100+ Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers PDF

These Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers cover all concepts of Chapter 10 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers PDF” given below.

Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers PDF
Cell Cycle And Cell Division NEET Question

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomAnatomy of Flowering Plants
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants

A Brief Description About Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers PDF

Topic:Cell Cycle And Cell Division NEET Question
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Cell Cycle And Cell Division NEET Question

1. What is the duration of cell cycle in yeast?

a) 30 minutes

b) 24 hours

c) 90 minutes

d) 48 hours

Answer: c


2. The period between two M phases is called ______

a) interphase

b) prophase

c) prometaphase

d) telophase

Answer: a


3. How much time of the entire cell cycle is occupied by interphase?

a) 75%

b) 95%

c) 50%

d) 80%

Answer: b


4. Which process does the M phase of cell cycle start with?

a) Karyokinesis

b) Cytokinesis

c) Interphase

d) Spindle formation

Answer: a


5. In which phase of the cell cycle does DNA replication take place?

a) Anaphase

b) Metaphase

c) Prophase

d) Interphase

Answer: d


6. Which of these processes is not a part of the cell cycle?

a) Duplication of genome

b) Division into daughter cells

c) Synthesis of cell organelles

d) Degeneration of centrosome

Answer: d


7. Which of these is the correct order of events in the cell cycle?

a) G1 → G2 → S → M

b) G1 → G2 → M → S

c) G1 → S → G2 → M

d) S → M → G1 → G2

Answer: c


8. What is the interval between mitosis and DNA replication?

a) S phase

b) G2 phase

c) G1 phase

d) M phase

Answer: c


9. During S phase of the cell cycle, the amount of DNA ______

a) triples

b) remains the same

c) quadruples

d) doubles

Answer: d


10. In which phase of the cell cycle does centriole duplication take place?

a) S phase

b) G2 phase

c) G1 phase

d) G0 phase

Answer: a


11. Protein synthesis takes place in _____

a) G0 phase

b) G1 phase

c) G2 phase

d) S phase

Answer: c


12. Which of these cells do not divide?

a) Heart cells

b) Melanocytes

c) Osteocytes

d) Liver cells

Answer: a


13. In which of these animals does a haploid cell divide mitotically?

a) Humans

b) Male honey bees

c) Female honey bees

d) Rats

Answer: b


14. Which of these is the most eventful period of the cell cycle?

a) G1 phase

b) G2 phase

c) S phase

d) M phase

Answer: d


15. What is the phenomenon of nuclear division known as?

a) Telekinesis

b) Cytokinesis

c) Karyokinesis

d) Autokinesis

Answer: c


16. Which of these events is not a part of karyokinesis?

a) Metaphase

b) Prophase

c) Interphase

d) Anaphase

Answer: c


17. In which phase is chromosome condensation initiated?

a) Prophase

b) Metaphase

c) Anaphase

d) Telophase

Answer: a


18. What happens to the chromosome during chromatin condensation?

a) It becomes tangled

b) It becomes detangled

c) It undergoes temporary denaturation

d) It undergoes inactivation

Answer: b


19. In which phase do the centrosomes start moving to the opposite poles of the cell?

a) Anaphase

b) Metaphase

c) Prophase

d) Telophase

Answer: c


20. Which of these structures is the site of attachment of chromatids?

a) Centromere

b) Aster

c) Kinetochore

d) Centrosome

Answer: a


21. What are asters made of?

a) Collagen

b) Intermediate filaments

c) Actin fibers

d) Microtubules

Answer: d


22. What are the constituents of the mitotic apparatus?

a) Chromatids, Centrosomes

b) Chromatids, Spindle fibers

c) Asters, Spindle fibers

d) Kinetochores, Centrosomes

Answer: c


23. Which of these structures are visible under the microscope at the end of prophase?

a) Nucleolus

b) Endoplasmic reticulum

c) Golgi bodies

d) Asters

Answer: d


24. In which phase does the nuclear envelope disintegrate?

a) Telophase

b) Prophase

c) Metaphase

d) Anaphase

Answer: c


25. In which phase of mitosis can the chromosomes be studied easily?

a) Prophase

b) Anaphase

c) Metaphase

d) Telophase

Answer: c


26. What is the shape of a kinetochore?

a) Disc-shaped

b) Cylindrical

c) Spherical

d) Triangular

Answer: a


27. Which of these events do not take place during metaphase?

a) Chromosomes lie at the equator of the cell

b) One chromatid of each chromosome is attached to the spindle fiber

c) Chromosomes spread throughout the cytoplasm

d) Nuclear envelope starts to disintegrate

Answer: d


28. Which phase is marked by the separation of sister chromatids?

a) Prophase

b) Metaphase

c) Anaphase

d) Telophase

Answer: c


29. In which direction does each chromatid move on separation of sister chromatids?

a) Towards the nuclear envelope

b) Towards the equatorial plane

c) Towards the poles

d) Towards adjacent chromatids

Answer: c


30. In which direction are the centromeres directed during separation of chromosomes?

a) Towards the poles

b) Towards the equatorial plane

c) Towards adjacent chromatids

d) Towards the nuclear envelope

Answer: a


31. What is the final stage of karyokinesis?

a) Prophase

b) G2 phase

c) Telophase

d) G1 phase

Answer: c


32. Which of these events does not take place during telophase?

a) Chromosomes are distinct and clear

b) Chromosomes are present at the poles

c) Chromosomes are decondensed

d) Chromosomes lose their individuality

Answer: a


33. During which stage of the cell cycle does the nuclear envelope reform?

a) G1 phase

b) Cytokinesis

c) Anaphase

d) Telophase

Answer: d


34. During which stage of cell cycle do the major organelles reform?

a) Prophase

b) Anaphase

c) Telophase

d) G2 phase

Answer: c


35. Why do plants not undergo furrowing during cytokinesis?

a) Absence of centrioles

b) Presence of rigid vascular bundle

c) Presence of cell wall

d) Presence of large vacuoles

Answer: c


36. From where does wall formation start between two newly formed plant cells?

a) Cell wall

b) Cell membrane

c) Centre of the cell

d) Cytoplasm

Answer: c


37. The cell-plate of plant cells represents the ______

a) middle lamella

b) primary cell wall

c) secondary cell wall

d) plasmodesmata

Answer: a


38. Which of these is an example of syncytium in coconut?

a) Fleshy endosperm

b) Liquid endosperm

c) Endocarp

d) Mesocarp

Answer: b


39. Which of these statements is not true about fertilization?

a) The gametes are haploid

b) Gametes develop from diploid cells

c) It involves the fusion of two gametes

d) Gametes have an incomplete set of chromosomes

Answer: d


40. Which of these processes ensure the haploid phase of life cycle?

a) Fission

b) Mitosis

c) Meiosis

d) Fertilization

Answer: c


41. Which of these processes involve meiosis?

a) Atherogenesis

b) Organogenesis

c) Gametogenesis

d) Embryogenesis

Answer: c


42. Meiosis involves one cycle of ______

a) DNA replication

b) cytokinesis

c) karyokinesis

d) separation of chromosomes

Answer: a


43. Which of these undergo recombination?

a) Homologous chromosomes

b) Non-homologous chromosomes

c) Non-sister chromatids

d) Sister chromatids

Answer: b


44. How many cells are formed at the end of meiosis I?

a) 2 haploid cells

b) 4 diploid cells

c) 2 diploid cells

d) 4 haploid cells

Answer: c


45. Arrange the phases of prophase I in order.

a) Leptotene → Zygotene → Pachytene → Diplotene

b) Zygotene → Leptotene → Pachytene → Diplotene

c) Leptotene → Pachytene → Zygotene → Diplotene

d) Zygotene → Leptotene → Diplotene → Pachytene

Answer: a


46. Compaction of chromosomes occurs during ______

a) zygotene

b) pachytene

c) diplotene

d) leptotene

Answer: d


47. What is the chromosomal association process in zygotene called?

a) Zygote

b) Tetrad

c) Synapsis

d) Chiasmata

Answer: c


48. During which stage of prophase I does synapsis occur?

a) Pachytene

b) Leptotene

c) Diplotene

d) Zygotene

Answer: d


49. Which of these following statements is false about synapsis?

a) Pairs of homologous chromosomes are formed

b) It occurs during zygotene

c) It results in tetravalent formation

d) It is accompanied by synaptonemal complex formation

Answer: c


50. During which stage do the chromatids of a bivalent become distinct?

a) Leptotene

b) Zygotene

c) Pachytene

d) Diplotene

Answer: c


51. Crossing over takes place during _____

a) pachytene

b) zygotene

c) leptotene

d) diplotene

Answer: a


52. Which of these is true regarding crossing over?

a) Exchange occurs between non-homologous chromosomes

b) It involves recombination nodules

c) It is not mediated by enzymes

d) It occurs during zygotene

Answer: b


53. What is the enzyme involved in crossing over?

a) Isomerase

b) Invertase

c) Transferase

d) Recombinase

Answer: d


54. During which stage does the synaptonemal complex dissolve?

a) Leptotene

b) Pachytene

c) Diplotene

d) Zygotene

Answer: c


55. What shape is the chiasmata?

a) S-shaped

b) Y-shaped

c) X-shaped

d) L-shaped

Answer: c


56. At what stage can one visualize chiasmata?

a) Diplotene

b) Pachytene

c) Leptotene

d) Zygotene

Answer: a


57. During which stage does assembly of meiotic spindle take place?

a) Pachytene

b) Diakinesis

c) Metaphase I

d) Diplotene

Answer: b


58. Which of these is true about anaphase I?

a) Sister chromatids remain attached at the centromeres

b) Bivalent is unequally separated

c) Homologous chromosomes remain together

d) It takes place before diakinesis

Answer: a


59. Which of these stages is characterized by the disappearance of the nucleolus?

a) Zygotene

b) Pachytene

c) Diplotene

d) Diakinesis

Answer: d


60. During which stage of meiosis do the sister chromatids separate?

a) Telophase I

b) Anaphase I

c) Anaphase II

d) Telophase II

Answer: c


61. Which of the following statements is false regarding interkinesis?

a) It is mostly short lived

b) It is followed by prophase II

c) It occurs after telophase I

d) Replication takes place

Answer: d


62. How do chromatids reach the poles of the cells during anaphase?

a) Action of centromeres

b) Disintegration of spindle fibers

c) Shortening of microtubules

d) Movement of arms of chromatids

Answer: c


63. The stage preceding the stage during which crossing over takes place is ______

a) diplotene

b) pachytene

c) zygotene

d) leptotene

Answer: c


64. Which of these statements is true about meiosis I?

a) Crossing over leads to genetic variability

b) Diplotene is short lived in vertebrates

c) Diakinesis is followed by cytokinesis

d) Chiasmata formation occurs during metaphase I

Answer: a


Cell Cycle And Cell Division NEET Question and Answers PDF Download

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments