Social and Religious Movement MCQ and Answers

Social and Religious Movement MCQ and Answers
Social and Religious Movement MCQ and Answers

Social and Religious Movement MCQ and Answers: Looking for a comprehensive MCQ guide to social and religious movements? Look no further! This blog provides all the answers to your questions, with clear and concise explanations of each movement. Whether you’re a student looking for help with a homework assignment or just curious about these important topics, you’ll find everything you need right here. So dive in and get started!

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Morley-Minto ReformsRevolutionary Movement in India
Trade Union and Communist PartyRevolutionary Activities Outside India

Social and Religious Movement MCQ and Answers

1. Who among the following was the founder of Atmiya Sabha?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Swami Dayanand Saraswati

(C) Swami Vivekanand

(D) Aurobindo Ghosh

Answer: (A)


2. The First Society founded by Raja Ram Mohan Roy was

(A) Brahmo Samaj

(B) Atmiya Sabha

(C) Brahma Sabha

(D) Tatvabodhini Sabha

Answer: (B)


3. Raja Ram Mohan Roy established Brahma Samaj in

(A) 1816 A.D.

(B) 1820 A.D.

(C) 1828 A.D.

(D) 1830 A.D.

Answer: (C)


4. Brahmo Samaj was founded in the year of

(A) 1827

(B) 1829

(C) 1831

(D) 1828

Answer: (D)


5. Who gave Ram Mohan Roy the title of ‘Raja’?

(A) Lord William Bentinck

(B) Akbar II

(C) The followers of Brahmo Samaj

(D) Intellectuals who opposed Sati Practice

Answer: (B)


6. Brahmo Samaj was founded by

(A) Dayanand Saraswati

(B) Swami Vivekananda

(C) Keshav Chandra Sen

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: (D)


7. Who is regarded as the father of Indian Nationalism?

(A) Gopal Krishna Gokhale

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Surendranath Banerjee

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: (D)


8. The Samadhi of Raja Ram Mohan Roy is in

(A) Kolkata

(B) Patna

(C) Bristol, England

(D) Canada

Answer: (C)


9. Which of the following were not protested by Raja Ram Mohan Roy?

(A) Child marriage

(B) Sati system

(C) Western education

(D) Idolatry

Answer: (C)


10. The Brahmo Samaj is based on the principle of

(A) Monetheism

(B) Polytheism

(C) Atheism

(D) Monism

Answer: (A)


11. The best representative of Neo- Hindustan in second half of the nineteenth century was

(A) Ram Krishna Paramhansa

(B) Swami Vivekanand

(C) Bankim Chandra Chatterjee

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: (B)


12. Which one of the following social reformers strongly opposed Jury Act of 1826?

(A) Ishwar Chandra Vidyasagar

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Mahadev Govind Ranade

(D) Rajnarayan Basu

Answer: (B)


13. When did Swami Vivekananda deliver his speech in ‘World Religious Conference’ in Chicago?

(A) 1863

(B) 1892

(C) 1893

(D) 1894

Answer: (C)


14. Vivekananda attended the ‘Parliament of World’s Religious’ held at Chicago in

(A) 1872

(B) 1890

(C) 1893

(D) 1901

Answer: (C)


15. Who among the following famous reformers wrote the books Jnyana Yoga, Karma Yoga and Raja Yoga?

(A) Swami Vivekananda

(B) Ranade

(C) Raja Ram Mohan Roy

(D) Ram Krishna Paramhansa

Answer: (A)


16. Who among the following represented India at the world Parliament of Religious at Chicago in 1893?

(A) Swami Dayanand Saraswati

(B) Ram Krishna Paramhansa

(C) Swami Vivekananda

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: (C)


17. Who founded ‘Ram Krishna Mission’ in 1897 A.D.?

(A) Vivekananda

(B) Ram Krishna Paramhansa

(C) Gopal Krishna Gokhale

(D) Shyamji Krishna Verma

Answer: (A)


18. Who was the founder of Ram Krishna Mission?

(A) Ram Krishna Paramhansa

(B) M.N. Das Gupta

(C) Swami Vivekananda

(D) Swami Rangnath Nanda

Answer: (C)


19. The Ram Krishna Mission was founded by Swami Vivekananda in the year

(A) 1886

(B) 1892

(C) 1898

(D) 1897

Answer: (D)


20. Swami Vivekananda established Ram Krishna Mission in the year

(A) 1861

(B) 1891

(C) 1893

(D) 1897

Answer: (D)


21. Dayanand Saraswati founded

(A) Brahmo Samaj

(B) Arya Samaj

(C) Prathana Samaj

(D) Bahujan Samaj

Answer: (B)


22. Who was Sharadamani?

(A) Wife of Raja Ram Mohan Roy

(B) Wife of Ram Krishna Paramahansa

(C) Mother of Vivekananda

(D) Daughter of Keshab Chandra Sen

Answer: (B)


23. Who of the following is responsible for the revival of Vedas?

(A) Ram Krishna Paramhansa

(B) Ramanuja

(C) Swami Dayanand Saraswati

(D) Swami Vivekananda

Answer: (C)


24. The year Arya Samaj founded

(A) 1865

(B) 1870

(C) 1875

(D) 1880

Answer: (C)


25. Who among the following is known as ‘Martin Luther of India’?

(A) Swami Dayanand Saraswati

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Swami Vivekananda

(D) Swami Shraddhanand

Answer: (A)


26. Who had said, ‘Let’s go back to the Vedas’?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Dayanand Saraswati

(C) Vivekananda

(D) Ram Krishna Paramhansa

Answer: (B)


27. The writer of ‘Satyartha Prakasha’ is

(A) Swami Vivekananda

(B) Swami Nishchalananda

(C) Swami Dayanand Saraswati

(D) Swami Haridas

Answer: (C)


28. ‘Satyarth Prakash’ was written by

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Mahatma Gandhi

(C) Swami Vivekananda

(D) Swami Dayanand Saraswati

Answer: (D)


29. Which among the following organizations supported Shuddhi movement?

(A) Arya Samaj

(B) Brahmo Samaj

(C) Dev Samaj

(D) Prarthana Samaj

Answer: (A)


30. ‘Satyarth Prakash’ is a sacred book of

(A) Arya Samaj

(B) Brahmo Samaj

(C) Theosophical Society

(D) Prarthana Samaj

Answer: (A)


31. Who amongst the following first used the word ‘Swaraj’ and accepted Hindi as the national language?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Swami Dayanand

(C) Swami Vivekananda

(D) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (B)


32. Who of the following said, ‘good Government is no substitute for self-Government’?

(A) Lokmanya Tilak

(B) Swami Vivekananda

(C) Swami Dayananda

(D) Ravindranath Tagore

Answer: (C)


33. Who was the chief director of Prarthana Samaj in Maharashtra?

(A) R.G. Bhandarkar

(B) M.G. Ranade

(C) Pandit Ramabai

(D) Gopal Ganesh Agarkar

Answer: (B)


34. Who was the founder of ‘Prarthana Samaj’?

(A) Atmaram Pandurang

(B) Tilak

(C) M.G. Chandrakar

(D) M.G. Ranade

Answer: (A)


35. In 1873 who founded Satya Shodhak Samaj?

(A) Gopal Krishna Gokhale

(B) Jyotiba Phule

(C) Shiv Nath Shastri

(D) None of the above

Answer: (B)


36. Who among the following was the founder of ‘Dev Samaj’?

(A) Vallabhbhai Patel

(B) Dadabhai Naoroji

(C) Shiv Narayan Agnihotri

(D) Ram Krishna Paramhansa

Answer: (C)


37. Satya Shodhak Movement was launched by

(A) Chhatrapati Shahuji Maharaj

(B) B.R. Ambedkar

(C) Jyotiba Phule

(D) T.N. Nair

Answer: (C)


38. Which one of the following was the author of ‘Gulamgiri’?

(A) B.R. Ambedkar

(B) Jyotiba Phule

(C) Mahatma Gandhi

(D) Periyar

Answer: (B)


39. Whose main aim was to uplift the backward classes?

(A) Prarthana Samaj

(B) Satya Shodhak Samaj

(C) Arya Samaj

(D) Ram Krishna Mission

Answer: (B)


40. Which of the following organizations was established by Mahatma Jyotiba Phule?

(A) Gopal Mandal

(B) Sir Narayan Sabha

(C) Satya Shodhak Samaj

(D) Mahajan Sabha

Answer: (C)


41. The Bengali leader who opposed socio-religious reforms and supported orthodoxy was

(A) Radhakant Deb

(B) Nemisadhan Bose

(C) Hemchandra Biswas

(D) Hemchandra De

Answer: (A)


42. Satya Shodhak Samaj organized

(A) A movement for upliftment of tribals in Bihar

(B) A temple-entry movement in Gujarat

(C) An anti-caste movement in Maharashtra

(D) A peasant movement in Punjab

Answer: (C)


43. Which reformer of Maharashtra is also known ‘Lokhitvadi’?

(A) M.G. Ranade

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Pandit Ramabai

(D) Gopal Hari Deshmukh

Answer: (D)


44. Who was the founder of Radha Swami Satsang?

(A) Haridas Swami

(B) Shivdayal Sahab

(C) Shiv Narayan Agnihotri

(D) Swami Shraddhananda

Answer: (B)


45. The Greatest Parsi Social reformer of the 19th century was

(A) Sir Jamshedji

(B) Sir Rustom Behramji

(C) Navalji Tata

(D) Behramji M. Mallabari

Answer: (D)


46. The campaign for widow remarriage in Maharashtra was led by

(A) Vishnu Parashuram Pandit

(B) B.M. Malabari

(C) Gopal Hari Deshmukh

(D) Dadabhai Naoroji

Answer: (A)


47. In which year ‘The Age of Consent Act’ was passed?

(A) 1856

(B) 1891

(C) 1881

(D) 1905

Answer: (B)


48. The name of D.K. Karve of Western India figures in the context of which of the following?

(A) Sati Pratha

(B) Infanticide

(C) Women Education

(D) Widow Remarriage

Answer: (C)


49. Which of the following statements is not correct?

(A) In 1829, William Bentinck declared Sati System an offence by law

(B) The Government had passed an Act in 1856 under which Hindu widows could remarry

(C) Swami Dayanand Saraswati founded Arya Samaj in 1875

(D) Raja Ram Mohan Roy was the supporter of Sati System

Answer: (D)


50. Who among the following prominently fought for and got widow remarriage legalized?

(A) Annie Besant

(B) Ishwar Chandra Vidyasagar

(C) M.G. Ranade

(D) Raja Ram Mohan Roy

Answer: (B)


51. Who among the following had played an important role in passing the Native Marriage Act of 1872?

(A) Devendra Nath Tagore

(B) Ishwar Chandra Vidyasagar

(C) Keshav Chandra Sen

(D) Shyam Chandra Das

Answer: (C)


52. What did the Act V of 1843 make illegal?

(A) Child marriage

(B) Infanticide

(C) Sati

(D) Slavery

Answer: (D)


53. Who among the following greatmen is called the ‘Father of Indian Renaissance’?

(A) Vivekananda

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Dayanand Saraswati

Answer: (B)


54. The Civil Marriage Act of 1872 had sought to curb the practice of child marriage by placing the minimum age of girls at

(A) 14 years

(B) 18 years

(C) 16 years

(D) None of these

Answer: (A)


55. Sharda Act related to

(A) Prevention of child marriage

(B) Prevention of intercaste marriage

(C) Prevention of widow marriage

(D) Prevention of tribal marriage

Answer: (A)


56. What was the minimum marriageable age fixed under Sharda Act for boys and girls?

(A) 12 and 16

(B) 14 and 18

(C) 15 and 21

(D) 16 and 22

Answer: (B)


57. The success of the Theosophical Society in India was mainly due to

(A) Annie Besant

(B) Colonel H.S. Alcott

(C) Sir William Crook

(D) M.M. Malviya

Answer: (A)


58. Who founded the ‘Theosophical Society’?

(A) Madame H.P. Blavatsky

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Mahatma Gandhi

(D) Swami Vivekananda

Answer: (A)


59. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Theosophical Society – Annie Besant

(B) Ram Krishna Mission – Ram Krishna Paramhansa

(C) Brahmo Samaj – Raja Ram Mohan Roy

(D) Arya Samaj – Dayanand Saraswati

Answer: (B)


60. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Raja Ram Mohan Roy – Brahma Samaj

(B) Swami Dayanand Saraswati – Arya Samaj

(C) Swami Vivekananda – Ram Krishna Mission

(D) Mahadev Govind Ranade – Theosophical Society

Answer: (D)


61. Which one of the following is correctly matched?

(A) Brahmo Samaj of India – Raja Ram Mohan Roy

(B) Tattvabodhini Sabha – Keshav Chandra Sen

(C) The Satya Shodhak Samaj – Devendra Nath Tagore

(D) The Servants of India Society – Gopal Krishna Gokhale

Answer: (D)


62. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Prarthana Samaj – Dr. Atmaram Pandurang

(B) Atmiya Sabha – Debendra Nath Tagore

(C) Brahmo Samaj of India – Keshab Chandra Sen

(D) Radhaswami Satsang – Tulsi Ram

Answer: (B)


63. ‘Servants of India Society’ was founded by

(A) Ishwar Chandra Vidyasagar

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Dadabhai Naoroji

(D) Lala Lajpat Rai

Answer: (B)


64. M.C. Setalvad, B.N. Rao and Alladi Krishnaswamy Iyer were distinguished members of the

(A) Swaraj Party

(B) All India National Liberal Federation

(C) Madras Labour Union

(D) Servants of India Society

Answer: (D)


65. Who put the demand of right to enter into the temples that caused a terrible riot in Tirunevali in 1899?

(A) Okalinga

(B) Nadars

(C) Mahar

(D) Pali

Answer: (B)


66. Who was the founder of Bahujan Samaj?

(A) Sri Narayan Guru

(B) Mukund Rao Patil

(C) Dr. B.R. Ambedkar

(D) B.R. Shinde

Answer: (B)


67. Which one of the following is not correctly matched?

(A) A. Pandurang – Prarthana Samaj

(B) Dayanand Saraswati – Arya Samaj

(C) Raja Ram Mohan Roy – Adi Brahma Samaj

(D) Vivekananda – Ram Krishna Mission

Answer: (C)


68. Who said that ‘If God were to tolerate untouchability, I would not recognize him as God at all’?

(A) B.R. Ambedkar

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Mahatma Gandhi

Answer: (B)


69. The women’s movement in India started largely under inspiration of

(A) Padmabai Ranaday

(B) Annie Besant

(C) Sarojini Naidu

(D) Jyotiba Phule

Answer: (D)


70. Who among the following social reformers was known for proficiency in the Sanskrit language?

(A) Dayanand Saraswati

(B) Iswar Chandra Vidyasagar

(C) Raja Ram Mohan Roy

(D) All of the above

Answer: (D)


71. Which of the following statement is not correct?

(A) Dr. Annie Besant was a Theosophist

(B) The International headquarter of Theosophical society is in Madras

(C) Swami Dayanand founded Arya Samaj

(D) Mahatma Gandhi was born in Gandhinagar

Answer: (D)


72. Which was common among Brahmo Samaj, Ram Krishna Mission and Arya Samaj?

(A) None of these three had a political mission, but they helped to develop a spirit of patriotism

(B) All the three originated from Bengal

(C) Founder of all the three was educated in England

(D) Founder of all the three took active part in politics

Answer: (A)


73. The Deoband Movement in U.P. (United Province) started in the year

(A) 1900 A.D.

(B) 1888 A.D.

(C) 1885 A.D.

(D) 1866 A.D.

Answer: (D)


74. ‘Dar-ul-Ulum’ was established by

(A) Maulana Shibli Numani

(B) Maulavi Hussain Ahmad

(C) Maulavi Abdullah Chakralavi

(D) Maulana Ahmad Riza Khan

Answer: (B)


75. ‘Hali System’ concerned

(A) Bonded labour

(B) Exploitation of peasants

(C) Untouchability

(D) Illiteracy

Answer: (A)


76. The Tarkeshwar Movement of 1924 in Bengal was against

(A) Corruption in temples

(B) Violence

(C) Arrest of political leaders

(D) Communalism

Answer: (A)


77. Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?

1. It opposed idolatry.

2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.

3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible.

Select the correct answer using the code given below.

(A) Only 1

(B) 1 and 2

(C) Only 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (B)


78. Which category of population were primarily attracted by Religious reform movements of the nineteenth century?

1. Intellectuals

2. Urban upper castes

3. Poor ordinariness class

4. Liberal princes

Choose your answer from given code.

(A) Only 1

(B) 1 and 2

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2 and 4

Answer: (D)


79. Which of the following Act was passed in 1856?

1. Religious Disabilities Act

2. Sati Prohibition Act

3. Hindu Widow Remarriage Act

4. Principle to grab state

Choose the correct option from the code given below.

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1, 2 and 4

Answer: (B)


80. Consider the following statements.

1. Arya Samaj was founded in 1835.

2. Lala Lajpat Rai opposed the appeal of Arya Samaj to the authority of Vedas in support of its social reform programme.

3. Under Keshab Chandra Sen, the Brahmo Samaj campaigned for women’s education.

4. Vinoba Bhave founded the Sarvodaya Samaj to work among refugees.

Which of these statements are correct?

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 2 and 4

(D) 3 and 4

Answer: (D)


81. Read the following statements carefully.

1. Brahmo Samaj supported monotheism.

2. Arya Samaj contributed for the development of education.

3. Swami Vivekananda founded Ram Krishna Mission.

Answer on the basis of following code.

(A) 1, 2 and 3 are true

(B) 1 and 2 are true

(C) 1 and 3 are true

(D) 2 and 3 are true

Answer: (A)


82. Who was the leading envoy of renaissance movement in India?

(A) Devendranath Tagore

(B) Keshav Chandra Sen

(C) Iswarchandra Vidyasagar

(D) Ram Mohan Roy

Answer: (D)


83. Which of the following class has been influenced by Western civilization firstly?

(A) Noble landlords

(B) New rich merchants

(C) Educated Hindu middle class

(D) Educated Muslims

Answer: (C)


84. Who is considered as the Prophet of Nationalism?

(A) M.K. Gandhi

(B) Ram Mohan Roy

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Dayanand Saraswati

Answer: (B)


85. Who is considered as the first ‘Modern Man’ of India?

(A) Nana Saheb

(B) A.O. Hume

(C) Raja Ram Mohan Roy

(D) Swami Vivekanand

Answer: (C)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement

Comments