Educational Development in Modern India MCQ and Answers

Educational Development in Modern India MCQ and Answers
Educational Development in Modern India MCQ and Answers

Educational Development in Modern India MCQ and Answers: As the 21st century progresses, India is quickly becoming a leading force in the field of education. With a booming economy and a population of over 1.3 billion, India is home to some of the best educational institutions in the world. In this blog post, we will explore some of the most important questions about Indian education. We will answer these questions using MCQs (multiple choice questions). So, let’s get started!

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Peasant Movement and Kisan SabhaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Development of Press in Modern IndiaRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Educational Development in Modern India MCQ and Answers

1. The Asiatic Society of Bengal was founded by

(A) Sir William Jones

(B) Wilkins

(C) Maz Muller

(D) James Prinsep

Answer: (A)


2. The main reason for the British Government to spread modern education in India during pre-independence period was

(A) The need for educated Indians in minor administrative posts

(B) To promote Indian culture

(C) To modernize the Indian people so that they could share their political responsibilities

(D) None of the above

Answer: (A)


3. Who among the following was the first to translate Kalidasa’s famous work ‘Shakuntala’ into English?

(A) Charles Wilkins

(B) Henry Colebrooke

(C) Johana Wolfgang von Goethe

(D) Sir William Jones

Answer: (D)


4. Charles Wood’s Despatch was related with which of the following?

(A) Education

(B) Trade

(C) Administrative Reforms

(D) Military Reforms

Answer: (A)


5. Which Act of British Government granted rupees One lakh for education in India for the first time?

(A) Wood’s Dispatch, 1854

(B) Charter Act, 1813

(C) Charter Act, 1853

(D) Indian Council Act, 1892

Answer: (B)


6. When was the National Council of Education established?

(A) 15th August, 1903

(B) 15th August, 1904

(C) 15th August, 1905

(D) 15th August, 1906

Answer: (D)


7. In the Hunter Commission report, special emphasis was laid on the development of

(A) Girls education

(B) Higher education

(C) Primary education

(D) Technical education

Answer: (C)


8. When did the British Government appoint Sadler University Commission for reforms in education?

(A) 1919

(B) 1917

(C) 1921

(D) 1896

Answer: (B)


9. Sadler Commission was related to

(A) Judiciary

(B) Revenue Administration

(C) Education

(D) Police Administration

Answer: (C)


10. During India’s colonial period, the theory of downward filtration was related to

(A) Railways

(B) Education

(C) Irrigation

(D) Poverty alleviation

Answer: (B)


11. Lord Macaulay was related to

(A) Military reforms

(B) Abolishment of Sati

(C) English education

(D) Permanent settlement

Answer: (C)


12. The foundation of modern educational system in India was laid by

(A) The Charter Act of 1813

(B) Macaulay’s Minutes of 1835

(C) The Hunter Commission of 1882

(D) Woods Dispatch of 1854

Answer: (B)


13. The propounder of ‘Filtration Theory’ in India’s education policy was

(A) Charles Wood

(B) Macaulay

(C) J.S. Mill

(D) Cornwallis

Answer: (B)


14. The first three universities in India (Calcutta, Madras and Bombay) were established in which year?

(A) 1857

(B) 1881

(C) 1885

(D) 1905

Answer: (A)


15. In whose reign was English Education introduced in India?

(A) Lord William Cavendish Bentinck

(B) Lord Hardinge

(C) Lord Minto

(D) Lord Dalhousie

Answer: (A)


16. Who was associated with the formation of the Deccan Educational Society?

(A) Justice Ranade

(B) Firoz Shah Mehta

(C) B.G. Tilak

(D) Dayananda Saraswati

Answer: (C)


17. The establishment of the first Women’s University in Mumbai was the result of the effort of

(A) Dayaram Gindumal

(B) D.K. Karve

(C) M.G. Ranade

(D) Ramabai

Answer: (B)


18. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?

(A) Henry Louis Vivian Derozio

(B) Ishwar Chandra Vidyasagar

(C) Keshab Chandra Sen

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: (D)


19. Which of the following was established first?

(A) Hindu College, Calcutta

(B) Delhi College

(C) Mayo College

(D) Muslim-Anglo Oriented College

Answer: (A)


20. Who was the following laid the foundation stone of Banaras Hindu University?

(A) Madan Mohan Malviya

(B) Maharaja Vibhuti Narain Singh

(C) Lord Hardinge

(D) Annie Besant

Answer: (C)


21. Who one of the following had vigorously advocated for religious education in the Indian Universities?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Swami Vivekanand

(C) Mahatma Gandhi

(D) Madan Mohan Malviya

Answer: (D)


22. Which one of the following was the first to be declared as Central University?

(A) Aligarh Muslim University, Aligarh

(B) Dr. Bhimrao Ambedkar University, Lucknow

(C) Banaras Hindu University of Varanasi

(D) University of Allahabad

Answer: (C)


23. Who founded First Sanskrit Mahavidyalaya at Varanasi?

(A) Jonathan Duncan

(B) Warren Hastings

(C) Lorel Macaulay

(D) Bankim Chandra

Answer: (A)


24. Where was the first Madarsa set up by British in India?

(A) Madras

(B) Bombay

(C) Aligarh

(D) Calcutta

Answer: (D)


25. Who among the following was offered membership of the Royal Asiatic Society of Paris?

(A) Dadabhai Naoroji

(B) Michael Madhusudan Dutta

(C) Raja Ram Mohan Roy

(D) Vivekanand

Answer: (B)


26. Who amongst the following Englishmen, first translated Bhagavad- Gita into English?

(A) William Jones

(B) Charles Wilkins

(C) Alexander Cunningham

(D) John Marshall

Answer: (B)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Conclusion: India has made great strides in educational development in recent years; however, there is still much work to be done. The MCQ and Answers blog post provides a helpful overview of the current state of education in India, while the Call to Action urges readers to get involved and help support educational development in India.

Comments