) IN 82

b) INPUT 82

c) INP 82

d) 82 INP

Answer: a


5. The input machine which originated in the United States around 1880s is a ___________

a) Mouse

b) Joystick

c) Keyboard

d) Bar Code Reader

Answer: c


6. The process of producing useful information for the user is called ___________

a) Controlling

b) Outputting

c) Inputting

d) Processing

Answer: b


7. VDU stands for __________

a) Virtual Display Unit

b) Visual Display Unit

c) Virtual Detection Unit

d) Visual Detection Unit

Answer: b


8. Which unit is responsible for converting the data received from the user into a computer understandable format?

a) Memory Unit

b) Arithmetic & Logic Unit

c) Input Unit

d) Output Unit

Answer: c


9. What does SVGA stand for?

a) Standard Visual Graphics Array

b) Super Visual Graphics Array

c) Standard Video Graphics Array

d) Super Video Graphics Array

Answer: d


10. The devices that used to give single or multiple colored images and drawings are ____________

a) Monitors

b) Printers

c) Plotters

d) VDUs

Answer: c


11. A special request originated from some device to the CPU to acquire some of its time is called ___________

a) Disturbance

b) Attenuation

c) Interrupt

d) Noise

Answer: c


12. Line Printers that print one line at a time are _________

a) Laser Printers

b) Inkjet Printers

c) Drum Printers

d) Chain Printers

Answer: c


13. A ___________________ monitor looks like a television and are normally used with non-portable computer systems.

a) CRT

b) LCD

c) LED

d) Flat Panel Monitors

Answer: a


14. Which of the following is not a function of the Output Unit?

a) It produces results that can be easily understood by the user

b) It accepts the results produced by the computer

c) It supplies the data and instructions to the outside world

d) It supplies the data and instructions to the computer for further processing

Answer: d


15. PCI stands for _________

a) Peripheral Component Interconnect

b) Partial Component Interconnect

c) Peripheral Component Interaction

d) Partial Component Interaction

Answer: a


16. What does the COMPUTER stand for?

a) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research

b) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research

c) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research

d) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research

Answer: a


17. 1 yottabyte = ______________

a) 1024 TB

b) 1024 EB

c) 1024 ZB

d) 1024 PB

Answer: c


18. Which of the following is not a function of the Input Unit?

a) It reads instructions and data from the outside world

b) It converts the data into computer acceptable format

c) It makes the data into user understandable format

d) It supplies the data and instructions to the computer for further processing

Answer: c


19. Who is the father of Computers?

a) James Gosling

b) Charles Babbage

c) Dennis Ritchie

d) Bjarne Stroustrup

Answer: b


20. Which of the following is the correct abbreviation of COMPUTER?

a) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research

b) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research

c) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research

d) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research

Answer: d


21. Which of the following is the correct definition of Computer?

a) Computer is a machine or device that can be programmed to perform arithmetical or logic operation sequences automatically

b) Computer understands only binary language which is written in the form of 0s & 1s

c) Computer is a programmable electronic device that stores, retrieves, and processes the data

d) All of the mentioned

Answer: d


22. What is the full form of CPU?

a) Computer Processing Unit

b) Computer Principle Unit

c) Central Processing Unit

d) Control Processing Unit

Answer: c


23. Which of the following language does the computer understand?

a) Computer understands only C Language

b) Computer understands only Assembly Language

c) Computer understands only Binary Language

d) Computer understands only BASIC

Answer: c


24. Which of the following computer language is written in binary codes only?

a) pascal

b) machine language

c) C

d) C#

Answer: b


25. Which of the following is the brain of the computer?

a) Central Processing Unit

b) Memory

c) Arithmetic and Logic unit

d) Control unit

Answer: a


Which of the following is not a characteristic of a computer?

a) Versatility

b) Accuracy

c) Diligence

d) I.Q.

Answer: d


27. Which of the following is the smallest unit of data in a computer?

a) Bit

b) KB

c) Nibble

d) Byte

Answer: a


28. Which of the following unit is responsible for converting the data received from the user into a computer understandable format?

a) Output Unit

b) Input Unit

c) Memory Unit

d) Arithmetic & Logic Unit

Answer: b


29. Which of the following monitor looks like a television and are normally used with non-portable computer systems?

a) LED

b) LCD

c) CRT

d) Flat Panel Monitors

Answer: c


30. Which of the following is not a type of computer code?

a) EDIC

b) ASCII

c) BCD

d) EBCDIC

Answer: a


31. Which of the following part of a processor contains the hardware necessary to perform all the operations required by a computer?

a) Controller

b) Registers

c) Cache

d) Data path

Answer: d


32. Which of the following is designed to control the operations of a computer?

a) User

b) Application Software

c) System Software

d) Utility Software

Answer: c


33. Which of the following device use positional notation to represent a decimal number?

a) Pascaline

b) Abacus

c) Computer

d) Calculator

Answer: b


34. Which of the following is used in EBCDIC?

a) Super Computers

b) Mainframes

c) Machine Codes

d) Programming

Answer: b


35. Components that provide internal storage to the CPU are ______

a) Registers

b) Program Counters

c) Controllers

d) Internal chips

Answer: a


36. Saving data and instructions to make them readily available is the job of __________

a) Storage Unit

b) Cache Unit

c) Input Unit

d) Output Unit

Answer: a


37. Which of the following is used to hold running program instructions?

a) Primary Storage

b) Virtual Storage

c) Internal Storage

d) Minor Devices

Answer: a


38. Which of the following is non-volatile storage?

a) Backup

b) Secondary

c) Primary

d) Cache

Answer: b


39. Which of the following is used in main memory?

a) SRAM

b) DRAM

c) PRAM

d) DDR

Answer: b


40. Which of the following are types of ROMs?

a) SROM & DROM

b) PROM & EPROM

c) Only one type there is no further classification

d) PROM & EROM

Answer: b


41. RAID stands for __________

a) Redundant array of independent disks

b) Redundant array of individual disks

c) Reusable Array of independent disks

d) Reusable array of individual disks

Answer: a


42. A non-erasable disk that stores digitized audio information is _____

a) CD

b) CD-ROM

c) DVD-R

d) DVD-RW

Answer: a


43. The first practical form of Random Access Memory was the __________

a) SSEM

b) Cathode Ray Tube

c) William’s Tube

d) Thomas’s Tube

Answer: c


44. Which of the following are physical devices of a computer?

a) Hardware

b) Software

c) System Software

d) Package

Answer: a


45. Which of the following defines the assigned ordering among the characters used by the computer?

a) Accumulation

b) Sorting

c) Collating Sequence

d) Unicode

Answer: c


46. Which of the following storage is a system where a robotic arm will connect or disconnect off-line mass storage media according to the computer operating system demands?

a) Magnetic

b) Secondary

c) Virtual

d) Tertiary

Answer: d


47. Which of the following devices provides the communication between a computer and the outer world?

a) Compact

b) I/O

c) Drivers

d) Storage

Answer: b


48. Which of the following are the input devices that enable direct data entry into a computer system from source documents?

a) System Access devices

b) Data acquiring devices

c) Data retrieving devices

d) Data Scanning devices

Answer: d


49. Which of the following is the device used for converting maps, pictures, and drawings into digital form for storage in computers?

a) Image Scanner

b) Digitizer

c) MICR

d) Scanner

Answer: b


50. The ‘heart’ of the processor which performs many different operations _____________

a) Arithmetic and logic unit

b) Motherboard

c) Control Unit

d) Memory

Answer: a


51. Which of the following is not a bitwise operator?

a) |

b) ^

c) .

d) <<

Answer: c


52. The sign magnitude representation of -1 is __________

a) 0001

b) 1110

c) 1000

d) 1001

Answer: d


53. IEEE stands for ___________

a) Instantaneous Electrical Engineering

b) Institute of Emerging Electrical Engineers

c) Institute of Emerging Electronic Engineers

d) Institute of Electrical and electronics engineers

Answer: d


54. The ALU gives the output of the operations and the output is stored in the ________

a) Memory Devices

b) Registers

c) Flags

d) Output Unit

Answer: b


55. The process of division on memory spaces is called ______________

a) Paging

b) Segmentation

c) Bifurcation

d) Dynamic Division

Answer: b


56. Number of bits in ALU is _________

a) 4

b) 8

c) 16

d) 2

Answer: c


57. Which flag indicates the number of 1 bit that results from an operation?

a) Zero

b) Parity

c) Auxiliary

d) Carry

Answer: b


58. The bitwise complement of 0 is ___________

a) 00000001

b) 10000000

c) 11111111

d) 11111110

Answer: c


59. Which of the following can access the server?

a) Web Client

b) User

c) Web Browser

d) Web Server

Answer: a


60. Which of the following is known as the language made up of binary-coded instructions?

a) High level

b) BASIC

c) C

d) Machine

Answer: d


61. Which of the following package allows individuals to use personal computers for storing and retrieving their personal information?

a) Personal assistance package

b) Graphics package

c) Spreadsheet package

d) Animation package

Answer: a


62. Which of the following is created when a user opens an account in the computer system?

a) SFD

b) MFD

c) Subdirectory

d) RFD

Answer: c


63. Which of the following is a technique that marked the beginning of computer communications?

a) User Environment

b) Batch Environment

c) Time Sharing

d) Message passing

Answer: c


64. Which of the following is a type of technique in which dumb terminals are connected to a central computer system?

a) Time Sharing

b) Message passing

c) Batch environment

d) User environment

Answer: a


65. Which of the following service allows a user to log in to another computer somewhere on the Internet?

a) e-mail

b) UseNet

c) Telnet

d) FTP

Answer: c


66. Which of the following is not a type of computer on the basis of operation?

a) Digital

b) Analog

c) Hybrid

d) Remote

Answer: d


67. Which of the following type of computer is mostly used for automatic operations?

a) analog

b) digital

c) hybrid

d) remote

Answer: c


68. Which of the following invention gave birth to the much cheaper microcomputers?

a) PDAs

b) Microprocessors

c) Microcomputers

d) Mainframes

Answer: b


69. Which of the following computers are lower than mainframe computers in terms of speed and storage capacity?

a) Mainframes

b) Hybrid

c) Mini

d) Super

Answer: c


70. Which of the following is the first neural network computer?

a) AN

b) AM

c) RFD

d) SNARC

Answer: d


71. ____________ is the raw material used as input and __________ is the processed data obtained as output of data processing.

a) Data, Instructions

b) Instructions, Program

c) Data, Program

d) Program, Code

Answer: a


72. Which of the following is not a characteristic of a computer?

a) Diligence

b) I.Q.

c) Accuracy

d) Versatility

Answer: b


73. The part of a processor which contains hardware necessary to perform all the operations required by a computer:

a) Data path

b) Controller

c) Registers

d) Cache

Answer: a


74. What does MAR stand for?

a) Main Address Register

b) Memory Access Register

c) Main Accessible Register

d) Memory Address Register

Answer: d


75. If the control signals are generated by combinational logic, then they are generated by a type of _______________ controlled unit.

a) Micro programmed

b) Software

c) Logic

d) Hardwired

Answer: d


76. Which is the simplest method of implementing hardwired control unit?

a) State Table Method

b) Delay Element Method

c) Sequence Counter Method

d) Using Circuits

Answer: a


77. A set of microinstructions for a single machine instruction is called ___________

a) Program

b) Command

c) Micro program

d) Micro command

Answer: c


78. A decoder is required in case of a ______________

a) Vertical Microinstruction

b) Horizontal Microinstruction

c) Multilevel Microinstruction

d) All types of microinstructions

Answer: a


79. Which of the following is not a type of number system?

a) Positional

b) Non-Positional

c) Octal

d) Fractional

Answer: d


80. How is the number 5 represented in non-positional number system?

a) IIIII

b) 5

c) V

d) v

Answer: a


81. The LSB and MSB of 1243247 are ____ and ____

a) 1, 7

b) 4, 7

c) 7, 1

d) 4, 1

Answer: c


82. A device that uses positional notation to represent a decimal number.

a) Abacus

b) Calculator

c) Pascaline

d) Computer

Answer: a


83. The 2’s complement of 5 is ______________

a) 1011

b) 0101

c) 1010

d) 0011

Answer: a


84. What does BCD stand for?

a) Bitwise coded decimal

b) Binary coded decimal

c) Binary converted decimal

d) Bitwise Converted Decimal

Answer: b


85. 1 zettabyte = ______________

a) 1024 TB

b) 1024 EB

c) 1024 ZB

d) 1024 PB

Answer: b


86. Perfrom BCD addition: 2+3= _______________

a) 0010

b) 0011

c) 0101

d) 1010

Answer: c


87. ASCII stands for _____________________

a) American standard code for information interchange

b) American scientific code for information interchange

c) American scientific code for international interchange

d) American standard code of international interchange

Answer: a


88. The value of base in a decimal number system is ____________

a) 8

b) 2

c) 10

d) 16

Answer: c


89. The 2’s complement of 15 is ____________

a) 0000

b) 0001

c) 0010

d) 0100

Answer: b


90. Another name for base is __________

a) root

b) radix

c) entity

d) median

Answer: b


91. Which of the following is not a positional number system?

a) Roman Number System

b) Octal Number System

c) Binary Number System

d) Hexadecimal Number System

Answer: a


92. The value of radix in binary number system is _____________

a) 2

b) 8

c) 10

d) 1

Answer: a


93. The binary equivalent of the decimal number 10 is __________

a) 0010

b) 10

c) 1010

d) 010

Answer: c


94. The octal equivalent of 1100101.001010 is ______

a) 624.12

b) 145.12

c) 154.12

d) 145.21

Answer: b


95. Convert the binary equivalent 10101 to its decimal equivalent.

a) 21

b) 12

c) 22

d) 31

Answer: a


96. Which of the following is not a binary number?

a) 1111

b) 101

c) 11E

d) 000

Answer: c


97. What could be the maximum value of a single digit in an octal number system?

a) 8

b) 7

c) 6

d) 5

Answer: b


98. The maximum number of bits sufficient to represent an octal number in binary is _______

a) 4

b) 3

c) 7

d) 8

Answer: b


99. The binary number 111 in octal format is ________________

a) 6

b) 7

c) 8

d) 5

Answer: b


100. The 1’s complement of 0.101 is _________________

a) 1.010

b) 0.010

c) 0.101

d) 1.101

Answer: a


Computer Operator Test MCQs With Answers PDF Download

Comments