Individual Satyagraha (1940) MCQ and Answers

Individual Satyagraha (1940) MCQ and Answers
Individual Satyagraha (1940) MCQ and Answers

Individual Satyagraha (1940) MCQ and Answers: Satyagraha is a powerful tool that can be used to achieve amazing results. On October 2, 1940, Gandhi led a group of Satyagrahis on a march to the Dharasana Salt Works in Gujarat. Despite being brutally attacked by the British police, the Satyagrahis persevered. Their courage and determination eventually led to major changes in India’s political landscape. If you’re looking to make a difference in the world, satyagraha is a great way to start.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Individual Satyagraha (1940) MCQ and Answers

1. In the ‘Individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?

(A) Dr. Rajendra Prasad

(B) Pandit Jawaharlal Nehru

(C) C. Rajagopalachari

(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (B)


2. Who was selected as first Satyagrahi in Individual Satyagraha Movement by Mahatma Gandhi?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Sardar Patel

(C) Sarojini Naidu

(D) Vinoba Bhave

Answer: (D)


3. In 1928, the Bardoli Satyagraha was finally led by ______.

(A) Mahatma Gandhi

(B) Vallabh Bhai Patel

(C) Lokmanya Tilak

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (B)


4. Who among the following participated in the Salt Satyagraha of Gandhi?

(A) Sarojini Naidu

(B) Rajkumari Amrit Kaur

(C) Kamladevi Chattopadhyaya

(D) All of these

Answer: (D)


5. With reference to modern Indian history, Individual Satyagraha launched during 1940s because

(A) Congress did not have enough funds required to organise a mass movement.

(B) Congress did not want to adversely impact Britain’s war efforts

(C) Many political parties were not in favour of a mass movement.

(D) The Cripps Mission proposals failed to satisfy Indian nationalists.

Answer: (B)


6. Where did Gandhiji experiment with Satyagrah in India first?

(A) Ahmedabad

(B) Chauri Chaura

(C) Champaran

(D) Bardoli

Answer: (C)


7. Who among the following was the third individual satyagrahi of Individual Satyagraha?

(A) Jawahar Lal Nehru

(B) Brahma Dutt

(C) C. Rajagopalachari

(D) Acharya Vinoba Bhave

Answer: (B)


8. Who was the first Satyagrahi of the Individual Satyagraha Movement?

(A) Sarojini Naidu

(B) C. Rajagopalachari

(C) Vinoba Bhave

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (C)


9. Who among the following socialist activists persuaded Gandhiji not to restrict the salt march protest to men alone?

(A) Kamaladevi Chattopadhyay

(B) Sarojini Naidu

(C) Matangini Hazra

(D) Mithuben Petit

Answer: (A)


10. When did Anti-Rowiatt Satyagraha begin under Mahatma Gandhi’s leadership?

(A) 1921

(B) 1919

(C) 1920

(D) 1918

Answer: (B)


11. With reference to the Individual Satyagraha, which of the following statements is correct?

(A) Jawaharlal Nehru was the second to offer the Individual Satyagraha

(B) To express people’s feeling that they were not interested in the war

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (C)


12. Which of the following statement is correct about the Individual Satyagraha?

(A) The non-violence was set as the centerpiece

(B) First satyagrahi was Jawahar Lal Nehru

(C) Lord Curzon was the Viceroy

(D) None of the above

Answer: (A)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments