Freedom Movements of India MCQ with Answers

Freedom Movements of India MCQ with Answers
Freedom Movements of India MCQ with Answers

India is a country that is rich in culture and history. It is a place where people have fought for their freedom for centuries. There are many freedom movements that have taken place in India, and each one is unique in its own way. In this blog post, we will explore some of the most famous freedom movements in India with MCQ and Answers.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Formation of Muslim League (1906)Indian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Development of Press in Modern IndiaRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Freedom Movements of India MCQ with Answers

1. Kuka Movement was organized by

(A) Guru Ram Das

(B) Guru Nanak

(C) Guru Ram Singh

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (C)


2. Chief centre of Wahabi Movement during 19th century was

(A) Lahore

(B) Patna

(C) Amritsar

(D) Pune

Answer: (B)


3. Who founded the ‘Pagal Panth’?

(A) Bulleh Shah

(B) Karam Shah

(C) Yaduvendra Singh

(D) Swami Shajananda

Answer: (B)


4. The Pagalpanthi rebellion was indeed a rebellion of

(A) Bhils

(B) Garos

(C) Gonds

(D) Koliyas

Answer: (B)


5. Who were the Faraizis?

(A) Followers of Haji Shariatullah

(B) Followers of Dadu

(C) Followers of Arya Samaj

(D) Followers of the Muslim League

Answer: (A)


6. Who was the composer of the song ‘Vande Mataram’?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Ramdhari Singh Dinkar

(C) Sarojini Naidu

(D) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: (D)


7. Which one of the following upheavals took place in Bengal immediately after Revolt of 1857?

(A) Sanyasi

(B) Santhal Rebellion

(C) Indigo revolt

(D) Pabna Disturbances

Answer: (C)


8. The theme of the novel Anandamath is based on

(A) Chuar Revolt

(B) Sanyasi Revolt

(C) Poligar Revolt

(D) Talukdar’s Revolt

Answer: (B)


9. What was the purpose of Barhiyataal resistance in Munger?

(A) Demand of Bakast land restoration

(B) Muslim peasants may not be exploited

(C) Abolishment of Zamindari custom

(D) Beginning of class struggle

Answer: (A)


10. Who is the author of ‘Neel Darpan’ a book written on the miserable condition of indigo farmers?

(A) Bankim Chandra Chatterjee

(B) Dinbandhu Mitra

(C) Sharat Chandra Chatterjee

(D) Rabindranath Tagore

Answer: (B)


11. Who among the following was the leader of the Farazi rebellion?

(A) Aga Muhammad Raza

(B) Dadu Miyan

(C) Shamsher Gazi

(D) Wazir Ali

Answer: (B)


12. Who founded Ramosi Krishak Jatha in Maharashtra?

(A) Justice Ranade

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Vasudeo Balwant Phadke

(D) Jyotiba Phule

Answer: (C)


13. Velu Thampi led a rebellion against the British in

(A) Kerala

(B) Maharashtra

(C) Mysore

(D) Telangana

Answer: (A)


14. Which of the following places was the centre of the Garhakari rebellion?

(A) Bihar Sharif

(B) Kolhapur

(C) Surat

(D) Sylhet

Answer: (B)


15. The correct geographical location for the Ramosi Uprising was

(A) Western India

(B) Eastern Ghats

(C) Eastern India

(D) Western Ghats

Answer: (D)


16. Which one of the following was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anandamath’?

(A) Bhil uprising

(B) Rangpur and Dinajpur uprising

(C) Bishnupur and Birbhum rebellion

(D) Sanyasi rebellion

Answer: (D)


17. Trace the tribe that rebelled against Britishers because human sacrifice system was banned

(A) Kuki

(B) Khond

(C) Oraon

(D) Nackda

Answer: (B)


18. The Waghera Uprising happened in

(A) Surat

(B) Poona

(C) Calicut

(D) Baroda

Answer: (D)


19. Who had led Kol Revolt?

(A) Budhu Bhagat

(B) Surga

(C) Bhagat

(D) Jatra Bhagat

Answer: (A)


20. When did Chhotanagpur Tribal Revolt occur?

(A) 1807-1808

(B) 1820

(C) 1858-1859

(D) 1889

Answer: (B)


21. Which among the following year ‘Santhal revolt’ was occurred?

(A) 1831-32 A.D.

(B) 1844-46 A.D.

(C) 1851-52 A.D.

(D) 1855-56 A.D.

Answer: (D)


22. The first tribal leader who was inspired by Mahatma Gandhi and his ideology was

(A) Alluri Sitaram Raju

(B) Jodanang

(C) Jhabkar Bapa

(D) Rani Gaidinliu

Answer: (B)


23. Who led the revolt of Santhals?

(A) Siddhu-Kanhu

(B) Bhairav Chand

(C) Both (A) and (B)

(D) None of (A) and (B)

Answer: (C)


24. Which British Commander was defeated by the Santhals in 1855?

(A) Captain Nek Fevile

(B) Lt. Bastain

(C) Major Burrough

(D) Colonel White

Answer: (C)


25. What was the Santhal Pargana region called in ancient times?

(A) Narikhand

(B) Man-Varjikah

(C) Kartasina

(D) None of these

Answer: (A)


26. Who launched the ‘Lasodia Movement’ for social reforms amongst the Bhils of Mewar, Bagar and nearby regions?

(A) Mavji

(B) Govind Giri

(C) Surmal Das

(D) Moti Lal Tejawat

Answer: (B)


27. Which one of the following uprising occurred in Maharashtra?

(A) Bhil uprising

(B) Kol uprising

(C) Rampa uprising

(D) Santhal uprising

Answer: (A)


28. Ulgulan Revolt was related to

(A) Santhal

(B) Kachha Nagh

(C) Kol

(D) Birsa Munda

Answer: (D)


29. Mundas rose revolt in

(A) 1885

(B) 1888

(C) 1890

(D) 1895

Answer: (D)


30. Which tribal leader known as ‘Dharti Aaba’ (Father of World)?

(A) Jiriya Bhagat

(B) Kanu Sanyal

(C) Roop Nayak

(D) Birsa Munda

Answer: (D)


31. Who was the leader of Munda rebellion?

(A) Birsa

(B) Kanhu

(C) Tilak Manjhi

(D) Siddhu

Answer: (A)


32. Which was the working area of Birsa Munda?

(A) Champaran

(B) Ranchi

(C) Balia

(D) Alipur

Answer: (B)


33. Birsa Munda was in favour of

(A) Jharkhand

(B) Uttaranchal

(C) Chhattisgarh

(D) None of these

Answer: (D)


34. Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century?

(A) Introduction of a new system of land revenue and taxation of tribal products

(B) Influence of foreign religious missionaries in tribal areas

(C) Rise of a large number of money lenders, traders and revenue farmers as middlemen in tribal areas

(D) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities

Answer: (D)


35. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by

(A) Mahatma Gandhi

(B) Thakkar Bappa

(C) Jyotiba Phule

(D) B.R. Ambedkar

Answer: (B)


36. When did Khairwar Tribal movement occur?

(A) 1874

(B) 1960

(C) 1865

(D) 1870

Answer: (A)


37. The Hoz revolt took place during

(A) 1620-21

(B) 1720-21

(C) 1820-21

(D) 1920-21

Answer: (C)


38. Moplah revolt of 1921 took place in

(A) Kashmir

(B) B.N.W.F.P.

(C) Kerala

(D) Assam

Answer: (C)


39. Who among the following was the leader of some anti-British revolts in Sambalpur?

(A) Utirat Singh

(B) Surendra Sai

(C) Kattabomman

(D) Sayyid Ahmad Barelvi

Answer: (B)


40. Which of the following is not correctly matched?

(A) Moplah revolt – Kerala

(B) Kuka revolt – Punjab

(C) Koli revolt – Maharashtra

(D) Chuar revolt – Madhya Pradesh

Answer: (D)


41. The Moplah Rebellion of 1921 took place in

(A) Telangana

(B) Malabar

(C) Marathwada

(D) Vidarbha

Answer: (B)


42. Bhils revolted against the British in

(A) M.P. and Maharashtra

(B) M.P. and Bihar

(C) Bihar and Bengal

(D) Bengal and Maharashtra

Answer: (A)


43. Which one of the following pairs is not correctly matched? Revolt Year

(A) Pabna revolt – 1873

(B) Deccan Kisan revolt – 1875

(C) Sanyasi revolt – 1894

(D) Kol uprising – 1831

Answer: (C)


44. In which year Jatra Oraon started Tanna Bhagat Movement?

(A) 1919

(B) 1917

(C) 1914

(D) 1922

Answer: (C)


45. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Munda – Birsa

(B) Santhal – Kanhu

(C) Ahom – Gomdhar Kunwar

(D) Nayak – Tanna Bhagat

Answer: (D)


46. Arrange the following uprisings against the British colonial power in India prior to 1857 in the various parts of the country in correct order.

1. Sepoy mutiny in Bengal

2. Kutch Rebellion

3. Sepoy mutiny at Vellore

4. Santhal uprising

5. Kol uprising

(A) 1, 3, 2, 5, 4

(B) 2, 3, 1, 5, 4

(C) 4, 1, 3, 2, 5

(D) 3, 1, 2, 4, 5

Answer: (A)


47. Consider the following events.

1. Indigo Revolt

2. Santhal Rebellion

3. Deccan Riot

4. Mutiny of the Sepoys The correct chronological sequence of these events is

(A) 4, 2, 1, 3

(B) 4, 2, 3, 1

(C) 2, 4, 3, 1

(D) 2, 4, 1, 3

Answer: (D)


The freedom movements of India were a series of protests and revolts against British colonialism and imperialism throughout the country’s history. The movement was particularly strong in the early 20th century, and several major milestones were achieved during this time, including the country’s independence in 1947. There were many different causes and motivations behind the freedom movements.

Comments