Formation of Swaraj Party (1923) MCQ and Answers

Formation of Swaraj Party (1923) MCQ and Answers

Formation of Swaraj Party (1923) MCQ and Answers: On February 26, 1923, Mohandas K. Gandhi and other prominent Indian leaders founded the Swaraj Party, a political party committed to achieving Indian independence. The party’s platform called for self-government within the British Empire, and it quickly gained support from many Indians. Over the next several years, the Swaraj Party would become a major force in Indian politics.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Formation of Swaraj Party (1923) MCQ and Answers

1. Swaraj Party was formed after the failure of the

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Quit India Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Swadeshi Movement

Answer: (A)


2. Who among the following resigned from the presidency of the Congress for making Swaraj Party?

(A) C.R. Das

(B) Motilal Nehru

(C) Vithalbhai Patel

(D) Feroz Shah Mehta

Answer: (A)


3. Swaraj Party was formed by

(A) Bal Gangadhar Tilak and Mahatma Gandhi

(B) Bipin Chandra Pal and Lala Lajpat Rai

(C) C.R. Das and Motilal Nehru

(D) Sardar Patel and Rajendra Prasad

Answer: (C)


4. Motilal Nehru was the leader of Swaraj Party. Who of the following was not in the Party?

(A) Srinivas Iyer

(B) Chittaranjan Das

(C) Vithalbhai Patel

(D) C. Rajagopalachari

Answer: (D)


5. What was the name of the party formed by Motilal Nehru and C.R. Das in 1923 A.D.?

(A) Independence Party

(B) Ghadar Party

(C) Swaraj Party

(D) Indian National Party

Answer: (C)


6. Who among the following supported Swaraj Party in Central Legislative Assembly in preindepedent India?

(A) M.A. Jinnah

(B) Maulana Abul Kalam Azad

(C) Dr. Rajendra Prasad

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (A)


7. Who one of the following was not associated with Swaraj Party?

(A) Motilal Nehru

(B) C.R. Das

(C) N.C. Kelkar

(D) Rajendra Prasad

Answer: (D)


8. The famous slogan ‘Swaraj should be for common people not only for classes’ was given by

(A) C.R. Das

(B) C. Rajagopalachari

(C) Motilal Nehru

(D) Gopi Nath Saha

Answer: (A)


9. Who of the following is known as ‘Deshbandhu’?

(A) Chandra Shekhar

(B) Chittaranjan Das

(C) A.O. Hume

(D) Annie Besant

Answer: (B)


10. The National Leader who was elected President (Speaker) of the Central Legislative Assembly in 1925 was

(A) Motilal Nehru

(B) C.R. Das

(C) Vallabhbhai Patel

(D) Vithalbhai Patel

Answer: (D)


11. When Congress leaders condemned the Montagu-Chelmsford Report, many moderates left the party to form the

(A) Swarajya Party

(B) Indian Freedom Party

(C) Independence Federation of India

(D) Indian Liberal Federation

Answer: (D)


12. Who among the following were associated with the formation of ‘Swaraj Party’?

1. Subhash Chandra Bose

2. C.R. Das

3. Jawaharlal Nehru

4. Motilal Nehru Select the correct answer from the codes given below.

Code

(A) 1, 2, 3 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 2 and 3

(D) 2 and 4

Answer: (D)


13. For which of the following reason/ reasons, Swaraj party founded in India.

1. Withdraw of Non-Co-operation Movement by Mahatma Gandhi.

2. Entering in the council and resection the Government of India’s Act of 1919 by don’t let them work.

3. Repression by the British Government.

4. It is believed by the Indian’s that they should feel the experience of administration.

Code

(A) Only 1

(B) 1 and 2

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 3 and 4

Answer: (B)


14. Who among the following decided to launch the Independent Party on 16th December, 1922?

1. Lala Hardayal

2. Madan Mohan Malviya

3. Mohammad Ali Jinnah

4. Motilal Nehru Select the correct answer from the code given below. Code

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 2 and 4

Answer: (D)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments