Demand for Pakistan MCQ and Answers

Demand for Pakistan MCQ and Answers
Demand for Pakistan MCQ and Answers

Demand for Pakistan MCQ and Answers: Are you looking for Demand for Pakistan MCQ and Answers? You’ve come to the right place! Here at our blog, we provide all the latest information and resources you need to help you pass your exams. So don’t wait any longer and start browsing through our posts today!

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Demand for Pakistan MCQ and Answers

1. Who among the following first put forward the proposal for a separate Muslim state in India?

(A) Agha Khan

(B) M.A. Jinnah

(C) Liaqat Ali Khan

(D) Mohammad Iqbal

Answer: (D)


2. Who among the following had primarily used the word ‘Pakistan’ for separate State for Indian Muslims?

(A) Sir Mohammad Iqbal

(B) Sir Aaga Khan

(C) M.A. Jinnah

(D) Chaudhary Rehmat Ali and his friends

Answer: (D)


3. The ‘Pakistan Resolution’ was drafted by

(A) Rehmat Ali

(B) Sikandar Hayat Khan

(C) Mohammad Ali Jinnah

(D) Fazlul Haq

Answer: (B)


4. Who among the following led the movement for the separate State Pakistan?

(A) Agha Khan

(B) Nawab Salim Ullah

(C) Liaqat Ali Khan

(D) Mohammad Ali Jinnah

Answer: (D)


5. The idea of a separate Nation for Muslims was given by

(A) Mohammad Ali Jinnah

(B) Sir Syed Ahmad Khan

(C) Sir Mohammad Iqbal

(D) Liaqat Ali Khan

Answer: (C)


6. The remark ‘Nehru is a patriot, while Jinnah is a politician’ was made by

(A) M.K. Gandhi

(B) Maulana Azad

(C) Sir Mohammad Iqbal

(D) Khan Abdul Gaffar Khan

Answer: (C)


7. Who of the following called Mohammad Ali Jinnah as ‘Ambassador of Hindu-Muslim Unity’?

(A) Sarojini Naidu

(B) Annie Besant

(C) Rajkumari Amrit Kaur

(D) Aruna Asaf Ali

Answer: (A)


8. A separate homeland for Muslims found for the first time a definite expression

(A) In the Presidential Speech of Iqbal at the Allahabad Session of Muslim League (1930)

(B) In the Cambridge Pamphlet

(C) In the Lahore Session of Muslim League in 1940

(D) None of the above

Answer: (A)


9. Which of the following statements is not true about Mohammad Ali Jinnah?

(A) He was the supporter of two nation theory

(B) He presided the Lahore session of Hindu-Muslim League in 1940

(C) He had not participated in the Non-Co-operation Movement

(D) He always had dairy

Answer: (D)


10. The Pakistan Resolution was adopted by the Muslim League in

(A) February, 1922

(B) December, 1928

(C) March, 1940

(D) September, 1944

Answer: (C)


11. The resolution demanding the formation of Pakistan was passed by Muslim League in the year of

(A) 1939

(B) 1940

(C) 1941

(D) 1942

Answer: (B)


12. The Muslim League Annual Session which gave effect to Jinnah’s Two Nation Theory was held in

(A) Lahore

(B) Karachi

(C) Bombay

(D) Lucknow

Answer: (A)


13. Who has moved a resolution for the creation of Pakistan in the Muslim League Session of 1940?

(A) M.A. Jinnah

(B) Mohammad Iqbal

(C) Rahmat Ali

(D) Khaliq-uz-Zaman

Answer: (D)


14. When did the Muslim League celebrate the ‘Pakistan Day’?

(A) 25th April, 1920

(B) 5th February, 1922

(C) 14th July, 1942

(D) 23rd March, 1943

Answer: (D)


15. Muslim League had put their proposal of division of India in the session of

(A) Lahore

(B) Karachi

(C) Allahabad

(D) Dhaka

Answer: (A)


16. Who did the Chairmanship of Lahore Session (1940) of Muslim League?

(A) Liyaquat Ali Khan

(B) Chaudhary Khaliq-uz-Zaman

(C) Mohd. Ali Jinnah

(D) Fatimah Jinnah

Answer: (C)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments