Formation of Muslim League (1906) MCQ and Answer

Formation of Muslim League (1906) MCQ and Answer
Formation of Muslim League (1906) MCQ and Answer

Formation of Muslim League (1906) MCQ and Answer: The Muslim League was founded in 1906. The League aimed to represent the interests of Muslim communities in British India. The League was successful in lobbying for the establishment of a separate Muslim electorate in British India.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Morley-Minto ReformsRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Formation of Muslim League (1906) MCQ and Answer

1. All India Muslim League was founded in the year

(A) 1905

(B) 1904

(C) 1907

(D) 1906

Answer: (D)


2. In 1906 Muslim League was founded at

(A) Lahore

(B) Delhi

(C) Calcutta

(D) Dhaka

Answer: (D)


3. The founder of Muslim League was

(A) Liaquat Ali

(B) Shaukat Ali

(C) Nawab Salimullah

(D) M.A. Jinnah

Answer: (C)


4. Who among the following was the founder of All India Muslim League?

(A) Sir Syed Ahmad Khan

(B) Sir Mohammad Iqbal

(C) Agha Khan

(D) Nawab Salimullah Khan

Answer: (D)


5. The annual session of Muslim League in the year 1907 was held at

(A) Dhaka

(B) Karachi

(C) Aligarh

(D) Lucknow

Answer: (B)


6. Who was the first President of the Muslim League?

(A) Agha Khan

(B) Hamid Khan

(C) Hasan Khan

(D) M.A. Jinnah

Answer: (A)


7. The Muslim deputation met Minto in 1906 at Shimla and pleaded for

(A) Separate electorate for Muslims

(B) A composite electorate

(C) Higher representation to the Hindus

(D) Special representation to Muslim by nomination

Answer: (A)


8. With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following statements is not correct?

(A) Hakim Ajmal Khan was one of the leaders to start a nationalist and militant Ahrar movement

(B) When the Indian National Congress was formed, Syed Ahmad Khan opposed it

(C) The All India Muslim League which was formed in 1906 vehemently opposed the partition of Bengal and separate electorates

(D) Maulana Barkat Ullah and Maulana Obeidullah Sindhi were among those who formed a Provisional Government of India in Kabul

Answer: (C)


9. Consider the following statements. Statement (A): League refused to accept the Congress Muslim people rights together with the aim being to archieve. Reason (R): Only the Muslim League has the right of such type.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A)

(C) (A) is correct, but (R) is wrong

(D) (A) is wrong, but (R) is right

Answer: (C)


10. A London branch of the All India Muslim League was published in 1908 under the presidency of

(A) Agha Khan

(B) Ameer Ali

(C) Liaquat Ali Khan

(D) M.A. Jinnah

Answer: (B)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments