Congress Socialist Party (1934) MCQ and Answers

Congress Socialist Party (1934) MCQ and Answers
Congress Socialist Party (1934) MCQ and Answers

Congress Socialist Party (1934) MCQ and Answers: Looking for an in-depth overview of the Congress Socialist Party? This blog post contains everything you need to know, including an MCQ and answers section!

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Congress Socialist Party (1934) MCQ and Answers

1. Who was the Convenor of All India Congress Socialist Party at Patna in 1934?

(A) Acharya Narendra Dev

(B) Achyuta Patvardhan

(C) Jai Prakash Narayan

(D) Dr. Ram Manohar Lohia

Answer: (C)


2. Who among the following was a prominent leader of the Congress Socialist Party?

(A) M.N. Roy

(B) Ganesh Shankar Vidyarthi

(C) Pattam Thanu Pillai

(D) Acharya Narendra Dev

Answer: (D)


3. The first session of Congress Socialist Party was held in year

(A) 1921

(B) 1934

(C) 1937

(D) 1939

Answer: (B)


4. The first meeting of the Congress Socialist Party was held in

(A) Delhi

(B) Nasik

(C) Patna

(D) Lahore

Answer: (C)


5. Jai Prakash Narayan was associated with the Party

(A) Congress Party

(B) Communist Party

(C) Congress Socialist Party

(D) Kisan Sabha

Answer: (C)


6. Congress Socialist Party was organized in 1934 by

(A) Jai Prakash Narayan and Jawaharlal Nehru

(B) Jai Prakash Narayan and Acharya Narendra Dev

(C) Jai Prakash Narayan and Subhash Chandra Bose

(D) Subhash Chandra Bose and Jawaharlal Nehru

Answer: (B)


7. Who is known as ‘Loknayak’?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Subhash Chandra Bose

(C) Jai Prakash Narayan

(D) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (C)


8. Bihar Socialist Party was founded by

(A) J.P. Narayan

(B) Satyabhakta

(C) M.N. Roy

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (A)


9. Jai Prakash diwas was celebrated in

(A) January, 1946

(B) February, 1946

(C) March, 1946

(D) April, 1946

Answer: (D)


10. By which name is Jai Prakash Narayan known?

(A) Lokmanya

(B) Loknayak

(C) Lokhitvadi

(D) Lokneta

Answer: (B)


11. Who became champion of socialism and wanted to overthrow of British rule, Princely states, Landlordism and Capitalism in 1933?

(A) Rajendra Prasad

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Bhulabhai Desai

(D) Sardar Patel

Answer: (B)


12. Shri Narsingh Narayan was

(A) Socialist

(B) Nationalist

(C) Internationalist

(D) Communist

Answer: (A)


13. Consider the following statements.

1. The ‘Bombay Manifesto’ signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals.

2. It evoked support from a large section of the business community from all across India.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (C)


14. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements.

1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.

2. It wanted to establish the dictatorship of the proletariat.

3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) Only 1 and 2

(B) Only 3

(C) 1, 2 and 3

(D) None of the above

Answer: (D)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments