Quit India Movement MCQ and Answers

Quit India Movement MCQ and Answers
Quit India Movement MCQ and Answers

Quit India Movement MCQ and Answers: The Quit India Movement was a pivotal moment in Indian history. Here are some questions and answers to help you learn more about it.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Quit India Movement MCQ and Answers

1. Where did the Congress Working Committee meet to pass the ‘Quit India Resolution’ of 14th July, 1942?

(A) Bombay

(B) Wardha

(C) Lucknow

(D) Tripura

Answer: (B)


2. In which ground of Bombay the proposal was passed for ‘Quit India Movement’?

(A) Marine drive ground

(B) Kala Ghoda ground

(C) Chamboor ground

(D) Gwaliya Tank

Answer: (D)


3. Quit India movement began on

(A) 9th August, 1942

(B) 10th August, 1942

(C) 15th August, 1942

(D) 16th August, 1942

Answer: (A)


4. Where did the Congress launch the Quit India Movement on 8 August, 1942?

(A) Bombay

(B) Madras

(C) Calcutta

(D) Poona

Answer: (A)


5. Why is the year 1942 important?

(A) Salt Satyagraha

(B) Non-Co-operation Movement

(C) Quit India Movement

(D) Independence of India

Answer: (C)


6. Consider the following statements. On the eve of launch of Quit India Movement, Mahatma Gandhi

1. Asked Government servants to resign.

2. Asked the soldiers to leave their posts.

3. Asked the Princess of the Princely states to accept the sovereignty of their people.

Which of the statements is/are correct?

(A) 1 and 2 (B) 2 and 3

(C) Only 3 (D) 1, 2 and 3

Answer: (C)


7. The Quit India Movement started in

(A) July, 1942

(B) August, 1942

(C) September, 1942

(D) October, 1942

Answer: (B)


8. The slogan ‘Do or Die’ was given by

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Bhagat Singh

(D) Mahatma Gandhi

Answer: (D)


9. The statement, ‘We shall either free India or die in the attempt’ is associated with

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Individual Satyagraha

(D) Quit India Movement

Answer: (D)


10. ‘Do or Die’ call was given by Gandhiji during

(A) Quit India Movement

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Non-Co-operation Movement

(D) Khilafat Movement

Answer: (A)


11. With which one of the following movements is the slogan ‘Do or Die’ associated?

(A) Swadeshi Movement

(B) Non-Co-operation Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Quit India Movement

Answer: (D)


12. Quit India Movement was launched in response to

(A) Cabinet Mission Plan

(B) Cripps Proposals

(C) Simon Commission Report

(D) Wavell Plan

Answer: (B)


13. When did Baldev Sahai resigned from the post of Advocate General?

(A) 1942

(B) 1943

(C) 1913

(D) 1911

Answer: (A)


14. Quit India Movement was led by

(A) B.R. Ambedkar

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Mahatma Gandhi

(D) None of the above

Answer: (C)


15. Which one of the following observation is not true about the Quit India Movement of 1942?

(A) It was a Violent Movement

(B) It was led by Mahatma Gandhi

(C) It was a spontaneous Movement

(D) It did not attract the labour class in general

Answer: (B)


16. Which one of the following had supported the ‘Quit India Resolution’ of 1942?

(A) A.K. Azad

(B) Rajendra Prasad

(C) Sardar Vallabhbhai Patel

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (C)


17. Which of the following parties did not support ‘Quit India Movement’?

(A) The Hindu Mahasabha

(B) The Communist Party of India

(C) The Unionist Party of Punjab

(D) All of the above

Answer: (D)


18. The draft of the ‘Quit India’ Resolution was prepared by

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Maulana Abul Kalam Azad

(D) Sarojini Naidu

Answer: (B)


19. By whom the ‘Quit India’ Resolution was moved in the Bombay Session of the Congress in the year 1942?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Narendra Deo

(C) Rajendra Prasad

(D) J.B. Kriplani

Answer: (A)


20. Who of the following was the President of Indian National Congress for consecutive six years?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Dadabhai Naoroji

(C) Abul Kalam Azad

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (C)


21. Who was the President of the Indian National Congress when it passed the ‘Quit India’ resolution?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Maulana Abul Kalam Azad

(C) Sardar Patel

(D) Pt. Jawaharlal Nehru

Answer: (B)


22. Who among the following ran ‘Congress Radio’ during the ‘Quit India’ Movement?

(A) Aruna Asaf Ali

(B) Jai Prakash Narayan

(C) Usha Mehta

(D) None of the above

Answer: (C)


23. ‘Quit India Movement’ was reaction of

1. The disappointment of Indians against Cripps Mission.

2. The threat of Japanese attack on India.

3. To provoke countrymen to adopt violent means by Gandhiji’s articles.

4. Due to passing the proposal of August, 1942 by AICC.

Choose the answer using the given options.

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) All of these

Answer: (B)


24. Who amongst the following made regular broadcasted on Congress Radio operated during Quit India Movement?

(A) Jai Prakash Narayan

(B) Subhash Chandra Bose

(C) Ram Manohar Lohia

(D) Sucheta Kriplani

Answer: (C)


25. With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well known for

(A) Running the Secret Congress Radio in the wake of Quit India Movement

(B) Participating in the Second Round Table Conference

(C) Leading a contingent of Indian National Army

(D) Assisting in the formation of Interim Government under Pandit Jawaharlal Nehru

Answer: (A)


26. The American publicist who was with Mahatma Gandhi during his ‘Quit India’ Movement was

(A) Louis Fischer

(B) William L. Shiver

(C) Web Miller

(D) Negley Farson

Answer: (A)


27. The Prime Minister of England during Quit India Movement was

(A) Chamberlain

(B) Churchill

(C) Clement Attlee

(D) MacDonald

Answer: (B)


28. Louis Fischer, the biographer of Mahatma Gandhi, was associated with the movement of

(A) Civil Disobedience

(B) Individual Satyagraha

(C) Non-Co-operation

(D) Quit India Movement

Answer: (D)


29. Louis Fischer was the biographer of Mahatma Gandhi, he was

(A) An American journalist

(B) A British journalist

(C) A France journalist

(D) A German journalist

Answer: (A)


30. Which area was affected widest with the communal riots due to ‘Quit India’ Movement?

1. Bihar

2. Bengal

3. Gujarat

4. United Province

Select your answer of the following code.

(A) 1 and 2

(B) Only 1

(C) 2 and 3

(D) 1 and 4

Answer: (D)


31. Who among the following journalist is the biographer of Mahatma Gandhi?

(A) Louis Fischer

(B) Richard Gregg

(C) Web Miller

(D) None of the above

Answer: (A)


32. Where was Mahatma Gandhi arrested in connection with Quit India Movement?

(A) Bombay

(B) Madras

(C) Calcutta

(D) New Delhi

Answer: (A)


33. Dr. Rajendra Prasad was arrested on 9th August, 1942 and was sent to

(A) Camp Jail

(B) Hazaribag Jail

(C) Bhagalpur Jail

(D) Bankipur Jail

Answer: (D)


34. On 9th August, 1942 the two arrested leaders of Hazaribag were

(A) Ramlal and Devilal

(B) Narayan Singh and Sukhla Singh

(C) Ramnath and Devnath

(D) Shiv Kumar and Ramanand

Answer: (D)


35. After passing the resolution of ‘Quit India Movement’ Gandhiji was arrested

(A) in Yarvada Jail

(B) in Naini Jail

(C) in the fort of Ahmadnagar

(D) in Agha Khan Palace

Answer: (D)


36. In which context did Jai Prakash Narayan get the recognition of national leader?

(A) Quit India Movement

(B) Establishment of Congress Socialist Party

(C) Bhoodan Movement

(D) Making the member of Congress Executive Committee

Answer: (A)


37. With the news of Gandhi and other Congress leaders arrest in 1942, a riot in Bihar took place, leading to a total breakdown in the rail services. The most affected area was

(A) Munger

(B) Gaya

(C) Patna

(D) Shahabad

Answer: (A)


38. Where was Shri Yogendra Shukla brought on the 7th December, 1942?

(A) Ranchi

(B) Munger

(C) Patna

(D) Bhagalpur

Answer: (C)


39. Who among the following leaders had secretly escaped from the jail and organized underground activities during Quit India Movement?

(A) J.B. Kriplani

(B) Ram Manohar Lohia

(C) Achyut Patwardhan

(D) Jai Prakash Narayan

Answer: (D)


40. During the freedom struggle, Aruna Asaf Ali was a major woman organizer of underground activities in

(A) Civil Disobedience Movement

(B) Non-Co-operation Movement

(C) Quit India Movement

(D) Swadeshi Movement

Answer: (C)


41. Who was the wife of Mr. Jagat Narayan Lal?

(A) Mrs. Rampyari

(B) Mrs. Sundari Devi

(C) Mrs. Bhagawati Devi

(D) Mrs. Mangala Devi

Answer: (A)


42. Given below is a list of places. Name those where parallel Governments were established during ‘Quit India Movement’. Select your answer from the code given below the list.

1. Balia 2. Satara

3. Hazaribagh 4. Meerut

5. Agra Code

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 3

(C) 2, 3 and 5

(D) 1, 3 and 4

Answer: (A)


43. With which one of the following Movements is Aruna Asaf Ali associated?

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Civil Disobedience Movement

(C) Individual Satyagraha

(D) Quit India Movement

Answer: (D)


44. In which of the following district of Uttar Pradesh, parallel Government was established during Quit India Movement?

(A) Allahabad

(B) Lucknow

(C) Ballia

(D) Faizabad

Answer: (C)


45. In which of the following years the Jatiya Sarkar was formed in the Midnapur district of Bengal?

(A) 1939

(B) 1940

(C) 1941

(D) 1942

Answer: (D)


46. Assertion (A): Lord Linlithgow described the August Movement of 1942 as the most serious rebellion since Sepoy Mutiny. Reason (R): There was a massive upsurge of the peasantry in certain areas.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


47. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet entitled ‘The Way Out’. Which one of the following was a proposal in this pamphlet?

(A) The establishment of a ‘War Advisory Council’ composed of representatives of British India and the Indian States

(B) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor-General and the Commander-in-Chief, should be Indian leaders

(C) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making body be convened as soon as possible

(D) A solution to the Constitutional deadlock

Answer: (D)


48. Assertion (A): Quit India Movement succeeded in awakening and courraging people. Reason (R): People have assimilated the slogan of ‘Do or Die’. In above context, which of the following is right?

(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) (A) and (R) are individually true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


49. Assertion (A): The Quit India Movement marked the culmination of Indian National Movement. Reason (R): After the Quit India Movement it was a need of time to find a suitable mechanism for transfer of power. Select the correct answer from the code given below.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


50. On 6th July, 1942, at the Working Committee of the Congress, Mahatma Gandhi discussed for the first time his ‘Quit India Policy’. The President of the Committee was

(A) Rajagopalachari

(B) Maulana Abul Kalam Azad

(C) Pandit Jawaharlal Nehru

(D) Dr. Annie Besant

Answer: (B)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments