Lahore Session of Congress MCQ and Answers

Lahore Session of Congress MCQ and Answers
Lahore Session of Congress MCQ and Answers

Lahore Session of Congress MCQ and Answers: The significance of the Lahore session of Congress is ​it passed the resolution to demand Poorna Swaraj. The Lahore session of INC was held in December 1929. Jawaharlal Nehru was the INC president during the Lahore session. The Lahore session passed a resolution declaring Purna Swaraj or complete independence. We prepared the Lahore Session of Congress MCQ and Answers so that readers can easily understand the topic.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Lahore Session of Congress MCQ and Answers

1. When did the Congress pass the proposal of independence of India for the first time?

(A) 1929

(B) 1915

(C) 1942

(D) 1935

Answer: (A)


2. During the Indian Freedom Struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as Complete Independence free from all foreign control?

(A) Mazharul Haque

(B) Maulana Hasrat Mohani

(C) Hakim Ajmal Khan

(D) Abul Kalam Azad

Answer: (B)


3. The proposal of Purna-Swaraj was passed in Lahore Congress in the year.

(A) 1919

(B) 1929

(C) 1939

(D) 1942

Answer: (B)


4. Who among the following was the President of the Indian National Congress when the resolution of ‘Purna Swaraj’ was passed?

(A) Dadabhai Naoroji

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Surendra Nath Banerjee

Answer: (B)


5. Who among the following leaders proposed to adopt Complete Independence as the goal of the Congress in the Ahmedabad session of 1921?

(A) Abul Kalam Azad

(B) Hasrat Mohani

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Mohandas Karamchand Gandhi

Answer: (B)


6. Who hoisted the Indian flag at midnight of December 31, 1929?

(A) Motilal Nehru

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Mahatma Gandhi

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (D)


7. Who declared the aim of Congress as ‘Purna Swaraj’ in the Lahore Session of Congress 1929?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Motilal Nehru

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (C)


8. Which one of the following sessions of Indian National Congress was presided over by Jawaharlal Nehru for the first time?

(A) Lahore Session, 1929

(B) Calcutta Session, 1928

(C) Lucknow Session, 1936

(D) Ramgarh Session, 1940

Answer: (A)


9. When was the newly adopted tri-colour flag of freedom first hoisted?

(A) 31st December, 1928

(B) 31st December, 1929

(C) 31st December, 1930

(D) 31st December, 1931

Answer: (B)


10. In which one of the following Sessions of the Indian National Congress ‘Purna Swaraj’ was declared the goal of Congress?

(A) Lahore, 1929

(B) Karachi

(C) Delhi

(D) Bombay

Answer: (A)


11. The 1929 Session of Indian National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the

(A) Attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress

(B) Attainment of Purna Swaraj was adopted as the goal of the Congress

(C) Non-Co-operation Movement was launched

(D) Decision to participate in the Round Table Conference in London was taken

Answer: (B)


12. Which of the following was not included in the resolutions of Lahore Session of Congress in 1929?

(A) Declaration of India’s foreign policy

(B) Declaration of complete independence

(C) Preparing to launch Civil Disobedience Movement

(D) Abolition of untouchability

Answer: (D)


13. The Purna Swaraj Resolution adopted at the Lahore Session of the Indian National Congress was moved by

(A) B.G. Tilak

(B) J.L. Nehru

(C) M.K. Gandhi

(D) Sardar Patel

Answer: (B)


14. The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because

1. The Congress passed a resolution demanding complete independence.

2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that Session.

3. A resolution was passed rejecting the two-nation theory in that session.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(A) Only 1

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) None of the above

Answer: (A)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments