Civil Disobedience Movement MCQ and Answers

Civil Disobedience Movement MCQ and Answers
Civil Disobedience Movement MCQ and Answers

Civil Disobedience Movement MCQ and Answers: Civil disobedience is a form of protest that is often used to express disagreement with or opposition to a government or its policies. It can take many different forms, such as peacefully protesting or engaging in civil disobedience actions, such as refusing to obey laws or government orders.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Civil Disobedience Movement MCQ and Answers

1. Dandi March was undertaken in

(A) 1932

(B) 1931

(C) 1929

(D) 1930

Answer: (D)


2. At which Congress Session was the working committee authorized to launch a programme of Civil Disobedience?

(A) Bombay

(B) Lahore

(C) Lucknow

(D) Tripura

Answer: (B)


3. When did the ‘Dandi March’ begin?

(A) 31st December, 1929

(B) 26th January, 1930

(C) 12th March, 1930

(D) 6th April, 1930

Answer: (C)


4. Gandhiji started Dandi March from

(A) Champaran

(B) Sabarmati

(C) Bardoli

(D) Dandi

Answer: (B)


5. Which one of the following began with the Dandi March?

(A) Home Rule Movement

(B) Non-Co-operation Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Quit India Movement

Answer: (C)


6. In which of the following movements women’s participation is considered to be the maximum?

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Salt Satyagraha

(C) Bardoli March

(D) Quit India Movement

Answer: (B)


7. Which one of the following provinces had the highest number Satyagrahis in Mahatma Gandhi’s Dandi March?

(A) Bihar

(B) Gujarat

(C) Maharashtra

(D) Bengal

Answer: (B)


8. In 1930, Mahatma Gandhi started Civil Disobedience Movement from

(A) Sevagram

(B) Dandi

(C) Sabarmati

(D) Wardha

Answer: (B)


9. Who among the following participated in the Salt Satyagraha of Gandhi?

(A) Sarojini Naidu

(B) Rajkumari Amrit Kaur

(C) Kamladevi Chattopadhyaya

(D) All of the above

Answer: (D)


10. Dandi March was started to

(A) Support the salt law

(B) Break the salt law

(C) Support the Rowlatt Act

(D) Oppose the Rowlatt Act

Answer: (B)


11. The Civil Disobedience Movement started with

(A) Declaration of Home Rule

(B) Partition of Bengal

(C) Dandi March

(D) Declaration of Purna Swaraj by the Congress

Answer: (C)


12. Which event occurred first?

(A) Dandi March

(B) Quit India Movement

(C) Arrival of Simon Commission

(D) Gandhi-Irwin Pact

Answer: (C)


13. The historic ‘Dandi March’ is associated with

(A) Boycott of elections

(B) Violation of ‘Salt Law’

(C) Hindu-Muslim Unity

(D) Abolition of untouchability

Answer: (B)


14. The statement “I want world sympathy in this battle of Right against Might”, is associated with

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Gandhi’s Dandi March

(C) Individual Satyagraha

(D) Quit India Movement

Answer: (B)


15. The date 6 April, 1930 is known in Indian History for

(A) Dandi March of M. Gandhi

(B) First Round Table Conference in London

(C) Gandhi-Irwin Pact

(D) Jallianwala Bagh Massacre

Answer: (A)


16. Which one of the following statements is not correct about Mahatma Gandhi’s Dandi March?

(A) It was an altogether a pedestrian march

(B) It started from Sabarmati Ashram and ended at Dandi

(C) The entire march from Sabarmati was covered in 24 days

(D) The march was started on 15 March, 1930

Answer: (D)


17. Which one of the following statements is not correct about Mahatma Gandhi’s Dandi March?

(A) It was started from Sabarmati Ashram

(B) The march terminated at Dandi, a village beside the sea

(C) Mahatma Gandhi prepared salt at the seashore

(D) It was altogether a pedestrian march

Answer: (C)


18. Where was Mahatma Gandhi when a raid was made by Congress volunteers on Dharsana Salt Depot?

(A) In Yervada Jail

(B) In Sabarmati Jail

(C) Agha Khan Palace, Poona

(D) In Ahmadnagar Fort Jail

Answer: (A)


19. After, the arrest of Gandhiji during Salt Satyagraha, who took his place as the leader of the movement?

(A) Abbas Tyabji

(B) Abul Kalam Azad

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Sardar Patel

Answer: (A)


20. Gandhiji stayed the foreign journalist in his Sabarmati Ashram during Dandi March. He was

(A) Richard Greg

(B) Webb Miller

(C) Kirby Page

(D) Louie Fischer

Answer: (B)


21. Acharya Vinoba Bhave was arrested for the first time for taking part in

(A) Bardoli Movement

(B) Champaran Satyagraha

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Non-Co-operation Movement

Answer: (C)


22. During the Indian freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts called for

(A) The Union of Pakhtun tribal areas in North-West with the Afghanistan

(B) The adoption of terrorist tactics and methods for terrorizing and finally ousting the colonial rulers

(C) The adoption of communist revolutionist ideology for political and social reform

(D) The Pathan regional nationalist unity and a struggle against colonialism

Answer: (D)


23. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt law in April in 1930?

(A) V.O. Chidambaram Pillai

(B) C. Rajagopalachari

(C) K. Kamaraj

(D) Annie Besant

Answer: (B)


24. The soldiers of Garhwal Regiment refused to fire on the revolutionaries in

(A) Khilafat Movement

(B) Non-Co-operation Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Quit India Movement

Answer: (C)


25. ‘Red Shirt’ organization was founded to

(A) Make independent Pakhtunistan

(B) Fix the construction of Pakistan

(C) Throw out the Britishers

(D) Make India a communist country after the independence

Answer: (C)


26. Whose name is associated with the ‘Peshawar Incident’ of 1930?

(A) General B.C. Joshi

(B) Major Dhansingh Thapa

(C) Veer Chandra Singh Garhwali

(D) Premsingh Negi

Answer: (C)


27. The leader of ‘Lal Kurti’ Movement was

(A) Maulana Azad

(B) Khan Abdul Gaffar Khan

(C) Mohammad Ali Jinnah

(D) Iqbal

Answer: (B)


28. Agitation against Chaukidari Tax in Begusarai was a part of

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Quit India Movement

(D) Khilafat Movement

Answer: (B)


29. Jiatrang Movement started in

(A) Nagaland

(B) Tripura

(C) Manipur

(D) Mizoram

Answer: (C)


30. Prabhavati Devi was the freedom fighter of which field?

(A) Champaran

(B) Patna

(C) Bhagalpur

(D) Shahabad

Answer: (B)


31. After the failure of Civil Disobedience movement, Gandhiji gave importance to

(A) Constructive programmes

(B) Limited use of violence

(C) Negotiation with British

(D) None of the above

Answer: (A)


32. Assertion (A): The salt agitation was launched by Mahatma Gandhi in 1930. Reason (R): Mahatma Gandhi’s object was to make salt available free to the poor. In the context of the above statements which of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments