Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers

Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers
Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers

Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers: The Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers are important that outline the proposals for the establishment of an independent India. These Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers are essential for anyone who wants to understand the history of India.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Cabinet Mission Plan (1946) MCQ and Answers

1. The Cabinet Mission came to India in

(A) February 1942

(B) March 1942

(C) April 1946

(D) May 1942

Answer: (C)


2. Cabinet Mission was presided over by

(A) Lord Attlee

(B) Strafford Cripps

(C) Clement Attlee

(D) Sir P. Lawrence

Answer: (D)


3. Who arrived India, in 1946 after Second World War?

(A) Cripps Mission

(B) Cabinet Mission

(C) Wavell Mission

(D) Simon Commission

Answer: (B)


4. Who amongst the following headed the 1946 Cabinet Mission?

(A) Hugh Gaitskell

(B) Sir John Simon

(C) Sir Pethick-Lawrence

(D) None of the above

Answer: (C)


5. Cabinet Mission, 1946 comprised of three cabinet ministers. Who among the following was not its member?

(A) Lord Pathic Lawrence

(B) A.V. Alexander

(C) Sir Stafford Cripps

(D) Lord Emery

Answer: (D)


6. Which one of the following had proposed a three-tire polity for India?

(A) Nehru Committee

(B) Simon Commission

(C) Cripps Mission

(D) Cabinet Mission

Answer: (D)


7. Which of the following was not a member of Cabinet Mission?

(A) William Wood

(B) Pethick Lawrence

(C) Sir Stafford Cripps

(D) A.V. Alexander

Answer: (A)


8. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?

(A) Pethick Lawrence

(B) John Simon

(C) Stafford Cripps

(D) A.V. Alexander

Answer: (B)


9. Which one of the following is not correct about the Cabinet Mission Plan?

(A) Provincial Grouping

(B) Interim Cabinet of Indians

(C) Acceptance of Pakistan

(D) Constitution Framing Right

Answer: (C)


10. ‘It made its proposals in May. It still wanted a united India. There was to be the Federal Union composed of British provinces’. The above quotation is related to

(A) Simon Commission

(B) Gandhi-Irwin Pact

(C) Cripps Mission

(D) Cabinet Mission

Answer: (D)


11. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct?

1. It recommended a federal Government.

2. It enlarged the powers of the Indian Courts.

3. It provided for more Indians in the ICS.

Select the correct answer using the code given below.

(A) Only 1 (B) 2 and 3

(C) 1 and 3 (D) None of these

Answer: (A)


12. Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive Council in which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leaders?

(A) Simon Commission, 1927

(B) Shimla Conference, 1945

(C) Cripps Mission, 1940

(D) Cabinet Mission, 1946

Answer: (D)


13. Which Congress President negotiated with both Cripps Mission and Lord Wavell?

(A) Abul Kalam Azad

(B) Jawaharlal Nehru

(C) J.B. Kripalani

(D) C. Rajagopalachari

Answer: (A)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments