TOP 100+ Retail Management MCQ Questions And Answers PDF

Students studying management and engineering can use this Retail Management MCQ Questions And Answers PDF to aid them with their test, set, net, and Ph.D. entrance exam preparations. These MCQs can be used by MBA, MCA, BCA, and other students to prepare for university examinations, SET, NET, and doctorate entrance exams. If you want to prepare for an exam online, look no further!

A Brief Description About Retail Management MCQ Questions And Answers PDF

Topic Name:Retail Management MCQ
Questions Type:Multiple Choice Questions
Number of Questions:100
Questions Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
PDF Download:Attached Below

Retail Management MCQ Questions And Answers PDF

1. Facilitates the creation and execution of contracts and performance against those contracts.

a. e-Procurement

b. Contract Management

c. Business intelligence

d. E-Tour

Answer: b


2. It is a browser–based solution that delivers an intuitive, easy-to-use requisition system.

a. PROACTIS

b. INVESCO

c. IPOS

d. eREQUISITION

Answer: c


3. Sauflon saw the main benefits of e-Fulfillment as:

a. Increased data security

b. Increased speed to response time

c. Reduced (or no) transcription errors and

d. All of the above

Answer: d


4. The marketing and selling of goods or services using internet-based computing and communication.

a. e-Business

b. e-Commerce

c. e- Fulfillment

d. e- Thematic

Answer: b


5. The technical solution for accessing item-related information is:

a. Read ePC from e-tag

b. Get network address from ONS

c. Retrieve product information based on software agents that share information in a peer-to-peer fashion

d. All of the above

Answer: d


6. The ___ of installation of the software components is also important for rapid implementation in the logistics network.

a. Leanness

b. Simplicity

c. Both a and b

d. None of the above

Answer: c


7. ___ enforces privacy policy set by the policy engine.

a. Consumer agent

b. Tag authentication

c. RFID tags

d. Reader core

Answer: a


8. It refers to the system installed in a Retail Outlet, which substantially automates the Billing Process using the information on Products & Prices from the database.

a. TCO

b. POS

c. HP-POS

d. DOS

Answer: b


9. ___ is a group of substitutable products, and ___ is a group of commodities sharing a common use or function.

a. Family, class

b. Commodity, class

c. Business function, Commodity

d. Segment, class

Answer: b


10. The UNSPSC can be embedded in:

1. Resource planning

2. Purchasing

3. Accounting

4. Database

a. 1, 2, 3

b. 1, 2, 3, 4

c. 2, 3, 4

d. 1, 3, 4

Answer: b


11. The ___ and ___ is a symbology specifically designed for assisting the commercial activities of product awareness, discovery, and spend analysis.

a. UNSP and Service Code

b. UCC and EAN bar codes

c. UNSPSC and Service code

d. None of the above

Answer: a


12. The unused capacity in networks of PCs is usually ___ during the day and ___ outside it.

a. 98%, 95%

b. 85%, 100%

c. 76%, 29%

d. 86%, 34%

Answer: b


13. ___ suppliers will be able to walk customers through potential designs, more effectively than their current approaches.

a. Kitchen

b. Bedroom

c. Both a and b

d. Living room

Answer: c


14. A product or service is classified with others that serve or support:

a. Common function

b. Purpose

c. Task

d. All of the above

Answer: d


15. ___ is the identification of relevant suppliers of a specific product or service, while ___ reporting on the use of funds.

a. Product awareness, Resource discovery

b. Resource discovery, expenditure analysis

c. Product awareness, expenditure analysis

d. Both b and c

Answer: b


16. The combination of ___ and ___ can translate into real problems for business decision-makers at every level of a retail organization.

a. Challenges & constraints

b. Industry changes, Business challenges

c. Industry-wide challenges, technology constraints

d. All of the above

Answer: c


17. ___ needs to monitor and manage margins, shrinkage, and ___ who want to hit revenue targets and improve customer relations.

a. Department managers, Merchandising executives

b. Financial officers, Sales personnel

c. Business leaders, Merchandising executives

d. None of the above

Answer: a


18. Mobile access to warehouse processes for:

a. Stocking, Restocking

b. Discarding, returning

c. Distribution, substitution

d. Both a and b

Answer: d


19. ___ is the additional servers that can be implemented as more users and locations are brought in, whereas ___ is the electronic document exchange implemented with partners.

a. Scalability, Integration

b. Layer technology, Global access

c. Layer technology, Scalability

d. Global access, integration

Answer: a


20. Increase the quantity of a replenishment order can be increased to meet the demand. The exceptions are:

a. The supply is linked directly to some other demand

b. It is a reorder point that has caused the situation

c. Both a and b

d. It is limited due to a defined maximum order quantity

Answer: c


21. The planning system does not analyze which orders can be changed and which should be protected except for the following cases:

a. A transfer order

b. A released production order that has been started

c. Adequate quantity to be supplied

d. Both a and b

Answer: d


22. Besides the normal requirements, the planning system deals with:

a. Safety stock

b. Buffer stock

c. Production order components

d. Both a and c

Answer: d


23. ___ calculate all selected items, whether it is necessary or not and ___ calculate only those selected items that have had some change in their demand-supply pattern.

a. Generative plan, regenerative plan

b. Regenerative plan, Net change plan

c. Change plan, net change plan

d. None of the above

Answer: b


24. Local shops can be known as ___ stores in the United States.

a. Departmental stores

b. Brick & Mortar

c. Super store

d. Megastore

Answer: b


25. With a ___ and ___, customers want new, different, and customized goods now, and they are not willing to wait.

a. Fast-paced society, Faster paced technological changes

b. Society, Market

c. Internal environment, external environment

d. IT technique, Fast-paced society

Answer: a


26. The retailer would need ___ and ___ software to run on top of its existing database.

a. CRM, OLAP

b. State logix, Retek CRM

c. Talisma, Siebel

d. None of the above

Answer: a


27. The capability and performance of people need to be enhanced to drive down operational costs:

a. Impacting market share and profitability

b. Impacting operational cost

c. Both a and b

d. Consumer shopping satisfaction research

Answer: c


28. ___ to one that has the same purpose and ___ to make a local balance within the same purpose.

a. Match link, Close link

b. Match type, Close type

c. Close demand, close supply

d. None of the above

Answer: a


29. The first and foremost method of retail is:

a. Counter service

b. Self-service

c. Online shops

d. Cost-plus pricing

Answer: a


30. In a ___, a retailer sells to consumers through multiple retail formats, such as websites, physical stores.

a. Multi-channel retailing

b. Retail management

c. Counter selling

d. Retail strategy

Answer: a


31. Retail business generates an enormous amount of information that would be very valuable if one could:

a. Collect it quickly, reliably, and efficiently

b. Analyze it to make sense of the past and plan future decisions

c. Distribute it to the right people in your organization so they can act on it

d. All of the above

Answer: d


32. Small grocery stores that are run by individuals or families and cater to their immediate neighborhood or locality.

a. Brick and mortar stores

b. Mom-and-pop stores

c. Departmental stores

d. Kirana stores

Answer: b


33. The planning system prioritizes according to ___ since that is the best way to ensure the lowest possible inventory.

a. Packaging date

b. Delivery date

c. Shipment date

d. Distribution date

Answer: c


34. ___ represent anticipated demand.

a. Forecast

b. Blanket order

c. Both a and b

d. None of the above

Answer: c


35. A ___ can be regarded as an item at a specific location.

a. SBU

b. SKU

c. Order tracking

d. Multi-location

Answer: b


36. The ___, despite its name, acts more like a sub-location than just a shelf in a warehouse.

a. Bar code

b. Bin code

c. Zip code

d. Pin code

Answer: b


37. The planning system controls that by running through the:

a. Inventory profile

b. Outer loop

c. Order quantity

d. Transfer order

Answer: a


38. Demand exists but there is no supply:

a. The planning has finished

b. Supply should be suggested

c. Supply should be canceled

d. No demand or supply exists

Answer: b


39. If the supply quantity is ___ than the demand, it is possible that the supply quantity could be decreased.

a. Increased

b. Decreased

c. More than

d. Less than

Answer: c


40. Rescheduling could be ruled out because:

a. The supply has already been tied up to another demand on a previous date

b. The rescheduling is so minimal that the user has defined it as negligible

c. The supply is linked directly to some other demand

d. Both a and b

Answer: d


41. A reorder point represents demand during

a. Peak time

b. Lead time

c. Season

d. None of the above

Answer: b


42. The planning system checks that the item carries a production forecast or a sales order.

a. MRP

b. MPS

c. SKU

d. SBU

Answer: b


43. It is a system of technologies and processes that senses and responds to real-time demand across a network of customers, suppliers, and employees.

a. Demand-driven Retailing

b. Supply chain management

c. Customer relationship management

d. Demand statistics

Answer: a


44. It stops junk e-mail in its tracks.

a. Firewall

b. Anti-spam

c. Anti-virus

d. All of the above

Answer: b


45. SAP implementation project was divided into ___ phases.

a. Two

b. One

c. Three

d. Double

Answer: c


46. Identify optimum business rules and leverage your corresponding business logic across your retail chain.

a. Enhance process control

b. Streamline systems management

c. Separate application code from business logic

d. Leverage powerful enterprise integration bus

Answer: a


47. The ability to exchange information electronically is central to the effective conduct of e-commerce.

a. E-mail

b. E-messaging

c. EAN

d. E-business

Answer: b


48. The Global Commerce Initiative (GCI) is a global user group, created in

a. 1998

b. 1987

c. 1999

d. 1983

Answer: c


49. ___ is defined as being the continuous and automated exchange of master data between trading partners.

a. Data synchronization

b. Data standardization

c. Data classification

d. Data rationale

Answer: a


50. The ___ is a global service for the registration and validation of items and provides global capability.

a. Global Commerce

b. Global registry

c. Global data interchange

d. Global integrity

Answer: b


51. Retailers are totally dependent on the GTNs to support their:

a. Ordering system

b. Stock management system

c. Point Of sale system

d. All of the above

Answer: d


52. The most costly element of the international comparison program (ICP) is the construction of:

a. Purchasing power parities

b. Point of Sale

c. EDIFACT

d. GTN

Answer: a


53. Build your business on a solid transactional backbone and integrate different sales channels, better understand customer preferences, and leverage customer information.

a. Supply chain execution

b. Multi-channel retailing

c. Purchasing

d. Category management

Answer: b


54. It is the near-unanimous choice of experienced ERP implementers as the most underestimated budget item.

a. Development

b. Training

c. Coaching

d. Mentoring

Answer: b


55. The ___ project addresses the area of e-logistic, focusing specifically on e-fulfillment.

a. e-Thematic

b. e-business

c. e-Commerce

d. None of the above

Answer: a


56. It refers, in a broad sense, to the conversion of activities and processes throughout an enterprise into an electronic-based system.

a. e-Thematic

b. e-business

c. e-Commerce

d. None of the above

Answer: b


57. ___ model allows for improved efficiencies throughout the supply chain and set up an order management system.

a. e- Business

b. e- commerce

c. e-Thematic

d. Both a and b

Answer: a


58. It refers to more than setting up an internet-enabled front office.

a. e-Thematic

b. e-business

c. e-Commerce

d. e-Fulfillment

Answer: d


59. It provides a set of computer tools to assist transport operators in planning their transport services.

a. MOSCA

b. IBOS

c. Parcel Call

d. Multi-modal

Answer: a


60. The possible future directions of ECG:

a. Extension to other modes of transport and/or to other logistics services.

b. Opening of the marketplace to other interested groups.

c. Investigating more sophisticated IT solutions.

d. All of the above

Answer: d


Retail Management MCQ Questions And Answers PDF Download

Comments