Rowlatt Act and Jallianwala Bagh Massacres (1919) MCQ and Answers

Rowlatt Act and Jallianwala Bagh Massacres (1919) MCQ and Answers: The Rowlatt Act and Jallianwala Bagh Massacres are two significant events in Indian history. The Rowlatt Act was a law passed in India in 1919 that gave the British government the power to imprison people without trial, and the Jallianwala Bagh Massacre was a massacre of unarmed civilians in Punjab, British India, on 13 April 1919. Here we provide MCQs and answers on these topics to help you learn more about them.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Rowlatt Act and Jallianwala Bagh Massacres (1919) MCQ and Answers

1. When was the Rowlatt Act passed?

(A) 1909

(B) 1919

(C) 1930

(D) 1942

Answer: (B)


2. During the Indian Freedom Struggle, why did Rowlatt Act arouse popular Indignation?

(A) It curtailed the freedom of religion

(B) It suppressed the traditional Indian education

(C) It authorized the Government to imprison people without trial

(D) It curbed the trade union activities

Answer: (C)


3. The Rowlatt Act aimed at

(A) Compulsory economic support to war efforts

(B) Imprisonment without trial and summary procedures for trial

(C) Suppression of the Khilafat Movement

(D) Imposition of restrictions on freedom of the press

Answer: (B)


4. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed?

(A) Lord Irwin

(B) Lord Reading

(C) Lord Chelmsford

(D) Lord Wavell

Answer: (C)


5. The Rowlatt Act was passed to

(A) Bring about Agrarian Reforms

(B) Curtail the National and Revolutionary Activities

(C) Have a favourable ‘Balance of Trade’

(D) Put Second World War criminals on trial

Answer: (B)


6. The first venture of Gandhi in all India politics was the

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Rowlatt Satyagraha

(C) Champaran Movement

(D) Dandi March

Answer: (B)


7. Indian National Congress opposed the Rowlatt Act because it aimed

(A) To limit the individual liberty

(B) To ban on Indian National Congress

(C) To enlarge the communal delegations

(D) To imprison national leaders charging the traitors to the nation

Answer: (A)


8. The Anarchical and Revolutionary Crime Act (1919) was popularly known as the

(A) Rowlatt Act

(B) Pitt’s India Act

(C) Indian Arms Act

(D) Ilbert Bill

Answer: (A)


9. Who suggested launching of no tax campaign as a protest against Rowlatt Act?

(A) Abul Kalam Azad

(B) Gandhiji

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Swami Shraddhananda

Answer: (D)


10. The massacre of the crowd at Jallianwala Bagh at Amritsar took place on

(A) 5 May, 1918

(B) 1 April, 1919

(C) 13 April, 1919

(D) 29 July, 1919

Answer: (C)


11. Which important even immediately preceded Jallianwala Bagh massacre?

(A) Non-Co-operation Movement

(B) Enactment of Rowlatt Act

(C) Communal Award

(D) Arrival of Simon Commission

Answer: (B)


12. Jallianwala Bagh Massacre took place in the city

(A) Meerut

(B) Agra

(C) Amritsar

(D) Lahore

Answer: (C)


13. The year 1919 in Indian history is related to

(A) for the transfer of capital from Calcutta to Delhi

(B) for the tragedy of Jallianwala Bagh Massacre

(C) Partition of Bengal

(D) Khilafat Movement

Answer: (B)


14. Why did people gather to demonstrate at Jallianwala Bagh?

(A) To protest against the arrest of Gandhi and Lajpat Rai

(B) To protest against the arrest of Kitchlu and Satyapal

(C) To offer prayers on the Baisakhi Day

(D) To protest against the arbitrarily of inhuman acts of the Punjab Government

Answer: (B)


15. During the Indian freedom struggle, a large unarmed crowd gathered in the Jallianwala Bagh at Amritsar on 13 April, 1919 to protest against the arrest of

(A) Swami Shraddhananda and Mazharul Haq

(B) Madan Mohan Malviya and Mohammad Ali Jinnah

(C) Mahatma Gandhi and Abul Kalam Azad

(D) Dr. Saifuddin Kitchlu and Dr. Satyapal

Answer: (D)


16. Rabindra Nath Tagore gave up his ‘Knighthood’ in protest to which one of the following?

(A) Rowlatt Act

(B) Massacre at Jallianwala Bagh

(C) Simon Commission

(D) Cripps Mission

Answer: (B)


17. The name of the famous person of India who returned the Knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in 1919 was

(A) Tej Bahadur Sapru

(B) Ashutosh Mukherjee

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Syed Ahmed Khan

Answer: (C)


18. The Hunter Committee was appointed after the

(A) Black-hole incident

(B) Jallianwala Bagh Massacre

(C) Uprising of 1857

(D) Partition of Bengal

Answer: (B)


19. Who among the following had resigned from the Viceroy’s Executive Council protesting Jallianwala Bagh Massacre?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Madan Mohan Malviya

(C) Sir Shankar Nair

(D) All three above

Answer: (C)


20. Who from the following killed O’ Dwyer responsible for Jallianwala Bagh Massacre?

(A) Prithvi Singh Azad

(B) Sardar Kishan Singh

(C) Udham Singh

(D) Sohan Singh Josh

Answer: (C)


21. General Dyer O’ Dwyer name is associated with which of the following event?

(A) Black Hole of Calcutta

(B) Battle of Rani Durgavati

(C) Battle of 1857

(D) Jallianwala Bagh

Answer: (D)


22. Sir Michael O’ Dwyer was shot dead on 13th March, 1940 in London by

(A) Madan Lal Dhingra

(B) M.P.T. Acharya

(C) V.D. Savarkar

(D) Udham Singh

Answer: (D)


23. Udham Singh killed in London

(A) Lord Hardinge

(B) General Dyer

(C) Sir Michael O’ Dwyer

(D) Lord Willingdon

Answer: (C)


24. Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre in 1919?

(A) Lord Chelmsford

(B) Lord Minto

(C) Lord Dalhousie

(D) Lord Canning

Answer: (A)


25. The task of drafting Congress Inquiry Committee report on Jallianwala Bagh Massacre was entrusted to

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) C.R. Das

(D) Fazlul Haq

Answer: (B)


26. Which one of the following events, was characterized by Montague as ‘Preventive Murder’?

(A) Killing of INA activities

(B) Massacre of Jallianwala Bagh

(C) Shooting of the Mahatma

(D) Shooting of Curzon-Wythe

Answer: (B)


27. Who was the Prime Minister of England when the Montague- Chelmsford Act was passed in 1919?

(A) Lloyd George

(B) George Hamilton

(C) Sir Samuel Hoare

(D) Lord Salisbury

Answer: (A)


28. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?

1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.

2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.

3. Demonstration against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.

Select the correct answer using the code given below.

(A) Only 1

(B) Only 1 and 2

(C) Only 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (B)


29. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British a Jallianwala Bagh?

(A) The Arms Act

(B) The Public Safety Act

(C) The Rowlatt Act

(D) The Vernacular Press Act

Answer: (C)


30. Select the correct sequence of the following events by using the codes given below.

1. Jallianwala Bagh Massacre

2. Dr. Satyapal’s incarceration

3. Amritsar Congress Session, 1919

Code

(A) 2, 1, 3

(B) 1, 2, 3

(C) 2, 3, 1

(D) 3, 2, 1

Answer: (A)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement