Revolutionary Movement in India MCQ and Answers

Revolutionary Movement in India MCQ and Answers
Revolutionary Movement in India MCQ and Answers

Revolutionary Movement in India MCQ and Answers: The Revolutionary Movement in India is a hot topic of debate these days. Here we provide you with MCQ and answers to help you understand the movement in detail.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Revolutionary Movement in India MCQ and Answers

1. The revolutionary association ‘Abhinav Bharat’ was set up in 1905 in

(A) Odisha

(B) Bengal

(C) Uttar Pradesh

(D) Maharashtra

Answer: (D)


2. Yugantar Party was led by

(A) Jatindra Nath Mukherjee

(B) Sachindra Nath Sanyal

(C) Rasbehari Bose

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (A)


3. In which year the Rashtriya Swayamsewak Sangh was founded by Hedgewar?

(A) 1927

(B) 1929

(C) 1924

(D) 1925

Answer: (D)


4. Activities of Barindra Ghosh had given birth of secret revolutionary organization named as

(A) Anushilan Samiti

(B) Swadeshi Bandhav Samiti

(C) Brati Samiti

(D) Sadhawa Samaj

Answer: (A)


5. Who had founded the ‘Anushilan Samiti’?

(A) P. Mitra

(B) Varindra Ghosh

(C) V.D. Savarkar

(D) Narendra Gosain

Answer: (A)


6. The ‘Anushilan Samiti’ was

(A) dedicated to the upliftment of women

(B) promoting widow remarriage

(C) interested in labour welfare

(D) a revolutionary organization

Answer: (D)


7. Barindra Ghosh was associated

(A) Anushilan Samiti

(B) Sadhawa Samaj

(C) Abhinav Bharat

(D) Swadeshi Bandhav Samiti

Answer: (A)


8. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of Lokmanya during

(A) Swadeshi Movement

(B) Revolutionary Movement

(C) Home Rule Movement

(D) Quit India Movement

Answer: (B)


9. Barindra Ghosh was associated with which of the following?

(A) Sadhana Samaj

(B) Anushilan Samiti

(C) Abhinav Bharat

(D) Swadesh Bandhav Samiti

Answer: (B)


10. When did the attempt of murder of Kingsford was made at Muzaffarpur?

(A) 1908

(B) 1909

(C) 1907

(D) 1911

Answer: (A)


11. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in

(A) Bombay-Karnataka

(B) Punjab

(C) East Bengal

(D) The Madras Presidency

Answer: (C)


12. Aurobindo Ghosh was brilliantly defended in the Alipore Conspiracy Case by

(A) Chittaranjan Das

(B) W.C. Banerjee

(C) Motilal Nehru

(D) Tej Bahadur Sapru

Answer: (A)


13. Muzaffarpur Bombing Case (1908) is associated with

(A) Savarkar

(B) Ajit Singh

(C) Prafulla Chaki

(D) Bipin Chandra Pal

Answer: (C)


14. Which year ‘Hindustan Republican Association’ was set up?

(A) 1920

(B) 1924

(C) 1928

(D) 1930

Answer: (B)


15. Which of the following statement is true about the active revolutionary movement in India during the years of World War?

(A) Chandra Shekhar Azad founded the Anushilan Samiti

(B) Bhagat Singh was the founder of Naujawan Bharat Sabha

(C) Prafulla Chaki established the Hindustan Republican Association

(D) Shachindra Nath Sanyal was the founder of Yugantar

Answer: (B)


16. Who among the following was not the member of the Hindustan Republican Association (HRA)?

(A) Bhagat Singh

(B) Chandra Shekhar Azad

(C) Ram Prasad Bismil

(D) Shiv Verma

Answer: (D)


17. The Hindustan Republican Association was founded at

(A) Allahabad

(B) Kanpur

(C) Lucknow

(D) New Delhi

Answer: (B)


18. Who penned the following lines? ‘Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil me hai dekna hai zor kitna baju-e-qatil me hai’.

(A) Bismil

(B) Rajguru

(C) Bhagat Singh

(D) Azad

Answer: (A)


19. Who amongst the following revolutionaries refused to drink the given milk on the eve of his execution and said “Now, I shall take my mother’s milk only”?

(A) Rajguru

(B) Ashfaquallah

(C) Ram Prasad Bismil

(D) Bhagat Singh

Answer: (C)


20. Kakori Conspiracy Case took place in the year

(A) 1920

(B) 1925

(C) 1930

(D) 1935

Answer: (B)


21. Who among the following hanged in Kakori conspiracy case by English Government?

(A) Bhagat Singh

(B) Ram Prasad Bismil

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Batukeshwar Dutt

Answer: (B)


22. Who among the following was not associated with the Kakori incident?

(A) Ram Prasad Bismil

(B) Surya Sen

(C) Rajendra Lahiri

(D) Ashfaqullah

Answer: (B)


23. Among the following revolutionaries not associated with Kakori Conspiracy.

(A) Ram Prasad Bismil

(B) Roshan Singh

(C) Bhagat Singh

(D) Ashfaqullah Khan

Answer: (C)


24. Who among the following was Government advocate in Kakori Conspiracy Case?

(A) Mohal Lal Saxena

(B) Jagat Narain Mulla

(C) Krishna Bahadur

(D) Prabhat Chandra

Answer: (B)


25. Who among the following revolutionaries escaped from the Kakori case?

(A) Schindra Nath Bakshi

(B) Mukundi Lal

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Mamathnath Gupta

Answer: (C)


26. Hindustan Socialist Republican Army was formed by

(A) Subhash Chandra Bose

(B) Ras Bihari Bose

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Sardar Bhagat Singh

Answer: (C)


27. “Daro-deewar pe hasrat ki nazar karte hain, khush raho ahle-vatan ham to safar karte hain” was said by

(A) Ashfaqullah Khan

(B) Bahadur Shah Zafar

(C) Ram Prasad Bismil

(D) Wazid Ali Shah

Answer: (D)


28. One of the founder leaders of Hindustan Socialist Republican Army was

(A) B.R. Ambedkar

(B) Bhagat Singh

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Jai Prakash Narayan

Answer: (B)


29. ‘Hindustan Socialist Republican Army’ was founded in the year

(A) 1919

(B) 1927

(C) 1916

(D) 1928

Answer: (D)


30. In the year 1928, where Hindustan Socialist Republic Association was established.

(A) In Kanpur

(B) In Delhi

(C) In Allahabad

(D) In Lahore

Answer: (B)


31. Who among the following changed the name of Hindustan Republic Association established by Sachindra Nath Sanyal to Hindustan Socialist Republican Association?

(A) Rasbihari Bose

(B) Batukeshwar Dutt

(C) Sardar Bhagat Singh

(D) Chandra Shekhar Azad

Answer: (D)


32. Who gave the ‘Inquilab Zindabad’ slogan?

(A) Iqbal

(B) M.K. Gandhi

(C) Bhagat Singh

(D) S.C. Bose

Answer: (C)


33. How revolutionary Chandra Shekhar Azad was killed by the Britishers?

(A) By Hanging

(B) By Stabbing

(C) By bullets in the encounter

(D) By putting down Army Jeep

Answer: (C)


34. Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were executed on

(A) 23 March, 1931

(B) 23 March, 1932

(C) 23 March, 1933

(D) 23 March, 1934

Answer: (A)


35. The slogan ‘Long Live Revolution’ is associated with

(A) Chandra Shekhar Azad

(B) Ram Prasad Bismil

(C) Sardar Bhagat Singh

(D) Lala Hardayal

Answer: (C)


36. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were sentenced to death in

(A) Alipur conspiracy case

(B) Lahore conspiracy case

(C) Kakori conspiracy case

(D) Kanpur conspiracy case

Answer: (B)


37. Bhagat Singh threw a bomb in Central Assembly alongwith

(A) Chandra Shekhar Azad

(B) Sukhdev

(C) Batukeshwar Dutt

(D) Rajguru

Answer: (C)


38. Bhagat Singh’s memorial is situated at

(A) Ferozpur

(B) Amritsar

(C) Ludhiana

(D) Gurudaspur

Answer: (A)


39. Bhagat Singh was executed along with two of his comrades, on 23rd March of 1931. Who were those two?

(A) Rajguru and Sukhdev

(B) Sukhdev and B.K. Dutt

(C) Rajguru and B.K. Dutt

(D) Chandra Shekhar Azad and Sukhdev

Answer: (A)


40. Name the first recorded Muslim who was hanged for Indian freedom.

(A) Mohammad Ali

(B) Shaukat Ali

(C) Ashfaqullah Khan

(D) Azizuddin

Answer: (C)


41. Which of the following revolutionary was not hanged for Lahore conspiracy?

(A) Batukeshwar Dutt

(B) Sukhdev

(C) Sardar Bhagat Singh

(D) Rajguru

Answer: (A)


42. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Howrah Conspiracy Case – 1910

(B) Victoria Conspiracy Case – 1914

(C) Lahore Conspiracy Case – 1916 and 1930

(D) Kakori Conspiracy Case – 1924

Answer: (D)


43. Which of the following trials attracted world-wide publicity and drew sympathetic comments from Albert Einstein, H.G. Wells, Harold Laski and Roosevelt in favour of the convicts?

(A) INA trial

(B) Lahore conspiracy case

(C) Meerut conspiracy case

(D) None of the above

Answer: (C)


44. Who among the following organized the famous Chattagaon armoury raid?

(A) Laxmi Sehgal

(B) Surya Sen

(C) Batukeshwar Dutt

(D) J.M. Sengupta

Answer: (B)


45. Muzaffar Ahmad, S.A. Dange, Shaukat Usmani and Nalini Gupta were jailed for which conspiracy?

(A) Kakori train heist

(B) Chattagaon Armoury raid

(C) Meerut conspiracy case

(D) Kanpur Bolshevik conspiracy case

Answer: (D)


46. On what charge was Jatin Das arrested?

(A) Meerut Conspiracy

(B) Peshawar Conspiracy

(C) Lahore Conspiracy

(D) Chattagaon Armed Dacoity

Answer: (C)


47. Martyr of least age in the war of Independence was

(A) Sukhdev

(B) Ashfaqullah Khan

(C) Khudiram Bose

(D) Hemu Kalani

Answer: (C)


48. Under whose chairmanship a committee was formed to defend the accused in Kakori Case?

(A) Acharya Narendra Dev

(B) Govind Ballabh Pant

(C) Chandrabhanu Gupta

(D) Motilal Nehru

Answer: (B)


49. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was

(A) Bhagat Singh

(B) Bipin Chandra Pal

(C) Jatin Das

(D) S.C. Bose

Answer: (C)


50. Which of the following revolutionary was hanged at the Gorakhpur Jail?

(A) Ram Prasad Bismil

(B) Rajendra Lahiri

(C) Roshan Singh

(D) Ashfaqullah Khan

Answer: (A)


51. Who propounded the doctrine of ‘Passive Resistance’?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Bipin Chandra Pal

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Aurobindo Ghosh

Answer: (D)


52. Who among the following female revolutionary fired at the English Governor (Chancellor) while receiving her degree at the convocation?

(A) Shanti Ghosh

(B) Suniti Chaudhary

(C) Bina Das

(D) Kalpana Dutta (Joshi)

Answer: (C)


53. Which one of the following was an extremist?

(A) Feroz Shah Mehta

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Bipin Chandra Pal

(D) None of the above

Answer: (C)


54. Which amongst the following statements is/are true about V.D. Savarkar?

1. He founded Abhinav Bharat – A revolutionary organization.

2. In order to inspire Indian nationalist, he wrote the biography of Mazzini.

3. He also authored ‘The Indian War of Independence-1857’ which provides a nationalist view of revolt of 1857.

4. He jumped into the sea from the sailing ship in order to escape British captivity. Choose the correct answer.

(A) 1, 2, 3 and 4

(B) Only 3 and 4

(C) Only 1, 3 and 4

(D) Only 1 and 4

Answer: (A)


55. Who said, “criticism and independent thought are the two characteristics of a revolutionary”?

(A) Bhagat Singh

(B) Ram Prasad Bismil

(C) Sachindra Nath Sanyal

(D) Bhagwati Charan Vohra

Answer: (A)


56. Lahore conspiracy case resulted in the hanging of

1. Ram Prasad Bismil

2. Roshan Singh

3. Bhagat Singh

4. Sukhdev

5. Rajguru Select the correct answer from the code given below. Code

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) 3, 4 and 5

Answer: (D)


57. Who among the following threw a bomb in the Central Legislative Assembly on April 8, 1929 to make the deaf British Government hear?

1. Bhagat Singh

2. Sukhdev

3. Rajguru

4. Batukeshwar Dutt Select the answer from the code given below. Code

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 1 and 4

Answer: (D)


58. Given below is a list of organizations. Select those engaged in revolutionary activities, using the codes given below the lists.

1. Abhinav Bharat

2. Anushilan Samiti

3. New Nationalist Party

4. Indian Patriot Association Code

(A) 1, 2 and 3

(B) 1 and 2

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2 and 4

Answer: (B)


59. Given below is a list of some cases. Select their correct chronological order by using the codes given at the end.

1. Lahore case 2. Kakori case

3. Meerut case 4. Kanpur case Code

(A) 1, 3, 2 and 4

(B) 2, 4, 3 and 1

(C) 1, 4, 2 and 3

(D) 1, 4, 3 and 2

Answer: (C)


60. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

List-I

(a) Abhinav Bharat Society

(b) Anushilan Samiti

(c) Gadar Party

(d) Swaraj Party

List-II

1. Sri Aurobindo Ghosh

2. Lala Hardayal

3. C.R. Das

4. V.D. Savarkar Code

(a) (b) (c) (d)

(A) 4 1 3 2 (B) 1 4 3 2

(C) 1 4 2 3 (D) 4 1 2 3

Answer: (D)


61. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.

1. Subhash Chandra Bose formed the Forward Block.

2. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) None of the above

Answer: (C)


62 The Secret Society founded by V.D. Savarkar was

(A) Yugantar Samiti

(B) Anushilan Committee

(C) Hindustan Republican Association

(D) Abhinav Bharat

Answer: (D)


63. ‘Abhinava Bharat’ a secret society of revolutionaries was organised by

(A) Khudiram Bose

(B) V.D. Savarkar

(C) Prafulla Chaki

(D) Bhagat Singh

Answer: (B)


64. An anti-British outfit ‘Abhinav Bharat’ was founded by

(A) R.G. Bhandarkar

(B) V.D. Savarkar

(C) S.R. Das

(D) Sardar Bhagat Singh

Answer: (B)


65. Who among the following started the ‘Mitra Mela’ union?

(A) Shyamji Krishna Verma

(B) Vinayak Damodar Savarkar

(C) Lala Hardayal

(D) Sohan Singh Bhakana

Answer: (B)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments