Partition of India and Independence MCQ and Answers

Partition of India and Independence MCQ and Answers
Partition of India and Independence MCQ and Answers

Partition of India and Independence MCQ and Answers: On August 15, 1947, India became an independent nation. This was a result of the Partition of India, which divided the subcontinent along communal lines into Hindu and Muslim territories. This quiz will test your knowledge of the Partition of India and the events leading up to Indian independence.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Partition of India and Independence MCQ and Answers

1. The British Government decided and declared to leave India by June, 1948 in

(A) 1946

(B) February, 1947

(C) April, 1947

(D) June, 1947

Answer: (B)


2. Which one of the following parties was in power in U.K. when India got independence?

(A) Conservative Party

(B) Labour Party

(C) Liberal Party

(D) Socialist Party

Answer: (B)


3. The British Monarch at the time of Indian Independence was

(A) George V

(B) George VI

(C) King Edward VII

(D) None of the above

Answer: (B)


4. Lord Mountbatten came to India as a Viceroy alongwith specific instruction to

(A) Balkanize the Indian sub-continent

(B) Keep India United if possible

(C) Accept Jinnah’s demand for Pakistan

(D) Persuade the Congress to accept partition

Answer: (B)


5. Who was the Prime Minister of England when India attained independence?

(A) Winston Churchill

(B) Clement Attlee

(C) Harold Mc Millan

(D) None of the above

Answer: (B)


6. The Mountbatten Plan became the basis for

(A) Continuity of British Rule

(B) Transfer of power

(C) Partition of the country

(D) Solution of communal problems

Answer: (C)


7. Which plan became the platform of Indian Independence?

(A) Cripps Plan

(B) Wavell Plan

(C) Mountbatten Plan

(D) None of the above

Answer: (C)


8. The British Parliament passed the Indian Independence Act in

(A) January, 1947

(B) July, 1947

(C) August, 1947

(D) August, 1946

Answer: (B)


9. Mountbatten Plan (June 1947) provided for a referendum in which of the following province(s)?

(A) Sindh

(B) Baluchistan

(C) North-West Frontier Province

(D) All of the above

Answer: (D)


10. The formula for transfer of sovereignty to India in 1947 was known as

(A) Durand Plan

(B) Morely-Minto Reforms

(C) Mountbatten Plan

(D) Wavell Plan

Answer: (C)


11. The Indian Independence Act, 1947 came into force on

(A) 4 July, 1947

(B) 10 July, 1947

(C) 18 July, 1947

(D) 14 August, 1947

Answer: (C)


12. The Indian Independence Bill received the Royal Assent on

(A) 18th July, 1947

(B) 19th July, 1947

(C) 20th July, 1947

(D) 21st July, 1947

Answer: (A)


13. ‘Mountbatten Plan’ regarding the partition of India was officially declared on

(A) 04 June, 1947

(B) 10 June, 1947

(C) 03 July, 1947

(D) 03 June, 1947

Answer: (D)


14. The Indian National Congress agreed in 1947 to the partition of the country mainly because

(A) The principal of Two-nation Theory was then acceptable to them

(B) It was imposed by the British Government and the Congress was helpless in this regard

(C) They wanted to avoid largescale communal riots

(D) India would have otherwise lost the opportunity to attain freedom

Answer: (C)


15. The Balkan Plan for fragmentation of India was the brain child of

(A) W. Churchill

(B) M.A. Jinnah

(C) Lord Mountbatten

(D) V.P. Menon

Answer: (C)


16. The Radcliffe Committee was appointed to

(A) Solve the problem of minorities in India

(B) Give effect to the Independence Bill

(C) Demarcate the boundaries between India and Pakistan

(D) Enquire into the riots in East Bengal

Answer: (C)


17. As an alternative to the partition of India, Gandhiji suggested to Mountbatten that he

(A) Postpone granting of independence

(B) Invite Jinnah to form the Government

(C) Invite Nehru and Jinnah to form the Government together

(D) Invite the army to take over for sometime

Answer: (B)


18. The last opportunity to avoid the partition of India was lost with the rejection of

(A) Cripps Mission

(B) Rajagopalachari Formula

(C) Cabinet Mission

(D) Wavell Plan

Answer: (C)


19. Who headed the Boundary Commission appointed in 1947 in the context of India’s partition?

(A) Mountbatten

(B) Radcliffe

(C) James Bolt

(D) Richardson

Answer: (B)


20. Who among the following had seconded the resolution on the partition in the meeting of All India Congress Committee held in New Delhi in 1947?

(A) Govind Ballabh Pant

(B) Sardar Vallabhbhai Patel

(C) J.B. Kripalani

(D) Abul Kalam Azad

Answer: (D)


21. Who among the following was the Chairman of the Congress Session of Delhi wherein resolution of divided India was passed on 14 June, 1947?

(A) Rajendra Prasad

(B) Vallabhbhai Patel

(C) Acharya J.B. Kripalani

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (C)


22. Who presided over the Delhi Session of Indian National Congress in 1947?

(A) J.B. Kripalani

(B) Rajendra Prasad

(C) Abul Kalam Azad

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (A)


23. Who of the following took the passing of a resolution on the partition in the meeting of the Congress Committee (1947) as a ‘Surrender of Nationalism in favour of Communalism’?

(A) Dr. Kitchlew

(B) Purushottam Das Tandon

(C) Jawaharlal Nehru

(D) G.B. Pant

Answer: (A)


24. Which of the following assumed sovereign power at midnight of 14/15 August, 1947 provisionally?

(A) Central Legislative Assembly

(B) Constituent Assembly

(C) Interim Government

(D) Chamber of Princes

Answer: (B)


25. In the meeting of All India Committee on 14 June, 1947; who among voted against the partition of India?

(A) Abul Kalam Azad

(B) Khan Abdul Gaffar Khan

(C) Sardar Patel

(D) Govind Ballabh Pant

Answer: (B)


26. Who appointed the first Prime Minister of India?

(A) Governor General

(B) British Emperor

(C) Mahatma Gandhi

(D) Viceroy

Answer: (A)


27. Who sang ‘Hindustan Hamara’ of Iqbal and ‘Jan-gan-man’ in the Central Assembly at midnight of 14/15 August, 1947?

(A) Rameshwari Nehru

(B) Meera Ben

(C) Sucheta Kriplani

(D) M.S. Subbulakshmi

Answer: (D)


28. Who was the last Governor-General of Independent India?

(A) C. Rajagopalachari

(B) Rajendra Prasad

(C) Lord Mountbatten

(D) Lord Canning

Answer: (A)


29. Who was the first Governor General of Independent India?

(A) C. Rajagopalachari

(B) Warren Hastings

(C) Lord Dalhousie

(D) Lord Mountbatten

Answer: (D)


30. The first and last Indian Governor- General of India was

(A) R.M. Gopala

(B) Dr. S. Radhakrishnan

(C) C. Rajagopalachari

(D) Ramanuja Acharya

Answer: (C)


31. The first Indian to hold office as Governor-General of independent India was

(A) Rajagopalachari

(B) Surinder Nath

(C) Dr. Rajendra Prasad

(D) B.R. Ambedkar

Answer: (A)


32. Who among the following was the first Law Minister of India?

(A) M.C. Sitalwad

(B) Dr. B.R. Ambedkar

(C) Kailash Nath Katju

(D) Rafi Ahmad Kidwai

Answer: (B)


33. Last Viceroy of India was

(A) Lord Wavell

(B) Lord Mountbatten

(C) Lord Linlithgow

(D) Achinlake

Answer: (B)


34. Who represented the Indian National Congress in the Partition Council headed by Lord Mountbatten?

1. Abul Kalam Azad

2. Jawaharlal Nehru

3. Sardar Patel

4. Rajendra Prasad

Select the correct answer from the code given below.

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

Answer: (B)


35. Which one of the following is the correct sequence of persons who occupied the office of the President of India right from beginning?

(A) C. Rajagopalachari, Rajendra Prasad, Zakir Hussain, V.V. Giri

(B) Rajendra Prasad, S. Radhakrishnan, V.V. Giri, Zakir Hussain

(C) C. Rajagopalachari, Rajendra Prasad, S. Radhakrishnan, Fakhruddin Ali Ahmad

(D) Rajendra Prasad, S. Radhakrishnan, Zakir Hussain, V.V. Giri

Answer: (D)


36. Who among the following was the President of the Indian National Congress on 15th August, 1947?

(A) Rajendra Prasad

(B) Jawaharlal Nehru

(C) J.B. Kripalani

(D) Sardar Patel

Answer: (C)


37. The President of Indian National Congress at the time of partition of India was

(A) C. Rajagopalachari

(B) J.B. Kripalani

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Maulana Abul Kalam Azad

Answer: (B)


38. Who was the Congress President at the time of transfer of power in 1947 to India by the British?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Rajendra Prasad

(C) Abul Kalam Azad

(D) J.B. Kripalani

Answer: (D)


39. Who presided over the 1946 Session of the Indian National Congress held at Meerut?

(A) J.B. Kripalani

(B) Maulana Abul Kalam Azad

(C) Dr. Rajendra Prasad

(D) B. Pattabhi Sitaramayya

Answer: (A)


40. 26 January, 1950 had chosen for the enforcement of the Constitution because

(A) This was an auspicious day

(B) ‘Quit India Movement’ was begun on this date in 1942

(C) Congress had celebrated 26 January, 1930 as the first Independence Day

(D) None of the above

Answer: (C)


41. In August 1947, who of the following leaders did not participate anywhere in Independence Day celebrations?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Vallabhbhai Patel

(D) Rajendra Prasad

Answer: (B)


42. Who among the following said that ‘the most notable achievement of the British Rule was the unification of India’?

(A) K.M. Panikkar

(B) M.N. Srinivas

(C) Rajni Kothari

(D) Yogendra Singh

Answer: (A)


43. ‘Indian Nationalism was the child of the British Rule’. Who made this statement?

(A) Bipin Chandra

(B) R. Coupland

(C) R.C. Majumdar

(D) P.E. Roberts

Answer: (B)


44. Assertion (A): Britain made India free in 1947. Reason (R): Britain had become weak during the second World War. In the context of the above two statements, which of the following is/are correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)


45. Assertion (A): The Indian National Congress accepted the Mountbatten plan. Reason (R): It believed in two nation theory. Select the correct answer from the code given below. Code

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments