Development of Press in Modern India MCQ and Answers

Development of Press in Modern India MCQ and Answers
Development of Press in Modern India MCQ and Answers

Development of Press in Modern India MCQ and Answers: The Development of the Press in Modern India is an important topic that is frequently discussed. In order to provide a better understanding of the subject, we have compiled a series of MCQs and answers.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Morley-Minto ReformsRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Development of Press in Modern India MCQ and Answers

1. Who among the following had launched the paper ‘Qaumi Awaz’?

(A) Maulana Abul Kalam Azad

(B) Jawahar Lal Nehru

(C) Shaukat Ali

(D) Khaliquzzaman

Answer: (B)


2. Which one of the following is not correctly matched?

(A) B.R. Ambedkar – Independent

(B) Bal Gangadhar Tilak – Kesari

(C) Annie Besant – New India

(D) Dadabhai Naoroji – Rast Goftar

Answer: (A)


3. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Mahatma Gandhi – Mook Nayak

(B) Bal Gangadhar Tilak – Young India

(C) Annie Besant – Commonweal

(D) B.R. Ambedkar – Kesari

Answer: (C)


4. To whom Commonweal is related?

(A) B.G. Tilak

(B) Annie Besant

(C) G.K. Gokhale

(D) None of the above

Answer: (B)


5. Which of the following is correctly matched?

(A) Annie Besant – Young India

(B) Mahatma Gandhi – New India

(C) Bal Gangadhar Tilak – Kesari

(D) Surendranath Banerjee – Maratha

Answer: (C)


6. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle?

1. Sandhya 2. Yugantar

3. Kaal

Choose the correct answer from the code given below.

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)


7. Who was the editor of the revolutionary paper ‘Vande Mataram’?

(A) Shyamji Krishna Verma

(B) Bipin Chandra Pal

(C) V.D. Savarkar

(D) G.D. Savarkar

Answer: (B)


8. Which of the following were the two Newspapers published by Annie Besant?

1. Commonweal 2. New India

3. New Hindu 4. The Aryans

Select the correct answer using the code given below.

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 4

(D) 3 and 4

Answer: (A)


9. Who among the following repealed the Vernacular Press Act of 1878?

(A) Lord Ripon

(B) Lord Lytton

(C) Lord Curzon

(D) Lord Minto

Answer: (A)


10. The first newspaper in India was

(A) Bengal Gazette

(B) Hindustan Times

(C) Pioneer

(D) Sambad Kaumadi

Answer: (A)


11. Who among the following introduced the Vernacular Press Act?

(A) Lord Lytton

(B) Lord Ripon

(C) Lord Curzon

(D) Lord Hastings

Answer: (A)


12. Under whose Governor-General ship was the Vernacular Act repealed?

(A) Lord Ripon

(B) Lord Lytton

(C) Lord Curzon

(D) Lord Dufferin

Answer: (A)


13. Who among the following had primarily implemented the Press Censorship?

(A) Wellesley

(B) Hastings

(C) John Adams

(D) Dalhousie

Answer: (A)


14. Who in America started to issue newspaper ‘Free India’?

(A) Ram Nath Puri

(B) G.D. Kumar

(C) Lala Hardayal

(D) Tarak Nath Das

Answer: (D)


15. Who was the first Indian to go to jail in performance of his duty as a journalist?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Dadabhai Naoroji

(C) Motilal Ghosh

(D) Surendra Nath Banerjee

Answer: (A)


16. The first Hindi Newspaper ‘Udatt Martand’ (30th May, 1826) was published from

(A) Kolkata

(B) Patna

(C) Allahabad

(D) Lucknow

Answer: (A)


17. Persian Weekly ‘Miratul Akhbar’ was published by

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Sir Syed Ahmad Khan

(D) Maulana Shibli Nomani

Answer: (B)


18. In which one of the following languages was the first issue of the Journal Ghadar published?

(A) Urdu

(B) Hindi

(C) English

(D) Marathi

Answer: (A)


19. From where the ‘Indian Mirror’ newspaper was published in 1880?

(A) Bombay

(B) Calcutta

(C) Madras

(D) Pondicherry

Answer: (B)


20. Who founded the ‘Amrit Bazar Patrika’?

(A) Girish Chandra Ghosh

(B) Harish Chandra Mukherjee

(C) S.N. Banerjee

(D) Sisir Kumar Ghose

Answer: (D)


21. The journal ‘Ghadar’ of Ghadar Party was a

(A) Monthly Journal

(B) Fortnightly Journal

(C) Weekly Journal

(D) Daily Journal

Answer: (C)


22. Which one of the popular magazines of the revolutionary period criticized the Congress for various reasons?

(A) Bangawasi

(B) Kaal

(C) Kesari

(D) All of these

Answer: (D)


23. Which newspaper was started by Lokmanya Balgangadhar Tilak to serve the cause of India’s freedom struggle?

(A) Gadar

(B) Kesari

(C) Free Hindustan

(D) Swadesh Mitra

Answer: (B)


24. Which of the following papers was essentially the mouthpiece of the policies of liberals?

(A) New India

(B) Leader

(C) Young India

(D) Free Press Journal

Answer: (B)


25. Who among the following started the newspaper’s ‘Som Prakash’?

(A) Dayanand Saraswati

(B) Ishwar Chandra Vidyasagar

(C) Raja Ram Mohan Roy

(D) Surendranath Banerjee

Answer: (B)


26. The first editor of the journal ‘Indian Opinion’ was

(A) M.K. Gandhi

(B) Albert West

(C) Mahadev Desai

(D) Mansukhal Nazar

Answer: (D)


27. Which one of the following was not the language in which ‘Indian Opinion’ paper was published?

(A) English

(B) Gujarati

(C) Tamil

(D) Urdu

Answer: (D)


28. Which journal was not associated with revolutionary activities?

(A) Sandhya

(B) Yugantar

(C) Ghadar

(D) Young India

Answer: (D)


29. The ‘Young India’ was started as a weekly by

(A) The Home Rule Party

(B) The Extremist Party

(C) Ghadar Party

(D) Swaraj Party

Answer: (A)


30. The editor of the ‘Hindu Patriot’ who strongly supported the Indigo Movement was

(A) Hem Chandrakar

(B) Harish Chandra Mukherjee

(C) Dinbandhu Mitra

(D) Digambar Biswas

Answer: (B)


31. The first Newspaper published by the Indians in the English language was

(A) Hindu Patriot

(B) The Hindu

(C) Young India

(D) Native Opinion

Answer: (A)


32. Which of the following newspapers used to be published from Patna?

(A) Indian Nation

(B) Punjab Kesari

(C) Prabhakar

(D) Dawn

Answer: (A)


33. Who affiliated himself with the English Journal ‘Vande Matram’?

(A) Arbind Ghosh

(B) M.G. Ranade

(C) S.C. Bose

(D) Lokmanya Tilak

Answer: (A)


34. The English Newspaper ‘Independent’ was associated to

(A) Mahatma Gandhi

(B) C.R. Das

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) Motilal Nehru

Answer: (D)


35. The ‘Swadesh Vahini’ was edited by

(A) C.V. Raman Pillai

(B) C.N. Mudaliar

(C) K. Ram Krishna Pillai

(D) C.R. Reddy

Answer: (C)


36. ‘Harijan’ was started by

(A) Tilak

(B) Gokhale

(C) Gandhiji

(D) Naoroji

Answer: (C)


37. Through which newspaper published from Kanpur, Vijay Singh Pathik made the Bizaliya movement the subject of discussion in India?

(A) Kesai

(B) Pratap

(C) Maratha

(D) Majusha

Answer: (B)


38. The Marathi fortnightly ‘Bahiskrit Bharat’ was started by

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) B.R. Ambedkar

(C) V.D. Savarkar

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (B)


39. The first issue of a weekly paper ‘Harijan’ started by Gandhiji was published on February 11, 1933 from which of the following cities?

(A) Bombay (now Mumbai)

(B) Ahmedabad

(C) Poona (now Pune)

(D) Nasik

Answer: (C)


40. Which one of the following was a journal brought out by Abul Kalam Azad?

(A) Al-Hilal

(B) Comrade

(C) The Indian Sociologist

(D) Zamindar

Answer: (A)


41. …… was related to Bahiskrit Bharat.

(A) Atmaram Pandurang

(B) Jyotiba Phule

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) B.R. Ambedkar

Answer: (D)


42. Given below are the names of freedom fighters and the newspapers started by them among these which combination is incorrect?

(A) Maulana Azad – Al-Hilal

(B) Lokmanya Tilak – Kesari

(C) Jawahar Lal Nehru – National Herald

(D) Mahatma Gandhi – The Pioneer

Answer: (D)


43. Which Urdu newspaper was started by Lajpat Rai from Lahore in 1920?

(A) Vande Mataram

(B) People

(C) Tribune

(D) Vir Arjun

Answer: (A)


44. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Navjiwan – M.K. Gandhi

(B) Swarajya – T. Prakasham

(C) Prabhat – N.C. Kelkar

(D) Qaumi Awaz – Abul Kalam Azad

Answer: (D)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments