Moderate Groups and Extremist Groups in Congress MCQ and Answers

Moderate Groups and Extremist Groups in Congress MCQ and Answers: In order to understand the role of extremist groups in Congress, it is important to first understand the role of moderate groups. Moderate groups are essential to the legislative process, as they work to build consensus and find common ground. Extremist groups, on the other hand, often work to block legislation and sow discord. In this blog post, we’ll explore the role of extremist groups in Congress, and provide MCQ and answers to help you understand this complex topic.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaGandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Moderate Groups and Extremist Groups in Congress MCQ and Answers

1. Most of the moderate leaders hailed from

(A) Rural areas

(B) Urban areas

(C) Both rural and urban area

(D) Punjab

Answer: (B)


2. The method to protest of moderate leaders of the Congress was

(A) Non-Co-operation

(B) Constitutional agitation

(C) Passive resistance

(D) Civil disobedience

Answer: (B)


3. Who of the following continuously from 1904 onwards emphasized on the grant of ‘self-rule’ to India?

(A) S.N. Banerjee

(B) Aurobindo Ghosh

(C) Firoz Shah Mehta

(D) Dadabhai Naoroji

Answer: (D)


4. Which one of the following was not an extremist?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Madan Lal

(C) Udham Singh

(D) G.K. Gokhale

Answer: (D)


5. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?

(A) Swadeshi Movement

(B) Quit India Movement

(C) Non-co-operation Movement

(D) Civil Disobedience Movement

Answer: (A)


6. Who accused Indian National Congress of practising ‘politics of pray, petition and protest’?

(A) Lala Hardayal

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Sardar Bhagat Singh

Answer: (B)


7. Who among the following was not an outstanding leader of Militant Nationalism?

(A) Gopal Krishna Gokhale

(B) Bipin Chandra Pal

(C) Lokmanya Tilak

(D) Lala Lajpat Rai

Answer: (A)


8. Indian National Movement came to be dominated by the extremists after

(A) 1906

(B) 1909

(C) 1914

(D) 1919

Answer: (A)


9. Who called the Indian National Congress as a ‘Begging Institute’?

(A) B.C. Pal

(B) Tilak

(C) Aurobindo Ghosh

(D) None of the above

Answer: (B)


10. Who among the following was not known as a moderate in the National Movement?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Dadabhai Naoroji

(C) M.G. Ranade

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (A)


11. Which one of the following leaders belonged to the Extremist wing of Congress?

(A) Aurobindo Ghosh

(B) Dadabhai Naoroji

(C) G.K. Gokhale

(D) S.N. Banerjee

Answer: (A)


12. Who among the following was considered by Lala Lajpat Rai as his political guru?

(A) Garibaldi

(B) Vivekananda

(C) Dadabhai Naoroji

(D) Mazzini

Answer: (D)


13. Who is popularly known as ‘Sher-e- Punjab’?

(A) Rajguru

(B) Bhagat Singh

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Udham Singh

Answer: (C)


14. Who among the following leaders was a supporter of ‘Swadeshi’?

(A) Aurobindo Ghosh

(B) Feroz Shah Mehta

(C) Dadabhai Naoroji

(D) Subhash Chandra Bose

Ans: (A)


15. Who of the following was not a moderate?

(A) Gopal Krishna Gokhale

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) A.O. Hume

(D) Madan Mohan Malviya

Answer: (B)


16. Who called Bal Gangadhar Tilak the ‘Father of Indian Unrest’?

(A) Lord Curzon

(B) Vincent Smith

(C) Valentine Chirol

(D) Henry Cotton

Answer: (C)


16. Who among the following is known as father of ‘Indian Unrest’?

(A) A.O. Hume

(B) Dadabhai Naoroji

(C) Lokmanya Tilak

(D) Mahatma Gandhi

Answer: (C)


17. Which extremist leader of the freedom movement was given 6 years jail punishment in 1908?

(A) Bipin Chandra Pal

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Aurobindo Ghosh

Answer: (B)


18. After the sentence of B.G. Tilak, who among the following had pleaded for mercy and said ‘My interest in Tilak is that of a Sanskrit scholar’?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Max Muller

(C) Bipin Chandra Pal

(D) William Jones

Answer: (B)


19. The Indian Muslims, in general, were not attracted to the extremist movement because of the

(A) influence of Sir Syed Ahmad Khan

(B) anti-Muslim attitude of extremist leaders

(C) the indifference is shown to Muslim aspirations

(D) extremists policy of harping on the Hindu part

Answer: (D)


20. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement?

(A) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities

(B) Obtaining self-Government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways

(C) Providing national education according to the requirements of the country

(D) Organizing coups against the British empire through military revolt

Answer: (B)


21. Along with Mahatma Gandhi who amongst the following Muslims did lift the bier of Bal Gangadhar Tilak?

(A) Shaukat Ali

(B) Mohammad Ali

(C) Maulana A.K. Azad

(D) M.A. Ansari

Answer: (A)


22. Ganpati festival in Maharashtra was started by

(A) B.G. Tilak

(B) M.G. Ranade

(C) Bipin Chandra Pal

(D) Aurobindo Ghosh

Answer: (A)


23. Assertion (A): Bal Gangadhar Tilak was a communalist. Reason (R): He used religion as a political weapon. Select your answer by using the codes given below.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement