Gandhi and His Early Movements MCQ and Answers

Gandhi and His Early Movements MCQ and Answers: Gandhi is one of the most renowned political leaders in history. His early movements, such as the Champaran Satyagraha, played a significant role in shaping India’s independence movement. In this blog post, we’ll be looking at some of the most important questions and answers about Gandhi’s early movements.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Gandhi and His Early Movements MCQ and Answers

1. Name of the magazine published by Mahatma Gandhi during his stay in South Africa, was

(A) Navjeevan

(B) India Gazette

(C) Africaner

(D) Indian opinion

Answer: (D)


2. Which of the following may be true regarding Gandhi?

(A) A Marxist without Marxism

(B) A Socialist without Socialism

(C) An Individualist without Individualism

(D) An Individualist among Socialist and a Marxist among Socialist

Answer: (D)


3. According to Gandhiji Non- Violence is

(A) A way to attain truth

(B) A way to win political freedom

(C) The only way to realize God

(D) An end in itself

Answer: (A)


4. Which of the following statements is not true as per Gandhian Principle?

(A) The aim of Satyagrahi is to defeat the enemy

(B) The weapon of Satyagraha is Ahimsa

(C) Satyagrahi should be firm in his belief

(D) Satyagrahi should have no ill feeling towards his enemies

Answer: (A)


5. Which one of the following was the last step in the Gandhian strategy of Satyagraha?

(A) Boycott

(B) Picket

(C) Fast

(D) Strike

Answer: (D)


6. What idea is given by Gandhiji for family planning?

(A) Self-control

(B) Sterilization

(C) Restrain

(D) Loop

Answer: (A)


7. According to Gandhiji, the Cruelest form of violence is

(A) Persistence of poverty

(B) Killing of cows

(C) Killing of human beings

(D) Torture of women and children

Answer: (A)


8. How many years did Gandhiji live in South Africa?

(A) 20 years

(B) 21 years

(C) 16 years

(D) 15 years

Answer: (B)


9. In which year Gandhi returned from South Africa?

(A) 1915

(B) 1917

(C) 1916

(D) 1918

Answer: (A)


10. Which one of the following sessions of Indian National Congress was for the first time attended by M.K. Gandhi?

(A) Lucknow Session, 1916

(B) Calcutta Session, 1901

(C) Amritsar Session, 1919

(D) Nagpur Session, 1920

Answer: (B)


11. In which of the following railway stations of South Africa, Mahatma Gandhi was thrown out of the train?

(A) Johannesburg

(B) Pietermaritzburg

(C) Durban

(D) Pretoria

Answer: (B)


12. Mahatma Gandhi set up an Ashram on the banks of Sabarmati near Ahmedabad is known as

(A) Sarbarmati Ashram

(B) Harijan Ashram

(C) Satyagraha Ashram

(D) Swaraj Ashram

Answer: (C)


13. Sabarmati Ashram established by Mahatma Gandhi during India’s independence movement, is located on the outskirts of

(A) Gandhinagar

(B) Ahmedabad

(C) Rajkot

(D) Wardha

Answer: (B)


14. Where did Gandhiji adopt ‘Seva Dharma’?

(A) Mumbai

(B) Shantiniketan

(C) South Africa

(D) Pune

Answer: (C)


15. Which one of the following Ashrams related to Mahatma Gandhi, is the oldest?

(A) Sabarmati

(B) Phoenix

(C) Wardha

(D) Sadaqat

Answer: (B)


16. As per Mahatma Gandhi politics meant

(A) Religionless politics

(B) Activity for public welfare

(C) Truthless politics

(D) None of the above

Answer: (B)


17. Who among the following was the ‘Political Guru’ of Mahatma Gandhi?

(A) C.R. Das

(B) Dadabhai Naoroji

(C) Tilak

(D) G.K. Gokhale

Answer: (D)


18. Who amongst the following coined the word ‘Satyagraha’?

(A) Harilal Gandhi

(B) Mahatma Gandhi

(C) Ramdas Gandhi

(D) Manilal Gandhi

Answer: (B)


19. Which of the following is not a feature of politics of the Gandhian model?

(A) Ethics

(B) Religion

(C) Humanity

(D) Authority

Answer: (D)


20. Mohandas Karamchand Gandhi is best known for which of the following?

(A) Use of passive resistance to achieve Indian independence

(B) Desire to establish an Islamic nation

(C) Opposition to Hindus holding political office

(D) Encouragement of violence to end British rule

Answer: (A)


21. During India’s struggle for independence which was the first to start ‘Satyagraha’?

(A) Sardar Patel

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Vinoba Bhave

(D) Mahatma Gandhi

Answer: (D)


22. Gandhi’s boycott of British made products was effective because British considered India, a major

(A) Shipping centre

(B) Industrial centre

(C) Market for manufactured goods

(D) Source of mineral resources

Answer: (C)


23. Who among of the following had told ‘destruction is the best method of dealing with the foreign clothes’?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Mahatma Gandhi

(C) Chitranjan Das

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (B)


24. Whose work have influenced Gandhian concept?

(A) Ruskin

(B) Thoreau

(C) Tolstoy

(D) All of these

Answer: (D)


25. Which one of the following Satyagrahas was not lead by Mahatma Gandhi?

(A) Quit India Movement

(B) Civil Disobedience

(C) Bardoli

(D) Kheda

Answer: (C)


26. Which of the following Movement is not related with Gandhiji?

(A) Swadeshi Movement

(B) Khilafat Movement

(C) Individual Satyagraha

(D) Quit India Movement

Answer: (A)


27. Who was the first person to call Mahatma Gandhi, ‘Father of Nation’?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Vallabhbhai Patel

(C) C. Rajagopalachari

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (D)


28. Which of the following statement is/are correct regarding Gandhi?

(A) Fought hard to improve the status of casteless untouchables

(B) Launched the Non-Cooperation Movement

(C) Began the Civil Disobedience Movement

(D) All of the above

Answer: (D)


29. Who of the following called Gandhiji ‘Mahatma’ for the first time?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Madan Mohan Malviya

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (C)


30. The prefix ‘Mahatma’ was added with the name of Gandhi

(A) During Champaran Satyagraha

(B) During the Satyagraha against Rowlatt Act

(C) In the Amritsar Session of the Indian National Congress, 1919

(D) At the beginning of the Khilafat Movement

Answer: (A)


31. In which of the following Satyagraha movements, did Gandhiji not participate directly?

(A) Rajkot Satyagraha

(B) Khera Satyagraha

(C) Vaikom Satyagraha

(D) Non-Co-operation Movement

Answer: (C)


32. Who was the secretary of Mahatma Gandhi during Noakhali?

(A) Nirmal Kumar Bose

(B) Mahadeo Desai

(C) Pyare Lal

(D) Ballabhbhai Patel

Answer: (C)


33. Who among the following Gandhian followers was a teacher by profession?

(A) A.N. Sinha

(B) Braj Kishore Prasad

(C) J.B. Kriplani

(D) Rajendra Prasad

Answer: (D)


34. When did Mahatma Gandhi come to Chhattisgarh first?

(A) 2 October, 1906

(B) 20 December, 1920

(C) 1 July, 1937

(D) 9 September, 1942

Answer: (B)


35. “Indian cotton merchant, banker; Congress man and a close associate of Mahatma Gandhi”. The description fits with

(A) G.D. Birla

(B) M.R. Jayakar

(C) Jamnalal Bajaj

(D) V.S. Shrinivas Shastri

Answer: (C)


36. Who among the following capitalists served as an AICC treasurer for many years and went to jail in 1930?

(A) G.D. Birla

(B) Jamnalal Bajaj

(C) J.R.D. Tata

(D) Balchand Hirachand

Answer: (B)


37. Which one of the following Jails was named as ‘Mandir’ by Gandhiji?

(A) Naini

(B) Yarvada

(C) Cellular (Port Blair)

(D) Aghakhan Palace

Answer: (B)


38. Mahatma Gandhi’s close English compatriot during the freedom movement was

(A) Thomas Moore

(B) A.O. Hume

(C) Charles Andrews

(D) William Wavell

Answer: (C)


39. On the death of Mahatma Gandhi who said, ‘the light has gone out of our lives’?

(A) Lord Mountbatten

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Dr. S. Radhakrishnan

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (D)


40. At the time of India’s Independence, Mahatma Gandhi was

(A) A member of Congress Working Committee

(B) Not a member of the Congress

(C) The President of the Congress

(D) The General Secretary of the Congress

Answer: (B)


41. Who one of the following had commanded Mahatma Gandhi to spend the first year in India ‘with his ears open but his mouth shut’?

(A) Dadabhai Naoroji

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Feroz Shah Mehta

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (D)


42. Who addressed Gandhiji as ‘oneman boundary force’?

(A) Churchill

(B) Attlee

(C) Mountbatten

(D) Simon

Answer: (C)


43. Who among the following used to say ‘Wrong means never take us to right ends’?

(A) Sardar Patel

(B) M.K. Gandhi

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (B)


44. Who had advised Gandhiji to be as an observer and student in the country for one year before entering in Indian Politics?

(A) Annie Besant

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Gopal Krishna Gokhale

(D) Rabindra Nath Tagore

Answer: (C)


45. Gandhiji started his first Satyagraha against

(A) British attack on Turkey

(B) Government of India Act, 1935

(C) Payment of low wages to workers

(D) Rowlatt Act

Answer: (C)


46. Who among the following was the strong supporter of the principle that ‘Which is morally wrong, can never be politically right’?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Sardar Patel

(C) M.K. Gandhi

(D) C. Rajagopalachari

Answer: (C)


47. Mahatma Gandhi delivered his first public speech in India at

(A) Bombay

(B) Lucknow

(C) Champaran

(D) Varanasi

Answer: (D)


48. In which of the following movements did Mahatma Gandhi make the first use of hunger strike as a weapon?

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Rowlatt Satyagraha

(C) Ahmedabad Srike

(D) Bardoli Satyagraha

Answer: (C)


49. Who participated in ‘Satyagraha’ started by Gandhiji at Ahmedabad in 1917-18?

(A) Cultivators class

(B) Industrial workers

(C) Public

(D) Labourers

Answer: (D)


50. From where did Gandhiji launch his mission of freeing bonded labour?

(A) Champaran

(B) Calcutta

(C) Bombay

(D) Gorakhpur

Answer: (A)


51. For whom among the following was Ahmedabad Satyagraha launched?

(A) Farmers

(B) Cotton Mill Workers

(C) Jewellery artisans

(D) Press Freedom

Answer: (B)


52. Which of the following struggles of Mahatma Gandhi was related to industrial workers?

(A) Champaran Satyagraha

(B) Ahmedabad Satyagraha

(C) Kheda Satyagraha

(D) None of the above

Answer: (B)


53. Which one of the following statements is not correct about Gandhian economy?

(A) He laid emphasis on the economy based on non-violence

(B) Centralisation lead to exploitation and inequality, hence centralisation is opponent of formation of non-violent society

(C) He was not in favour of mechanisation in India

(D) He did not favour mechanisation in U.S.A.

Answer: (D)


54. Which of the following pairs is correctly matched regarding propounding the principle of Trusteeship of Mahatma Gandhi?

(A) South Africa – 1903

(B) London – 1904

(C) Delhi – 1905

(D) Ahmedabad – 1906

Answer: (A)


55. What does ‘Gandhian Innovation’ mean?

(A) To produce more

(B) To produce in domestic economy

(C) To produce for consumption

(D) To produce more from less input for more people

Answer: (D)


56. According to M.K. Gandhi socioeconomic improvement of untouchables can be brought about

(A) By their temple entry

(B) By providing grant-in-aid

(C) By earmarking funds for their socio-economic development

(D) By establishing cottage industry for them

Answer: (D)


57. Tinkathia System in Champaran meant

(A) Cultivation of Indigo on the 3/20 area of land

(B) Cultivation of Indigo on 3/19 area of land

(C) Cultivation of Indigo on 3/18 area of land

(D) None of the above

Answer: (A)


58. Which event occurred first?

(A) Kheda Satyagraha

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Non-Co-operation Movement

(D) Champaran Satyagraha

Answer: (D)


59. Gandhiji’s Champaran Movement was for

(A) The Security of the rights of Harijans

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Maintaining of unity of Hindu Society

(D) Solving the problems of Indigo worker

Answer: (D)


60. At which place of Bihar, Gandhiji started Satyagraha movement for the first time in India?

(A) Patna

(B) Gaya

(C) Madhubani

(D) Champaran

Answer: (D)


61. With which place and cultivation ‘Tinkathia’ Kanoon is related?

(A) Gorakhpur – Opium

(B) Begusarai – Paddy

(C) Champaran – Indigo (Neel)

(D) Burdwan – Paddy

Answer: (C)


62. Champaran Satyagraha was related to

(A) Ezaredari

(B) Tinkathia

(C) Jenmis

(D) None of these

Answer: (B)


63. Those who joined Mahatma Gandhi during the Champaran Satyagraha included

(A) Vallabhbhai Patel and Vinoba Bhave

(B) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad

(C) Rajendra Prasad and Anugraha Narain Sinha

(D) Mahadev Desai and Maniben Patel

Answer: (C)


64. Who drew Mahatma Gandhi’s attention towards the exploitation of the peasants by the European Indigo planters?

(A) Baba Ram Chandra

(B) Raj Kumar Shukla

(C) Swami Sahajananda Saraswati

(D) Sri Krishna Singa

Answer: (B)


65. The person not connected with Champaran movement was

(A) Rajendra Prasad

(B) Anugrah Narayan Sinha

(C) J.B. Kriplani

(D) Jai Prakash Narayan

Answer: (D)


66. Which one of the following is associated with the Champaran Satyagraha of Mahatma Gandhi?

(A) Vallabhbhai Patel

(B) Madan Mohan Malviya

(C) Shaukat Ali

(D) Raj Kumar Shukla

Answer: (D)


67. At which one of the following places did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?

(A) Ahmedabad

(B) Bardoli

(C) Champaran

(D) Kheda

Answer: (C)


68. In which Farmers’ movement did Mahatma Gandhi participate first of all?

(A) Kheda

(B) Champaran

(C) Bardoli

(D) Baroda

Answer: (B)


69. Who was the National Leader of Champaran Indigo movement?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Birsa Munda

(C) Baba Ramchandra

(D) Ram Singh

Answer: (A)


70. Which one of the following statements is not correct about Champaran Satyagraha?

(A) It was connected with the peasants

(B) It was launched against ‘Tinkathia’ system

(C) Dr. Rajendra Prasad and J.B. Kriplani co-operated with M.K. Gandhi in it

(D) It was the first movement launched by M.K. Gandhi on All India level

Answer: (D)


71. Which of the following international events influenced the course of the national movement in India before the advent of Mahatma Gandhi?

1. Italian-Abyssinian War, 1898

2. Boxer Movement in China

3. Revolutionary Movement in Ireland

4. Victory of Japan in the Russo- Japanese War Code

(A) 1, 2 and 3

(B) 1, 2 and 4

(C) 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (D)


72. Who had opposed the Champaran Satyagraha of Mahatma Gandhi?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) N.G. Ranga

(C) Raj Kumar Shukla

(D) Rajendra Prasad

Answer: (B)


73. Arrange the following events in correct chronological sequence using the code given below.

1. Satyagraha against the Rowlatt Act

2. Champaran Satyagraha

3. Kheda Peasant struggle

4. Ahmedabad Mill Strike Code

(A) 2, 4, 3, 1

(B) 1, 2, 3, 4

(C) 2, 1, 4, 3

(D) 3, 2, 4, 1

Answer: (A)


74. What is the correct chronological sequence of the following events in the political life of Mahatma Gandhi?

1. Champaran Satyagrah

2. Ahmedabad Mill Strike

3. Kheda Satyagraha

4. Non-Co-operation Movement Code

(A) 2, 4, 3, 1

(B) 1, 2, 3, 4

(C) 4, 3, 2, 1

(D) 3, 4, 2, 1

Answer: (B)


75. Consider the following statements.

1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran to investigate the problem of peasants.

2. Acharya J.B. Kriplani was one of the Mahatma Gandhi’s colleagues in his Champaran investigation.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (B)


76. Which of the following statements about Mahatma Gandhi are true?

1. He received his early education in Rajkot.

2. He married Kasturba at the age of 13.

3. He studied law at the Inner Temple, London.

4. He was most influenced by Ruskin’s book ‘Unto This Last’.

Select the correct answer from the code given below. Code

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 3

(C) 1, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (D)


77. What was the reason for Mahatma Gandhi to organize a Satyagraha on behalf of the peasants of Kheda?

1. The Administration did not suspend the land revenue collection inspite of a drought.

2. The Administration proposed to introduce Permanent Settlement in Gujarat.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (A)


78. M.K. Gandhi was a supporter of

(A) Marxist socialism

(B) Category socialism

(C) Idealism

(D) Philosophical anarchism

Answer: (D)


79. Karamchand Gandhi was Diwan of

(A) Porbandar

(B) Rajkot

(C) Bikaner

(D) All of these

Answer: (D)


80. The twin principles of Mahatma Gandhi’s Ram Rajya were

(A) Abolishment of untouchability and temperance

(B) Truth and non-violence

(C) Khadi and Spinning-wheel

(D) Right means and right ends

Answer: (B)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement