Simon Commission (1927) MCQ and Answers

Simon Commission (1927) mcq and answers
Simon Commission (1927) MCQ and Answers

Simon Commission (1927) MCQ and Answers: The Simon Commission was set up in 1927 to examine the working of the British Raj in India. The Commission was chaired by Sir John Simon and had seven other members, all British. The Commission toured India for nine months, holding hearings and taking evidence from Indian representatives. The report of the Commission, published in 1930, recommended that India be granted self-government as soon as possible.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Simon Commission (1927) MCQ and Answers

1. When did Simon Commission visit India?

(A) 1927

(B) 1928

(C) 1929

(D) 1931

Answer: (B)


2. Simon Commission of 1927 was boycotted because

(A) Congress felt that the people of India are entitled to Swaraj

(B) There was no Indian member in the Commission

(C) It supported the Muslim League

(D) There were differences among the members

Answer: (B)


3. Who among the following members of Simon Commission belonged to liberal party?

(A) Sir John Simon

(B) Major Attlee

(C) Stephen Walsh

(D) Viscount Burnham

Answer: (A)


4. Simon Commission was appointed in

(A) 1925

(B) 1927

(C) 1928

(D) 1930

Answer: (B)


5. With reference to Simon Commission’s recommendations, which one of the following statements is correct?

(A) It recommended the replacement of diarchy with responsible Government in the provinces

(B) It proposed the setting up of inter-provincial council under the Home Department

(C) It suggested the abolition of bicameral legislature at the centre

(D) It recommended the creation of Indian Police Service with a provision for increased pay and allowances for British recruits as compared to Indian recruits

Answer: (A)


6. On whose suggestions were the Indians kept out of the Simon Commission?

(A) Lord Reading

(B) Lord Chelmsford

(C) Sir John Simon

(D) Lord Irwin

Answer: (D)


7. To whom was the title of ‘Punjab Kesari’ conferred?

(A) Bhagat Singh

(B) Ranjeet Singh

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Lala Hardayal

Answer: (C)


8. Lala Lajpat Rai was injured

(A) In lathi charge in protest to Simon Commission

(B) In lathi charge in protest to Rowlatt Act

(C) In lathi charge in protest to Quit India Movement

(D) In lathi charge in protest to Government of India Act

Answer: (A)


9. Who among the following had demanded first the dominion status for India?

(A) Rajagopalachari and Sardar Patel

(B) Pt. Motilal Nehru and Govind Ballabh Pant

(C) Sir Tej Bahadur Sapru and Jaykar

(D) Jawaharlal Nehru and Jagjeevanram

Answer: (C)


10. ‘Nehru Report’ was prepared by

(A) M.L. Nehru

(B) J.L. Nehru

(C) R.K. Nehru

(D) B.L. Nehru

Answer: (A)


11. The radical wing of the Congress Party with Jawaharlal Nehru as one of its main leaders founded the independence for India. League in opposition to

(A) The Gandhi-Irwin Pact

(B) The Home Rule Movement

(C) The Nehru Report

(D) The Montford reforms

Answer: (C)


12. In which of the following sessions of Muslim League, M.A. Jinnah put forth his 14 point proposal?

(A) 1927

(B) 1928

(C) 1929

(D) 1930

Answer: (C)


13. The Nehru Report was drafted by a Committee headed by….. and the subject was……

(A) Motilal Nehru and Jawaharlal Nehru; India’s relationship with the British Empire

(B) Jawaharlal Nehru; Local Self- Government in India

(C) Motilal Nehru; Constitutional arrangements in India

(D) Jawaharlal Nehru; Constitutional arrangements in India

Answer: (C)


14. Who of the following was the President of ‘All Parties’ Conference held in February 1928?

(A) Motilal Nehru

(B) Dr. M.A. Ansari

(C) Subhash Chandra Bose

(D) M.K. Gandhi

Answer: (B)


15. With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the ‘Nehru Report’?

1. Complete Independence of India.

2. Joint electorates for reservation of seats for minorities.

3. Provision of fundamental rights for the people of India in the Constitution.

Select the correct answer using the codes given below.

(A) Only 1

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (B)


16. Which of the following statements are true about the Simon Commission? Select the correct answer from the codes given below the statements.

1. It was appointed to enquire into the working of the 1919 Act.

2. It was headed by Sir John Simon.

3. It recommended a Federal Form of Government.

4. It was opposed by the Indian leaders.

Code

(A) Only 1 and 2

(B) Only 1, 2 and 3

(C) Only 2, 3 and 4

(D) All of the above

Answer: (D)


17. Assertion (A): The Congress boycotted the Simon Commission. Reason (R): The Simon Commission did not have a single Indian member. Select the correct answer by using the code given below.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


18. Who amongst the following was responsible for the formation of the Independence of India League in 1928?

1. Jawaharlal Nehru

2. Subhash Chandra Bose

3. Acharya Narendra Dev

4. Jai Prakash Narayan

Choose your answer from the given code.

(A) 1, 2 and 3

(B) 2, 3 and 4

(C) 1 and 2

(D) 3 and 4

Answer: (C)


19. Assertion (A): Protest led by Lala Lajpat Rai, was organized in Lahore in 1928 against Simon Commission. Reason (R): Simon Commission did not have a single Indian member in it.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


20. Simon Commission in 1928 came to India with the purpose

(A) To consider Administrative reform

(B) To improve Education

(C) To improve Agricultural sector

(D) To evaluate Military capacity

Answer: (A)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments