Revolutionary Activities Outside India MCQ and Answers

Revolutionary Activities Outside India MCQ and Answers
Revolutionary Activities Outside India

Revolutionary Activities Outside India MCQ and Answers: Looking to learn more about revolutionary activities outside of India? This blog post contains a series of MCQs (multiple choice questions) and answers to help you test your knowledge.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Morley-Minto ReformsLucknow Session of Congress
Social and Religious MovementHome Rule League Movement

Revolutionary Activities Outside India MCQ and Answers

1. Gadar Party was established in the year

(A) 1907

(B) 1913

(C) 1917

(D) 1920

Answer: (B)


2. Shyamji Krishna Verma established Indian Home Rule Society in

(A) London

(B) Paris

(C) Berlin

(D) San Fancisco

Answer: (A)


3. The Gadar Movement was founded by

(A) Ajit Singh

(B) Lala Hansraj

(C) Lala Hardayal

(D) Sohan Singh Bhakna

Answer: (D)


4. Who was the leader of the Gadar Party?

(A) Bhagat Singh

(B) Lala Hardayal

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) V.D. Savarkar

Answer: (B)


5. Where were the Gadar revolutionaries, who became active during the outbreak of the World War I based?

(A) Central America

(B) North America

(C) West America

(D) South America

Answer: (C)


6. Who amongst the following was the first Chairman of the Gadar Party?

(A) Lala Hardayal

(B) Sohan Singh Bhakna

(C) Pandit Kashi Ram

(D) Keshar Singh

Answer: (B)


7. In which of the following countries ‘Gadar Party’ was founded?

(A) U.S.A.

(B) Germany

(C) Spain

(D) France

Answer: (A)


8. Gadar Party was founded in

(A) Afghanistan

(B) Myanmar

(C) England

(D) United States of America

Answer: (D)


9. What was the cause of outbreak of Gadar Revolution?

(A) Arresting of Lala Hardayal

(B) Kamagatamaru incident

(C) Beginning of first World War

(D) Hanging of Kartar Singh Sarabha

Answer: (C)


10. The Gadar (Ghadar) was a

(A) Revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco

(B) Nationalist organization operating from Singapore

(C) Militant organization with headquarters at Berlin

(D) Communist movement for India’s freedom with headquarters at Tashkent

Answer: (A)


11. A provisional Government of India with Raja Mahendra Pratap as its President was established during the first World War in

(A) Afghanistan

(B) Germany

(C) Singapore

(D) Turkey

Answer: (A)


12. Who among the following established a Republican Government abroad?

(A) Mahendra Pratap

(B) Subhash Chandra Bose

(C) Ras Behari Bose

(D) None of the above

Answer: (A)


13. Where did Madam Cama hoist the first tricolour flag in 1907?

(A) London

(B) Paris

(C) Moscow

(D) Stuttgart

Answer: (D)


14. Who is regarded as the ‘Mother of Indian Revolution’?

(A) Annie Besant

(B) Sarojini Naidu

(C) Rama Bai

(D) Bhikaji Rustam Cama

Answer: (D)


15. What was common among Madam Bhikaji Cama, M. Barkatullah, V.V.S. Iyer and M.N. Roy?

(A) All of them were leading members of the International Communist Movement

(B) M. Barkatullah was the Prime Minister and the rest were ministers in the Provisional Government of free India established by a group of revolutionaries at Kabul

(C) All of them were among the prominent revolutionaries outside India operating in different countries during the freedom movement

(D) All of them were accused in the case relating to the throwing of a bomb on Lord Hardinge

Answer: (C)


16. Which of the following pair got sentence to be hanged for assassination of the British officers in England?

(A) Rajguru and Sukhdev

(B) Khudiram Bose and Surya Sen

(C) Madal Lal Dhingra and Udham Singh

(D) Kartar Singh Sarabha and Ashfaqullah Khan

Answer: (C)


17. Who one of the following was associated with ‘Kamagatamaru episode’?

(A) Sardar Ajit Singh

(B) Baba Gurdip Singh

(C) V.D. Savarkar

(D) Sardar Bhagat Singh

Answer: (B)


18. What was Kamagatamaru?

(A) A political party based in Taiwan

(B) Peasant Communist leader of China

(C) A naval ship of Voyage to Canada

(D) A Chinese village where Mao Tse lung began his long march

Answer: (C)


19. Who had established ‘India Independence League’?

(A) Motilal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Rasbihari Bose

(D) Lala Lajpat Rai

Answer: (C)


20. ‘Kamagatamaru’ is famous for

(A) Being 10,000 feet high place in North-East India

(B) Being a Ship

(C) Due to a Festival of Hill area

(D) Being a tribal cast

Answer: (B)


21. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama.

1. Madam Cama unfurled the National Flag at the International Socialist Conference in Paris in the year 1907.

2. Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.

3. Madam Cama was born to Parsi.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(A) 1, 2 and 3

(B) Only 2 and 3

(C) Only 1 and 2

(D) Only 3

Answer: (B)


22. Who among the following founded the ‘Gadar Party’?

(A) Lala Hardayal

(B) Lala Lajpat Rai

(C) Bhagat Singh

(D) Barkatullah

Answer: (A)


23. The Indian Home Rule Society in London was started by

(A) Annie Besant

(B) B.G. Tilak

(C) M.K. Gandhi

(D) Shyamji Krishna Verma

Answer: (D)


24. The ‘Indian Home Rule Society’ was founded in

(A) 1900 A.D.

(B) 1901 A.D.

(C) 1902 A.D.

(D) 1905 A.D.

Answer: (D)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments