200+ Structural Organisation In Animals MCQ and Answers PDF

Structural Organisation In Animals MCQ and Answers PDF
Structural Organisation In Animals MCQ

In this post, Structural Organisation In Animals MCQ and Answers PDF, we are going to discuss some most important multiple choice questions on NCERT Class-11 Biology Chapter-7, Structural Organisation In Animals. These Structural organisation in Animals MCQ and Answers are most valuable for your upcoming NEET, AIIMS, JIPMER as well as Board exams.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldAnatomy of Flowering Plants
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants

A Brief Description About Structural Organisation In Animals MCQ and Answers PDF

Topic:Structural Organisation In Animals MCQ
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Structural Organisation In Animals MCQ and Answers

1. The buccal cavity of the earthworm leads to the _____

a) gizzard

b) esophagus

c) pharynx

d) anus

Answer: c


2. Identify the correct pathway of food ingested by an earthworm.

a) Mouth→Pharynx→Esophagus→Gizzard

b) Mouth→Esophagus→Pharynx→Gizzard

c) Mouth→Esophagus→Gizzard→Pharynx

d) Mouth→Pharynx→Gizzard→Esophagus

Answer: a


3. What is the function of gizzard in earthworm?

a) Secretion of digestive enzymes

b) Grinding soil particles and leaves

c) Absorption of water

d) It is a respiratory structure

Answer: b


4. Where are the calciferous glands of the earthworm present?

a) Esophagus

b) Gizzard

c) Stomach

d) Intestine

Answer: c


5. Which segments of the earthworm contain the stomach?

a) 9th to 14th

b) 23rd to 25th

c) 16th to 18th

d) 5th to 8th

Answer: a


6. Which segment of the earthworm contains the intestinal caecum?

a) 25th

b) 23rd

c) 24th

d) 26th

Answer: d


7. What is the function of typhlosole in earthworm?

a) Mechanical breakdown of food

b) Secretes digestive enzymes

c) Increases the surface area for absorption

d) Excretes waste products

Answer: c


8. Which segments of the earthworm contain the blood glands?

a) 9th to 12th

b) 16th to 18th

c) 23rd to 25th

d) 4th to 6th

Answer: d


9. Respiratory exchange in earthworms takes place through ______

a) gills

b) mouth

c) body surface

d) lungs

Answer: c


10. What is the excretory organ in earthworm known as?

a) Gizzard

b) Typhlosole

c) Nephridium

d) Setae

Answer: c


11. Which of the following is not a type of nephridia present in earthworm?

a) Intestinal

b) Septal

c) Integumentary

d) Pharyngeal

Answer: a


12. Which of the following is not true about nephridia in earthworm?

a) They are excretory organs

b) They do not regulate the composition of body fluids

c) They are of three types

d) They regulate the volume of body fluids

Answer: b


13. Which of the following does the nervous system of the earthworm not contain?

a) Nerve ring

b) Nerve cord

c) Ganglia

d) Brain

Answer: d


14. At which of these segments does the nerve cord of the earthworm divide into two parts?

a) 5th, 6th

b) 8th, 9th

c) 3rd, 4th

d) 11th, 12th

Answer: c


15. Which of these statements is true about nerve ring?

a) It has only sensory function

b) It has only motor function

c) It is present on the dorsal side

d) It is present on the ventral side

Answer: c


16. Which of these is not a function of the sensory system of earthworms?

a) Visualize food

b) Distinguish light intensities

c) Detect vibrations

d) React to chemical stimuli

Answer: a


17. Which of these statements regarding the sensory system of earthworm is false?

a) Eyes are absent

b) The sense organs are located posteriorly

c) Taste receptors are present

d) Receptor cells help to detect vibrations

Answer: b


18. How many testes does Pheretima possess?

a) 1

b) 2

c) 4

d) 6

Answer: c


19. The common prostate and spermatic duct of earthworms is known as ________

a) vasa deferentia

b) vasa efferentia

c) spermathecae

d) oviduct

Answer: a


20. What is the role of spermathecae?

a) Sperm is produced here at the time of mating

b) It is an accessory organ

c) It is vestigial

d) It stores spermatozoa during mating

Answer: d


21. How many ovaries are present in an earthworm?

a) 4

b) 1

c) 2

d) 6

Answer: c


22. In earthworms, ovarian funnels open into the ______

a) spermathecae

b) female genital pore

c) ovary

d) oviduct

Answer: d


23. What is exchanged during mating in earthworms?

a) Typhlosole

b) Ova

c) Spermatophores

d) Cocoons

Answer: c


24. Where does fertilization occur for the earthworm?

a) Ovary

b) Spermathecae

c) Cocoon

d) Female genital pore

Answer: c


25. Using earthworms to increase soil fertility is called ______

a) vermicomposting

b) sericulture

c) apiculture

d) pisciculture

Answer: a


26. Which of these statements is true about earthworm?

a) They are harmful for agriculture

b) They are used as fishing bait

c) They decrease soil fertility

d) They cannot live in burrows

Answer: b


27. To which class and phylum does Periplaneta belong?

a) Class – Insecta; Phylum – Annelida

b) Class – Reptilia; Phylum – Arthropoda

c) Class – Amphibians; Phylum – Annelida

d) Class – Insecta; Phylum – Arthropoda

Answer: d


28. Cockroach is a(n) _______

a) herbivore

b) carnivore

c) omnivore

d) scavenger

Answer: c


29. Which of the following statements is false about cockroaches?

a) They are nocturnal

b) They belong to phylum Arthropoda

c) They are scavengers

d) They are vectors of diseases

Answer: c


30. What are the regions of the body of the cockroach?

a) Head, Thorax, Abdomen

b) Head, Thorax

c) Head, Abdomen

d) Head, Body, Tail

Answer: a


31. What material is the exoskeleton of the cockroach made of?

a) Calcium

b) Chitin

c) Collagen

d) Cellulose

Answer: b


32. The cockroach body is covered by an exoskeleton made of ______

a) pronotum

b) tegmina

c) sclerites

d) labrum

Answer: c


33. What is the membrane that joins tergites and sternites in cockroach?

a) Arthrodial membrane

b) Arthropodal membrane

c) Vesicular membrane

d) Capillary membrane

Answer: a


34. The fusion of how many segments makes up the head part of cockroach?

a) 4

b) 5

c) 2

d) 6

Answer: d


35. Which of these is true about antennae of cockroaches?

a) They have 2 pairs

b) They lack sensory receptors

c) They arise from membranous sockets

d) They are present in the thorax region

Answer: c


36. Which of these structures act as the tongue of the cockroach?

a) Labrum

b) Maxilla

c) Labium

d) Hypopharynx

Answer: d


37. Which of these structures is the upper lip of the cockroach?

a) Maxilla

b) Labium

c) Labrum

d) Mandible

Answer: c


38. Which of these is not a division of thorax in a cockroach?

a) Prothorax

b) Metathorax

c) Bithorax

d) Mesothorax

Answer: c


39. How many legs are there in each thoracic segment of a cockroach?

a) Two

b) Four

c) Six

d) One

Answer: a


40. The first pair of wings of cockroach arises from _______

a) prothorax

b) mesothorax

c) metathorax

d) abdomen

Answer: b


41. What structure of the cockroach is called the tegmina?

a) Hindwings

b) Thorax

c) Tongue

d) Forewings

Answer: d


42. Which of these is characteristic of hindwings of a cockroach?

a) Thick, Smooth

b) Opaque, Leathery

c) Membranous, Transparent

d) Moist, Thick

Answer: c


43. How many segments is the abdomen of a cockroach divided into?

a) 3

b) 6

c) 10

d) 2

Answer: c


44. What is the shape of the seventh sternum of the female cockroach?

a) Boat – shaped

b) Triangular

c) Oval

d) Irregular

Answer: a


45. Which of these pairs of abdominal segments are a part of brood pouch of female cockroach?

a) 1st, 2nd

b) 8th, 9th

c) 3rd, 4th

d) 11th, 12th

Answer: b


46. Where are spermathecal pores located in cockroach?

a) Maxilla

b) Gonapophysis

c) Brood pouch

d) Anal cerci

Answer: c


47. Which of these structures is dorsal in male cockroach?

a) Anus

b) Male genital pore

c) Gonapophysis

d) Foreleg

Answer: a


48. Which of these structures is present in male cockroaches only?

a) Tegmina

b) Genital pouch

c) Anal cerci

d) Anal style

Answer: d


49. In which abdominal segment are the anal cerci present in cockroach?

a) 8th

b) 6th

c) 10th

d) 7th

Answer: c


50. Which body system is the proventriculus of cockroach a part of?

a) Nervous system

b) Circulatory system

c) Digestive system

d) Reproductive system

Answer: c


51. The teeth of the gizzard in cockroach is composed of ______

a) calcium

b) cellulose

c) chitin

d) cellobiose

Answer: c


52. Which of these is not true about hepatic caeca in cockroach?

a) It lies below the gastric caeca

b) It secretes digestive juices

c) It is composed of blind tubules

d) It is located between the foregut and midgut

Answer: a


53. Where are the Malpighian tubules present in cockroach?

a) Before foregut

b) Between midgut and hindgut

c) Between foregut and midgut

d) After hindgut

Answer: b


54. What is the function of Malpighian tubules in cockroach?

a) Locomotion

b) Circulation

c) Digestion

d) Excretion

Answer: d


55. Which of these is not a division of hindgut in cockroach?

a) Ileum

b) Colon

c) Duodenum

d) Rectum

Answer: c


56. Which of these characteristics is true about the vascular system of cockroach?

a) Closed type

b) Red hemolymph

c) Poorly developed blood vessels

d) Haemocoel does not contain visceral organs

Answer: c


57. Which of these structures is involved in blood circulation in cockroach?

a) Ostia

b) Malpighian tubules

c) Ommatidia

d) Phallomere

Answer: a


58. Which of these statements is true about the respiratory system of cockroach?

a) Exchange of gases takes place through active transport

b) Sphincters are present at the openings of spiracles

c) There are 8 pairs of spiracles

d) Spiracles are absent on the lateral sides of the body

Answer: b


59. Cockroaches are _________

a) ammonotelic

b) ureotelic

c) uricotelic

d) annelids

Answer: c


60. Which of these structures do not help in excretion in cockroaches?

a) Ostia

b) Fat body

c) Nephrocytes

d) Uricose gland

Answer: a


61. How many ganglia lie in the thorax and abdomen respectively in cockroach?

a) 3, 6

b) 6, 3

c) 2, 4

d) 4, 2

Answer: a


62. For how long will a cockroach survive if its head is cut off?

a) One day

b) Two weeks

c) One week

d) Two days

Answer: c


63. Which of these is not a sense organ in cockroach?

a) Maxillary palps

b) Labial palps

c) Anal cerci

d) Ostia

Answer: d


64. Cockroaches are ________

a) hermaphrodite

b) monoecious

c) dioecious

d) bisexual

Answer: c


65. Which of these is an external organ in male cockroach?

a) Gonopore

b) Ejaculatory duct

c) Phallomere

d) Seminal vesicle

Answer: c


66. How many ovarioles are present in a female cockroach?

a) 16

b) 8

c) 10

d) 6

Answer: a


67. Cockroaches are ________

a) ametabolous

b) paurometabolous

c) hemimetabolous

d) holometabolous

Answer: b


68. Which of these statements is true about frog?

a) It lives both on land and in sea water

b) They cannot survive in freshwater

c) Rana tigrina is a rare species

d) They belong to class Amphibia

Answer: d


69. Frogs are _______

a) homeothermic

b) warm-blooded

c) poikilothermic

d) heterothermic

Answer: c


70. Which of these methods are utilized by frogs for protection?

a) Speed

b) Spikes

c) Mimicry

d) Playing dead

Answer: c


71. Which of these statements is false about frogs?

a) They do not aestivate

b) They change color

c) They live in burrows

d) They hibernate

Answer: a


72. Which of these describes the skin of frog?

a) Thick, leathery

b) Smooth, slippery

c) Hard, dry

d) Thin, membranous

Answer: b


73. Which of these are the divisions of the body of a frog?

a) Head, trunk, abdomen

b) Head, thorax, abdomen

c) Head, trunk

d) Head, thorax, trunk

Answer: c


74. Which of these structures protects the eyes of the frog in water?

a) Nictitating membrane

b) Tympanum

c) Bidder’s canal

d) Cloaca

Answer: a


75. Which of these structures in frog receive sound signals?

a) Webbed feet

b) Skin

c) Nictitating membrane

d) Tympanum

Answer: d


76. How many digits does the forelimb and hindlimb of frog have respectively?

a) 3, 4

b) 5, 4

c) 4, 5

d) 4, 3

Answer: c


77. Which of this is not a distinguishing feature of a male frog?

a) Narrow abdomen

b) Copulatory pad

c) Vocal sacs

d) Moist, slippery skin

Answer: d


78. Where are the copulatory pads in male frog present?

a) Second digit of the hindlimbs

b) First digit of the hindlimbs

c) First digit of the forelimbs

d) Second digit of the forelimbs

Answer: c


79. Frogs are ______

a) herbivores

b) omnivores

c) carnivores

d) scavengers

Answer: c


80. Which of these characteristics of frog is the reason for its short alimentary canal?

a) Carnivorous

b) Sexual dimorphism

c) Amphibian

d) Chordate

Answer: a


Structural Organisation In Animals MCQ and Answers PDF Download

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments