Indian National Congress MCQ and Answers

Indian National Congress MCQ and Answers
Indian National Congress MCQ and Answers

Indian National Congress MCQ and Answers: The Indian National Congress (INC) is one of the two major political parties in India and is the largest party in the Indian Parliament. The party has a long and illustrious history and has been at the forefront of Indian politics for more than a century. The INC has a large membership and is active in all parts of the country. The party has a rich history, and a large number of eminent leaders have been associated with it. The INC is committed to the welfare of all Indians and is dedicated to the cause of social justice and equality.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaCongress Session: Banaras, Calcutta and Surat
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Morley-Minto ReformsRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Indian National Congress MCQ and Answers

1. When was Indian National Congress set up?

(A) 1885

(B) 1886

(C) 1887

(D) 1888

Answer: (A)


2. The founder of the Indian National Congress was a

(A) Civil Servant

(B) Scientist

(C) Social Worker

(D) Commander

Answer: (A)


3. The precursor of Indian National Congress was

(A) British Indian Association

(B) Indian Association

(C) Indian National Union

(D) Indian League

Answer: (B)


4. Indian National Congress was established by

(A) A.O. Hume

(B) Surendra Nath Banerjee

(C) W.C. Banerjee

(D) Annie Besant

Answer: (A)


5. The first conference of Indian National Congress held at

(A) Kolkata

(B) Lahore

(C) Mumbai

(D) Pune

Answer: (C)


6. How many representatives took part in the First Session of the Indian National Congress?

(A) 52

(B) 62

(C) 72

(D) 82

Answer: (C)


7. Who among the following presided over the first annual meeting of the Indian National Congress?

(A) A.O. Hume

(B) Dadabhai Naoroji

(C) S.N. Banerjee

(D) W.C. Banerjee

Answer: (D)


8. Who was the first President of the Indian National Congress?

(A) A.O. Hume

(B) W.C. Banerjee

(C) Dadabhai Naoroji

(D) None of the above

Answer: (B)


9. The General Secretary of the Indian National Congress in the year 1885 was

(A) A.O. Hume

(B) Dadabhai Naoroji

(C) W.C. Banerjee

(D) Firoz Shah Mehta

Answer: (A)


10. First Muslim President of Indian National Congress was

(A) Abul Kalam Azad

(B) Rafi Ahmad Kidwai

(C) M.A. Ansari

(D) Badruddin Tyyabji

Answer: (D)


11. Who had ridiculed Congress as representing only a short-sighted minority of the people?

(A) Lord Ripon

(B) Lord Dufferin

(C) Lord Curzon

(D) Lord Wellesley

Answer: (B)


12. The Indian National Congress was established during the viceroyalty of

(A) Lord Ripon

(B) Lord Lytton

(C) Lord Elgin II

(D) Lord Dufferin

Answer: (D)


13. The second session of the Indian National Congress was presided over by

(A) Ganesh Agarkar

(B) Surendra Nath Banerjee

(C) Dadabhai Naoroji

(D) Feroz Shah Mehta

Answer: (C)


14. Who among the following was not present at the founding session of the Indian National Congress?

(A) Dadabhai Naoroji

(B) G. Subramaniya Iyer

(C) Justice Ranade

(D) Surendra Nath Banerjee

Answer: (D)


15. The first European to be elected as President of the Indian National Congress was

(A) A.O. Hume

(B) George Yule

(C) Alfred Webb

(D) Annie Besant

Answer: (B)


16. In 1889, a committee was set up in Britain to gain support for the Congress, who amongst the following was its President?

(A) Sir W. Wadderburn

(B) Mr. Digby

(C) Dadabhai Naoroji

(D) W.C. Banerjee

Answer: (B)


17. Who among the following was never elected as a President of the ‘Indian National Congress’?

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Annie Besant

(C) Motilal Nehru

(D) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (D)


18. Who among the following was never concerned with Indian National Congress?

(A) Firoz Shah Mehta

(B) Hakim Ajmal Khan

(C) Khan Abdul Ghaffar Khan

(D) Sir Syed Ahmad

Answer: (D)


19. Who among the following became President of Indian National Congress?

(A) Sucheta Kriplani

(B) Aruna Asaf Ali

(C) Annie Besant

(D) Vijaya Lakshmi Pandit

Answer: (C)


20. Who among the trio-Lal, Bal and Pal became President of the Indian National Congress?

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Bipin Chandra Pal

(D) None of the above

Answer: (A)


21. Who was the first lady President of the Indian National Congress?

(A) N. Sen Gupta

(B) Sarojini Naidu

(C) Annie Besant

(D) Kadambini Bose

Answer: (C)


22. For which of the following sessions the Congress elected its first women President?

(A) Calcutta Session, 1917

(B) Gaya Session, 1922

(C) Allahabad Session, 1921

(D) Lucknow Session, 1916

Answer: (A)


23. Who among the following was the youngest person to become the President of the Indian National Congress?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Abul Kalam Azad

(C) Anand Mohan Bose

(D) Bhupendra Nath Bose

Answer: (B)


24. Who was the first Indian Woman President of the Congress?

(A) Vijaya Lakshmi Pandit

(B) Pandita Rama Bai

(C) Sarojini Naidu

(D) Raj Kumari Amrit Kaur

Answer: (C)


25. In which of the following Sessions of the Indian National Congress Bal Gangadhar Tilak had expressed, ‘Swaraj is my birthright, I shall have it’?

(A) Banaras Session, 1905

(B) Calcutta Session, 1906

(C) Surat Session, 1907

(D) Lucknow Session, 1916

Answer: (D)


26. At which place was the 27th Session of the Indian National Congress held?

(A) Bhagalpur

(B) Patna

(C) Ranchi

(D) Bankipur

Answer: (D)


27. Who said that ‘Congress Movement was neither inspired by the people, nor devised or planned by them’?

(A) Lord Dufferin

(B) Sir Syed Ahmad

(C) Lord Curzon

(D) Lala Lajpat Rai

Answer: (B)


28. ‘Swaraj is my birthright and I will have it’. This statement is concerned with

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Mahatma Gandhi

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (C)


29. While delivering the presidential address, the Congress President who advocated the introduction of Roman script for the Hindi language was

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Abul Kalam Azad

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (D)


30. “The Congress is faltering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise”. This declaration was made by

(A) George Hamilton

(B) Lord Curzon

(C) Lord Dufferin

(D) Lord Minto

Answer: (B)


31. One Governor-General took part in one of the Congress Sessions. Identify the Governor-General and place where the Session was held

(A) Lord Irwin-Karachi – 1931

(B) Lord Wellington-Bombay – 1915

(C) Lord Dufferin-Bombay – 1885

(D) Lord Hardinge-Lucknow – 1916

Answer: (B)


32. Who among the following suggested the winding up of the Indian National Congress after India attained independence?

(A) C. Rajagopalachari

(B) Acharya Kriplani

(C) Mahatma Gandhi

(D) Jayaprakash Narain

Answer: (C)


33. Who was the President of Gaya Session of the Indian National Congress held in 1922?

(A) Chittaranjan Das

(B) S.N. Banerjee

(C) Dr. Rajendra Prasad

(D) Hakim Ajmal Khan

Answer: (A)


34. Which of the following sessions of the Indian National Congress was presided over by C. Vijay Raghav Chariar?

(A) Lucknow Session (1916)

(B) Nagpur Session (1920)

(C) Gaya Session (1922)

(D) None of the above

Answer: (B)


35. The only session of the Indian National Congress presided over by Mahatma Gandhi was

(A) Allahabad Session – 1921

(B) Gaya Session – 1922

(C) Belgaon Session – 1924

(D) Karachi Session – 1930

Answer: (C)


36. Mahatma Gandhi presided over only in one session of the Indian National Congress in 1924. Where was the session held?

(A) Gaya

(B) Amritsar

(C) Belgoan

(D) Kanpur

Answer: (C)


37. The Haripura Session of Indian National Congress, 1938 was presided over by

(A) Abul Kalam Azad

(B) J.B. Kriplani

(C) Rajendra Prasad

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (D)


38. In which of the following sessions of Indian National Congress, Jawaharlal Nehru spoke of socialism as the key to the solution of India’s problems?

(A) Lahore

(B) Lucknow

(C) Allahabad

(D) Ramgarh

Answer: (B)


39. President of Indian National Congress at the time of Independence was

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawaharlal Nehru

(C) J.B. Kriplani

(D) Dr. Rajendra Prasad

Answer: (C)


40. Who among the following was the President of Indian National Congress continuously for six years?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Abul Kalam Azad

(C) G.K. Gokhale

(D) Dadabhai Naoroji

Answer: (B)


41. The last session of Indian National Congress attended by Bal Gangadhar Tilak was

(A) Calcutta Session, 1906

(B) Surat Session, 1907

(C) Calcutta Session, 1917

(D) Amritsar Session, 1919

Answer: (D)


42. On which occasion was ‘Jana-Gana Mana’ first sung?

(A) 1896 Session of INC

(B) 1905 Session of INC

(C) 1911 Session of INC

(D) 1919 Session of INC

Answer: (C)


43. Consider the following statements.

1. The First Session of the Indian National Congress was held in Calcutta.

2. The Second Session of the Indian National Congress was held under the presidentship of Dadabhai Naoroji.

3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 and 2

(B) Only 2

(C) 2 and 3

(D) Only 3

Answer: (C)


44. Consider the following statements.

1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.

2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.

Which of the statement given above is/are correct?

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (B)


45. Who of the following were elected to collaborate with Mahatma Gandhi who was to author the new Constitution of the Congress as per resolution of Indian National Congress at Amritsar Session, 1919?

1. B.G. Tilak 2. N.C. Kelkar

3. C.R. Das 4. I.B. Sen

Select the correct answer from the code given below. Code

(A) 2 and 4

(B) 1 and 2

(C) 3 and 4

(D) 1 and 3

Answer: (A)


46. Consider the following statements about the Indian National Congress.

1. Sarojini Naidu was the first woman to be the President of the Congress.

2. C.R. Das was in prison when he functioned as the President of the Congress.

3. The first Britisher to become the President of the Congress was Alan Octavian Hume.

4. Alfred Webb was the President of the Congress in 1894.

Which of these statements are correct?

(A) 1 and 3

(B) 2 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (B)


47. Given below is a list of persons who became Presidents of Indian National Congress. Arrange them in chronological order.

1. Mahatma Gandhi

2. Jawaharlal Nehru

3. Vallabhbhai Patel

4. Smt. Sarojini Naidu Select your answer using the code given below the list. Code

(A) 1, 2, 3 and 4

(B) 1, 3, 4 and 2

(C) 1, 4, 2 and 3

(D) 4, 3, 1 and 2

Answer: (C)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments