Non-Co-operation Movement MCQ and Answers

Non-Co-operation Movement MCQ and Answers: The Non-Cooperation Movement was a significant event in Indian history. It was a period of civil disobedience and boycott of British goods and services. The movement was started by Mahatma Gandhi in 1920. Here are some MCQs and answers on the movement to help you learn more about it.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Non-Co-operation Movement MCQ and Answers

1. Gandhi-ji launched the Non-Cooperation Movement in

(A) 1920

(B) 1919

(C) 1921

(D) 1922

Answer: (A)


2. Which one of the following statements is not correct about the Non-Co-operation Movement?

(A) The period of the Movement was from 1920 to 1922

(B) Attainment of Swaraj within a year was its motto

(C) It comprised the program of the boycott

(D) M.A. Jinnah had supported this movement

Answer: (D)


3. “To attain Swaraj in a year” was the aim of

(A) Civil Disobedience Movement

(B) Home Rule Movement

(C) Khilafat Movement

(D) Non-Co-operation Movement

Answer: (D)


4. Who among the following gave up his legal practice during the Non- Co-operation Movement?

(A) Mahatma Gandhi

(B) M.M. Malviya

(C) Tej Bahadur Sapru

(D) Chittaranjan Das

Answer: (D)


5. The title given by the British Government to Mahatma Gandhi which he surrendered during the Non-Co-operation Movement was

(A) Hind Kesari

(B) Kaiser-i-Hind

(C) Rai Bahadur

(D) Rt. Honorable

Answer: (B)


6. Who of the following supported Non-Co-operation Movement, but could not see it’s result?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Lala Lajpat Rai

(C) Motilal Nehru

(D) Chittaranjan Das

Answer: (A)


7. A pleader of Bihar who left his lucrative practice during Non-Cooperation Movement was

(A) Jai Prakash Narayan

(B) Rajendra Prasad

(C) Sahajananda Saraswati

(D) Raj Kumar Shukla

Answer: (B)


8. The Chauri-Chaura episode took place on

(A) 5th February, 1922

(B) 4th February, 1922

(C) 2nd February, 1922

(D) 6th February, 1922

Answer: (A)


9. In which area was Rahul Sankrityayan active in the Non-Cooperation Movement of 1920?

(A) Chhapra

(B) Delhi

(C) Lucknow

(D) Patna

Answer: (A)


10. Due to which of the event, Mahatma Gandhi halted the Non- Co-operation Movement?

(A) Kakori Case

(B) Chauri-Chaura incident

(C) Jallianwala Bagh Massacre

(D) Muzaffarpur case

Answer: (B)


11. In which district is Chauri-Chaura situated?

(A) Deoria

(B) Gorakhpur

(C) Kushinagar

(D) Maharajganj

Answer: (B)


12. Why did Mahatma Gandhi withdraw the Non-Co-operation Movement in 1922?

(A) Most of the leaders were arrested and they were in prison

(B) Britishers were ready to accept the demands partly

(C) Because of the violence in Chauri-Chaura

(D) There was not any chance of success of the movement

Answer: (C)


13. Mahatma Gandhi suspended the Non-Co-operation Movement because

(A) The support of public was not satisfactory

(B) Muslims set himself apart from the movement

(C) Repressive measures adopted by the British Government

(D) The violent incident at Chauri- Chaura

Answer: (D)


14. Where was Mahatma Gandhi when Chauri-Chaura episode took place?

(A) At Delhi

(B) At Calcutta

(C) At Chauri-Chaura

(D) At Bardoli

Answer: (D)


15. After which incident, Mahatma Gandhi had called Non-Cooperation Movement as his ‘Himalayan Blunder’?

(A) Chauri-Chaura

(B) Kheda Satyagraha

(C) Nagpur Satyagraha

(D) Rajkot Satyagraha

Answer: (A)


16. Who tabled a vote of censure against Gandhiji for calling off the Non-Co-operation Movement at the meeting of All India Congress Committee held on 24 February, 1922, at Delhi?

(A) K.T. Shah

(B) Bipin Chandra Pal

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Dr. Moonje

Answer: (D)


17. Non-Co-operation Movement was launched in 1920. When it was ended?

(A) 1920

(B) 1921

(C) 1922

(D) 1924

Answer: (C)


18. Which one of the following had taken burning of the foreign clothes as an insensate waste during the Non-Co-operation Movement?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Motilal Nehru

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (B)


19. During 1923-28, the repetition of revolutionary activities in Indian politics was due to

(A) Rising influence of leaders like Hardayal and Lajpat Rai

(B) Postponement of Non-Co-operation Movement by Gandhiji

(C) Influences of foreign events

(D) Refusal of Indian demand by Britishers

Answer: (B)


20. The main outcome of 1921-22 Non-Co-operation Movement was

(A) Hindu-Muslim unity

(B) More powers to provinces

(C) Increase in elected members to the Central Legislative Assembly

(D) Division in the Indian National Congress

Answer: (A)


21. Who among the following had opposed the burning of the foreign clothes during the Non-Cooperation Movement?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Subhash Chandra Bose

(C) Shaukat Ali

(D) C.R. Das

Answer: (A)


22. Which one of the following is correct matched?

(A) 1940-Lahore Session of Indian National Congress

(B) 1931-Execution of Rajguru

(C) 1921-Commencement of Non- Co-operation Movement

(D) 1920-Rowlatt Satyagraha

Answer: (B)


23. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) 1885-Foundation of Indian National Congress

(B) 1905-The Partition of Bengal

(C) 1909-Morley-Minto Reforms

(D) 1930-Non-Co-operation Movement

Answer: (D)


24. Indicate true sequence of events concerning the postponement of Non-Co-operation Movement.

1. Police firing in Chauri-Chaura.

2. Police station set fired by violent crowd.

3. Postponement of Movement by Gandhiji.

4. Arresting of Gandhiji. Select your answer of the following code.

(A) 1, 2, 3 and 4

(B) 2, 1, 3 and 4

(C) 4, 1, 2 and 3

(D) 2, 1, 4 and 3

Answer: (A)


25. Consider the following statements. The Non-Co-operation Movement led to the

1. Congress becoming a mass Movement for the first time.

2. Growth of Hindu-Muslims unity.

3. Removal of fear of the British might come from the minds of the people.

4. British Government’s willingness to grant political concessions to Indians.

Of these statements.

(A) 1, 2, 3 and 4 are correct

(B) 1, 2 and 3 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) 3 and 4 are correct

Answer: (B)


26. Which of the following institutions were founded during the Non-Cooperation Movement (1919-20)?

1. Kashi Vidyapeeth

2. Gujarat Vidyapeeth

3. Jamia Milia

4. Kashi Hindu Vishwa Vidyalaya Select the correct answer from the codes given below.

Code

(A) Only 1 and 2

(B) Only 2 and 3

(C) Only 1, 2 and 3

(D) All of the above

Answer: (C)


27. Choose the correct sequence of the events with the help of codes given below.

1. Chauri-Chaura incident

2. Suspension of Non-Cooperation Movement

3. Bardoli Resolution

Code

(A) 1, 2, 3

(B) 2, 3, 1

(C) 1, 3, 2

(D) 2, 1, 3

Answer: (C)


28. Consider the following statements. Assertion (A): Mahatma Gandhi postponed the Non-Co-operation Movement in 1922. Reason (R): The postponement was opposed by C.R. Das and Motilal Nehru. Select the correct answer from the code given below. Code

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)


29. When did Non-Co-operation Movement start on the question of the caliphate?

(A) 1918

(B) 1920

(C) 1922

(D) 1924

Answer: (B)


30. The first Mass Movement launched by Mahatma Gandhi

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Salt Movement

(C) Quit India Movement

(D) Neel Movement

Answer: (A)


31. In which year the first Non-Co-operation Movement was launched by Indian National Congress?

(A) 1917

(B) 1918

(C) 1920

(D) 1928

Answer: (C)


32. Who among the following had moved the Non-Co-operation resolution in the Nagpur session of the Indian National Congress in 1920?

(A) C.R. Das

(B) Annie Besant

(C) B.C. Pal

(D) Madan Mohan Malviya

Answer: (A)


33. When did Gandhiji give the slogan of ‘Swaraj in a year’?

(A) During Dandi March

(B) During Non-Co-operation Movement

(C) During Civil Disobedience Movement

(D) During Round Table Conference

Answer: (B)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement