Lucknow Session of Congress MCQ and Answers

Lucknow Session of Congress MCQ and Answers
Lucknow Session of Congress MCQ and Answers

Lucknow Session of Congress MCQ and Answers: The Lucknow Session of Congress is currently underway, and delegates are hard at work on the important task of drafting the party’s manifesto. This year’s session is particularly significant, as the Congress Party looks to rebuild after its devastating defeat in the 2014 Lok Sabha elections. In light of this, the MCQ and Answers session is a valuable opportunity for delegates to gain a better understanding of the party’s policies and plans.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Lucknow Session of Congress MCQ and Answers

1. The famous ‘Lucknow Pact’ was signed between the Congress and Muslim League in

(A) 1913

(B) 1914

(C) 1915

(D) 1916

Answer: (D)


2. In December, 1916 both Indian National Congress and Indian Muslim League held their session at

(A) Aligarh

(B) Allahabad

(C) Lucknow

(D) Lahore

Answer: (C)


3. Who among the following was the chief architect or reconciliation between the Extremists and the Moderates?

(A) Annie Besant

(B) M.A. Jinnah

(C) Madam Cama

(D) Firoz Shah Mehta

Answer: (A)


4. Who made the agreement between Muslim League and Congress in 1916?

(A) B.G. Tilak

(B) Gokhale

(C) Annie Besant

(D) J.L. Nehru

Answer: (A)


5. The Lucknow Session of Indian National Congress that took place in 1916 was presided over by

(A) Annie Besant

(B) Lala Lajpat Rai

(C) Motilal Nehru

(D) A.C. Majumdar

Answer: (D)


6. The Congress for the first time accepted the system of separate electorate for Muslims in the year

(A) 1909

(B) 1916

(C) 1931

(D) 1932

Answer: (B)


7. Which implication was taken in Lucknow session of Congress in 1916?

(A) Separate electorate demand of Muslim League was accepted

(B) Temporary merger of Muslim League and Congress occurred

(C) A Muslim person was elected as President of Congress

(D) None of the above

Answer: (A)


8. Which one of the following is not correct about the Congress Session of Lucknow, 1916?

(A) Ambika Charan Majumdar was not the President of this session

(B) In this session, the reunion between the liberal and the extremist was established

(C) Mahatma Gandhi was apprised of the problems of the peasants of Champaran for the first time

(D) None of the above

Answer: (A)


9. Which one of the following presents period of unanimity between Indian National Congress and Muslim League?

(A) 1906-1911

(B) 1916-1922

(C) 1917-1921

(D) 1940-1946

Answer: (B)


10. Which of the following sessions of Indian National Congress, Mahatma Gandhi was apprised of the problems of Champaran peasants?

(A) Banaras Session, 1905

(B) Calcutta Session, 1906

(C) Surat Session, 1906

(D) Lucknow Session, 1916

Answer: (D)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments