Communal Arbitration and Poona Pact MCQ and Answers

Communal Arbitration and Poona Pact MCQ and Answers
Communal Arbitration and Poona Pact MCQ and Answers

Communal Arbitration and Poona Pact MCQ and Answers: Looking for communal arbitration and Poona Pact MCQ and answers? Look no further! Our expert blog provides all the information you need to know about this topic, including key concepts and definitions. Plus, we answer all the questions so you can score high on your next exam.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Communal Arbitration and Poona Pact MCQ and Answers

1. Which were not allocated separate electorate and reserved seats by Communal Award of MacDonald?

(A) Muslims

(B) Sikhs

(C) Depressed Castes

(D) Buddhists

Answer: (D)


2. Who among the following issued the ‘Communal Award’?

(A) Ramsay MacDonald

(B) Stanley Baldwin

(C) Neville Chamberlain

(D) Winston Churchill

Answer: (A)


3. When did Mahatma Gandhi start first fast unto death?

(A) At the time of Communal Award

(B) At the time of Calcutta Riots

(C) At the time of Jallianwala Bagh Mishap

(D) At the time of Delhi Riots

Answer: (A)


4. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932, mainly because

(A) Round Table Conference failed to satisfy Indian political aspirations

(B) Congress and Muslim League had difference of opinion

(C) Ramsay MacDonald announced the Communal Award

(D) None of the statements (A), (B) and (C) given above is correct in this context

Answer: (C)


5. A separate electoral group was made by the communal Tribunal of Ramsay MacDonald first time in August, 1932

(A) for Muslims

(B) for Indian Christians

(C) for Anglo-Indians

(D) for Untouchables

Answer: (D)


6. The Poona Pact was concerned with

(A) Depressed classes

(B) Hindu-Muslim unity

(C) Constitutional progress

(D) Educational reforms

Answer: (A)


7. How many seats were given to depressed classes under Communal Award and Poona Pact?

(A) 74 and 79, respectively

(B) 71 and 147, respectively

(C) 78 and 80, respectively

(D) 78 and 69, respectively

Answer: (B)


8. Dr. Ambedkar and Gandhiji had a Pact called

(A) Calcutta Pact

(B) London Pact

(C) Poona Pact

(D) Lahore Pact

Answer: (C)


9. The purpose of Poona Pact was

(A) Hindu-Muslims unity

(B) To provide representation of untouchables

(C) To privileged the Kings

(D) Reconsideration of Dyarchy

Answer: (B)


10. Which of the following did not sign on historical Poona Pact of 1932?

(A) B.R. Ambedkar

(B) Madan Mohan Malviya

(C) C. Rajagopalachari

(D) M.K. Gandhi

Answer: (D)


11. Which among of following implemented after announcement of ‘Communal Award’?

(A) Lucknow Pact

(B) Karachi Agreement

(C) Lahore Agreement

(D) Poona Pact

Answer: (D)


12. Who among the following was the first President of all India Anti-Untouchability League (later changed to Harijan Sewak Samaj)?

(A) B.R. Ambedkar

(B) G.D. Birla

(C) Jyotiba Phule

(D) M.K. Gandhi

Answer: (B)


13. After Poona Pact of 1932, Harijan Sewak Sangh was established. Its President was

(A) Jagjiwan Ram

(B) Ghanshyam Das Birla

(C) B.R. Ambedkar

(D) Amrit Lal Thakkar

Answer: (B)


14. ‘Harijan Sewak Sangh’ was organized by

(A) Mahatma Gandhi

(B) Dr. B.R. Ambedkar

(C) G.D. Birla

(D) Swami Vivekananda

Answer: (A)


15. The first President of the All India Anti-Untouchability League formed in 1932, was

(A) B.R. Ambedkar

(B) Amrit Lal Thakkar

(C) G.D. Birla

(D) M.K. Gandhi

Answer: (C)


16. ‘Depressed Classes League’ was established by

(A) Dr. B.R. Ambedkar

(B) Babu Jagjiwan Ram

(C) N.S. Kajrolkar

(D) Mahatma Jyotiba Phule

Answer: (A)


17. The former name of Harijan Sevak Sangh was

(A) All India Anti-Untouchability League

(B) All India Depressed Classes Association

(C) Depressed Classes Association for Social Reforms

(D) Association of Untouchables

Answer: (A)


18. Assertion (A): The Poona Pact defeated the purpose of Communal Award. Reason (R): It paved the way for reservation of seats in the Parliament and the State Assemblies for the SC and ST people. Select the correct answer from the code given below.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


19. Who of the following said, “Mahatma Gandhi like fleeting phantom raises dust but not the level”?

(A) Dr. B.R. Ambedkar

(B) M.A. Jinnah

(C) V.D. Savarkar

(D) None of the above

Answer: (A)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments