Peasant Movement and Kisan Sabha MCQ and Answers

Peasant Movement and Kisan Sabha MCQ and Answers: The peasant movement and Kisan Sabha are an important part of Indian history. This quiz will help you test your knowledge of the subject.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Peasant Movement and Kisan Sabha MCQ and Answers

1. ‘Nai-Dhobi Band’ was form of Social boycott in 1919 which

(A) was started by the farmers of Pratapgarh district

(B) was a movement started by saints for the emancipation of the people lower classes

(C) was a step against contractors of lower castes by landlords

(D) was a movement against contractors by lower castes

Answer: (A)


2. The first peasant movement of India was

(A) Champaran

(B) Bardoli

(C) Begu

(D) Bijolia

Answer: (D)


3. Where had Baba Ramchandra organized the farmers?

(A) Awadh

(B) Bihar

(C) Bengal

(D) Andhra

Answer: (A)


4. Who among the following was linked closely with Kisan Sabha Movement in the 1930s?

(A) Swami Vidyananda

(B) Swami Sahajananda

(C) Baba Ramananda

(D) Sardar Patel

Answer: (B)


5. Who among the following was not associated with the formation of U.P. Kisan Sabha in February, 1918?

(A) Indra Narain Dwivedi

(B) Gauri Shankar Misra

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Madan Mohan Malviya

Answer: (C)


6. Who presided over the first session of All India Kisan Sabha?

(A) Swami Sahajananda

(B) Indulal Yagnik

(C) N.N. Ranga

(D) P.C. Joshi

Answer: (A)


7. What was the aim of Eka Movement in Awadh?

(A) To stop to give rent to the Government

(B) To protect the rights of landlords

(C) End of Satyagraha

(D) Transformation of rent into cash

Answer: (D)


8. Who was elected the first President of All India Kisan Sabha at Lucknow in 1936?

(A) N.G. Ranga

(B) E.M.S. Namboodripad

(C) Swami Sahajananda Saraswati

(D) Acharya Narendra Dev

Answer: (C)


9. Akhil Bhartiya Kisan Congress was founded in

(A) 1936 A.D.

(B) 1939 A.D.

(C) 1942 A.D.

(D) 1945 A.D.

Answer: (A)


10. The founder President of All India Kisan Sabha was

(A) Acharya Narendra Dev

(B) Swami Sahajananda Saraswati

(C) Bamkim Mukherjee

(D) Jai Prakash Narayan

Answer: (B)


11. Where was the first All India Kisan Maha Sabha formed?

(A) Allahabad

(B) Kolkata

(C) Lucknow

(D) Patna

Answer: (C)


12. Swami Sahajananda Saraswati formed the All India United Kisan Sabha with the demand for the ‘nationalization of land and waterways’

(A) Just before his death

(B) At a very young age

(C) In the 1930s

(D) In the 1920s

Answer: (A)


13. Swami Sahajananda was related with

(A) Tribal Movement in Bihar

(B) Caste Movement in Bihar

(C) Farmers Movement in Bihar

(D) Labour Movement in Bihar

Answer: (C)


14. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for

(A) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third

(B) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land

(C) The uprooting of Zamindari System and the end of serfdom

(D) Writing off all peasant debts

Answer: (A)


15. Who was associated with Kisan Movement in Bihar?

(A) Rajendra Prasad

(B) C.R. Das

(C) Motilal Nehru

(D) Bhagat Singh

Answer: (A)


16. In which of the following movement Sardar Patel played an important role?

(A) Bijolia Movement

(B) Dandi March

(C) Strike of textile mill workers in Ahmedabad

(D) Bardoli Satyagraha

Answer: (D)


17. The leader of the Bardoli Satyagraha (1928) was

(A) Sardar Vallabhbhai Patel

(B) Mahatma Gandhi

(C) Vithalbhai Patel

(D) Mahadev Desai

Answer: (A)


18. Mahatma Gandhi gave the title of ‘Sardar’ to Vallabhbhai Patel for his great organizational skills in

(A) The Kheda Satyagraha

(B) The Bardoli Satyagraha

(C) The Salt Satyagraha

(D) The Individual Satyagraha

Answer: (B)


19. Who gave Vallabhbhai Patel the title of ‘Sardar’?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Pandit Nehru

(C) Maulana Azad

(D) Kasturba

Answer: (A)


20. Which one of the following places was associated with Acharya Vinoba Bhave’s Bhoodan Movement at the beginning of the movement?

(A) Udaygiri

(B) Raipur

(C) Pochampalli

(D) Venkatagiri

Answer: (C)


21. Who started Bhoodan movement?

(A) Jai Prakash Narayan

(B) J.B. Kriplani

(C) Vinoba Bhave

(D) Sri Guruji

Answer: (C)


22. The ‘Bhoodan Movement’ made its beginning in the State of

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Himachal Pradesh

Answer: (C)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement