100+ Real Numbers Class 10 MCQ And Answers PDF

These Real Numbers Class 10 MCQ And Answers PDF are most important for your upcoming class 10 board Examinations. These Real Numbers Class 10 MCQ And Answers are prepared by our special team for those students who are appearing on clthe ass 10 board examination and these are based on NCERT Class 10 Mathematics.

Real Numbers Class 10 MCQ And Answers PDF
Real Numbers Class 10 MCQ And Answers PDF

A Brief Description About Real Numbers Class 10 MCQ And Answers PDF

Topic Name:Real Numbers Class 10 MCQ
Questions Type:Multiple Choice Questions
Number of Questions:100
Questions Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
PDF Download:Attached Below

Real Numbers Class 10 MCQ And Answers

1. For any integer m, square of the number is of the form ______ or ______

a) 3m + 3, 3m – 2

b) 3m – 2, 3m + 2

c) 3m + 2, 3m – 3

d) 3m, 3m + 1

Answer: d


2. A number when divided by 60 gives 35 as quotient and leaves 81 as the remainder. What is the number?

a) 2121

b) 4151

c) 2181

d) 3171

Answer: c


4. When a number is divided by 3 it leaves remainder as 5. What will be the remainder when 3n + 3 are divided by 3?

a) 0

b) 3

c) 9

d) 6

Answer: a


5. The HCF of 80 and 567 is ___________

a) 5

b) 4

c) 1

d) 6

Answer: c


6. A number in the form of 6n, where n belongs to natural numbers, can never end with the digit

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: a


7. If the HCF of two numbers is 1 and the LCM is 3395. What is the other number if one of them is 97?

a) 61

b) 57

c) 43

d) 35

Answer: d


8. HCF of 8, 9, 25 is

a) 8

b) 9

c) 25

d) 1

Answer: d


9. The product of a rational and irrational number is

a) rational

b) irrational

c) both of above

d) none of above

Answer: b


10. The sum of a rational and irrational number is

a) rational

b) irrational

c) both of above

d) none of above

Answer: b


11. The product of two different irrational numbers is always

a) rational

b) irrational

c) both of above

d) none of above

Answer: b


12. The sum of two irrational numbers is always

a) irrational

b) rational

c) rational or irrational

d) one

Answer: a


13. If b = 3, then any integer can be expressed as a =

a) 3q, 3q+ 1, 3q + 2

b) 3q

c) none of the above

d) 3q+ 1

Answer: a


14. The product of three consecutive positive integers is divisible by

a) 4

b) 6

c) no common factor

d) only 1

Answer: b


15. The set A = {0,1, 2, 3, 4, …} represents the set of

a) whole numbers

b) integers

c) natural numbers

d) even numbers

Answer: a


16. Which number is divisible by 11?

a) 1516

b) 1452

c) 1011

d) 1121

Answer: b


17. The largest number that will divide 398,436 and 542 leaving remainders 7,11 and 15 respectively is

a) 17

b) 11

c) 34

d) 45

Answer: a


18. There are 312, 260 and 156 students in class X, XI and XII respectively. Buses are to be hired to take these students to a picnic. Find the maximum number of students who can sit in a bus if each bus takes equal number of students

a) 52

b) 56

c) 48

d) 63

Answer: a


19. There is a circular path around a sports field. Priya takes 18 minutes to drive one round of the field. Harish takes 12 minutes. Suppose they both start at the same point and at the same time and go in the same direction. After how many minutes will they meet ?

a) 36 minutes

b) 18 minutes

c) 6 minutes

d) They will not meet

Answer: a


20. Three farmers have 490 kg, 588 kg and 882 kg of wheat respectively. Find the maximum capacity of a bag so that the wheat can be packed in exact number of bags.

a) 98 kg

b) 290 kg

c) 200 kg

d) 350 kg

Answer: a


21. For some integer p, every even integer is of the form

a) 2p + 1

b) 2p

c) p + 1

d) p

Answer: b


22. For some integer p, every odd integer is of the form

a) 2p + 1

b) 2p

c) p + 1

d) p

Answer: a


23. m² – 1 is divisible by 8, if m is

a) an even integer

b) an odd integer

c) a natural number

d) a whole number

Answer: b


24. If two positive integers A and B can be ex-pressed as A = xy3 and B = xiy2z; x, y being prime numbers, the LCM (A, B) is

a) xy²

b) x4y²z

c) x4y3

d) x4y3z

Answer: d


25. The product of a non-zero rational and an irrational number is

a) always rational

b) rational or irrational

c) always irrational

d) zero

Answer: c


26. The largest number which divides 60 and 75, leaving remainders 8 and 10 respectively, is

a) 260

b) 75

c) 65

d) 13

Answer: d


27. The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 5 (both inclusive) is

a) 5

b) 60

c) 20

d) 100

Answer: b


28. The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 8 (both inclusive) is

a) 840

b) 2520

c) 8

d) 420

Answer: a


29. The product of two consecutive natural numbers is always:

a) prime number

b) even number

c) odd number

d) even or odd

Answer: b


30. If the HCF of 408 and 1032 is expressible in the form 1032 x 2 + 408 × p, then the value of p is

a) 5

b) -5

c) 4

d) -4

Answer: b


31. The number in the form of 4p + 3, where p is a whole number, will always be

a) even

b) odd

c) even or odd

d) multiple of 3

Answer: b


32. When a number is divided by 7, its remainder is always:

a) greater than 7

b) at least 7

c) less than 7

d) at most 7

Answer: c


33. (6 + 5 √3) – (4 – 3 √3) is

a) a rational number

b) an irrational number

c) a natural number

d) an integer

Answer: b


34. If HCF (16, y) = 8 and LCM (16, y) = 48, then the value of y is

a) 24

b) 16

c) 8

d) 48

Answer: a


35. The number ‘π’ is

a) natural number

b) rational number

c) irrational number

d) rational or irrational

Answer: c


36. If LCM (77, 99) = 693, then HCF (77, 99) is

a) 11

b) 7

c) 9

d) 22

Answer: a


37. Euclid’s division lemma states that for two positive integers a and b, there exist unique integer q and r such that a = bq + r, where r must satisfy

a) a < r < b

b) 0 < r ≤ b

c) 1 < r < b

d) 0 ≤ r < b

Answer: d


38. Which of the following is a composite number?

a) 2

b) 3

c) 9

d) 7

Answer: c


39. Which of the following is a prime number?

a) 31

b) 52

c) 21

d) 32

Answer: a


40. The least common multiple of 135 and 24 is _________

a) 90

b) 360

c) 240

d) 1080

Answer: d


41. The highest common factor of 21 and 90 is _________

a) 3

b) 2

c) 1

d) 4

Answer: a


42. The LCM of two numbers is 7991 and the two numbers are 61 and 131. What will be their HCF?

a) 2

b) 1

c) 3

d) 4

Answer: b


43. What will be the largest number that divides 100 and 25, and leaves 3 as remainder in each case?

a) 7

b) 5

c) 1

d) 4

Answer: c


44. A bakery sells cookies in three boxes. The three boxes contain 60, 84 and 108 number of cookies. The baker wants to sells all the cookies in any of the three boxes. The least number of cookies that he can bake, in a day, so that he is able to sell all his cookies in any of the three boxes is _______

a) 5467

b) 2243

c) 1123

d) 3780

Answer: d


45. Two buckets contain 546 and 764 liters of water respectively. What will be maximum capacity of container which can measure the water of either buckets exact number of times?

a) 108

b) 54

c) 34

d) 456

Answer: a


46. If x is a number whose simplest form is p/q, where p and q are integers and q≠0, then x is a terminating decimal only when q is of the form _________

a) 3m×5n

b) 2m×6n

c) 2m×5n

d) 7m×5n

Answer: b


47. An irrational number has ________

a) Non-terminating decimal

b) Non-repeating decimal

c) Non-terminating and non-repeating decimal

d) Terminating decimal

Answer: c


Real Numbers Class 10 MCQ And Answers PDF

Comments