Cripps Mission (1942) MCQ and Answers

Cripps Mission (1942) MCQ and Answers: Cripps Mission (1942) MCQ and Answers is an informative blog post that provides readers with detailed answers to questions about the Cripps Mission. The author’s writing style is convincing and easy to follow, making this post perfect for anyone looking for in-depth information about this historical event.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Cripps Mission (1942) MCQ and Answers

1. The word ‘Sarvodaya’ was primarily used by

(A) Mahatma Gandhi

(B) Pandit Nehru

(C) Vinoba Bhave

(D) Jai Prakash Narayan

Answer: (A)


2. An important aspect of the Cripps Mission of 1942 was

(A) that all Indian States should join the Indian Union as a condition to consider any degree of autonomy for India

(B) the creation of an Indian Union with Dominion status will be soon after the Second World War

(C) the active participation and co-operation of the Indian People, communities and political parties in the British war efforts as a condition for granting Independence with full Sovereign status to India after the war

(D) the framing of a Constitution for the entire Indian Union, with no separate constitution for any province and a Union Constitution to be accepted by all provinces

Answer: (B)


3. Who started the Individual Civil Disobedience?

(A) Vinoba Bhave

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Sardar Patel

(D) Shaukat Ali

Answer: (A)


4. In which year did the Cripps Mission come to India?

(A) 1940

(B) 1942

(C) 1944

(D) 1946

Answer: (B)


5. Which one of the following is not true about the Cripps Mission?

(A) Dominion status at the end of the war

(B) Acceptance of the Constitution framed by Constituent Assembly

(C) The formation of new executive Council with equal representation for both Hindus & Muslims

(D) Any province could remain outside the Indian Union

Answer: (C)


6. Who viewed the Cripps proposal as a post-dated cheque upon a crashing bank?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawaharlal Nehru

(C) J.B. Kriplani

(D) Jai Prakash Narayan

Answer: (A)


7. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War

(A) India should be granted complete independence

(B) India should be partitioned into two before granting independence

(C) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth

(D) India should be given Dominion status

Answer: (D)


8. Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?

(A) Mahatma Gandhi and Sardar Patel

(B) Acharya J.B. Kriplani and C. Rajagopalachari

(C) Pandit Jawaharlal Nehru and Maulana Azad

(D) Rajendra Prasad and Rafi Ahmad Kidwai

Answer: (C)


9. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?

(A) James Ramsay MacDonald

(B) Stanley Baldwin

(C) Neville Chamberlain

(D) Winston Churchill

Answer: (D)


10. Sir Stafford Cripps came to India with a draft declaration of proposals of British Government included that

1. India should be given a dominion status.

2. All provinces and States must be merged to make the Indian Union.

3. Any province or the State can take the decision to live outside of the Indian Union.

4. Indian Constitution must be constituted by the people of India.

Choose the correct answer from the code given below.

(A) 1, 2 and 3

(B) 1, 2 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) All of these

Answer: (D)


11. Who among the following called the Movements of Gandhiji as ‘Political Blackmail’?

(A) Lord Chelmsford

(B) Lord Wavell

(C) Lord Linlithgow

(D) Lord Montague

Answer: (C)


12. Consider the following statements. The ‘Cripps’ proposals include the provision for

1. Full independence for India.

2. Creation of Constitution making body.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (B)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments