Indian Princely States MCQ and Answers

Indian Princely States
Indian Princely States MCQ and Answers

Indian Princely States MCQ and Answers: Do you know about the Indian Princely States? If not, don’t worry, because you’re about to learn all about them! In this blog post, you will find a series of MCQs (multiple choice questions) with answers, so that you can test your knowledge. Let’s get started!

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Indian Princely States MCQ and Answers

1. Most of the integration of princely states in the Union of India had taken place in which year?

(A) 1948

(B) 1947

(C) 1950

(D) 1961

Answer: (B)


2. Who among the following was the President of the All India States Peoples Conference in 1939?

(A) Jai Prakash Narayan

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Sheikh Abdullah

(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (B)


3. All India State Peoples Conference was set up

(A) in 1924

(B) in 1926

(C) in 1927

(D) in 1929

Answer: (C)


4. The purpose of Butler Committee, 1927

(A) Modernization of Indian Army

(B) Innovative modernization of Indian Agriculture

(C) Implementation of Sensor over National Newspapers

(D) Improvement of relationships between Indian Provinces and the Crown

Answer: (D)


5. Which three Indian States delayed accession to India even after other princely states had joined India?

(A) Junagarh, Mysore, Jammu and Kashmir

(B) Junagarh, Hyderabad, Jammu and Kashmir

(C) Udaipur, Kapurthala, Jammu and Kashmir

(D) Hyderabad, Udaipur, Travancore

Answer: (B)


6. Integration of States was done under the leadership of

(A) Maulana Azad

(B) Govind Ballabh Pant

(C) B.R. Ambedkar

(D) Sardar Patel

Answer: (D)


7. At the time of Partition of India, which one of the following provinces of British India came forward with a plan for a United and Independent existence?

(A) Punjab

(B) Assam

(C) Bengal

(D) Bihar

Answer: (A)


8. Jammu and Kashmir became an integral part of India on

(A) 26th October, 1948

(B) 26th November, 1948

(C) 26th October, 1947

(D) None of the above

Answer: (C)


9. Which one of the following native States was a party to the ‘Stand- Still’ Agreement?

(A) Hyderabad

(B) Jammu and Kashmir

(C) Junagarh

(D) Mysore

Answer: (A)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments