Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ and Answers

Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ and Answers
Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ and Answers

Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ and Answers: Do you know about Subhash Chandra Bose and the Azad Hind Fauj? If not, you’re in for a treat! In this blog post, we’ll be discussing everything you need to know about these two historical figures, including MCQs and answers. So, without further ado, let’s get started!

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ and Answers

1. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?

(A) Indian Freedom Party

(B) Azad Hind Fauj

(C) Revolutionay Front

(D) Forward Bloc

Answer: (D)


2. Netaji Subhash Chandra Bose was born in the city of

(A) Cuttack

(B) Calcutta

(C) Midnapore

(D) Murshidabad

Answer: (A)


3. Who formed the Forward Bloc?

(A) Subhash Chandra Bose

(B) Rajendra Prasad

(C) Bhagat Singh

(D) B.R. Ambedkar

Answer: (A)


4. Subhash Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year

(A) 1936 A.D.

(B) 1937 A.D.

(C) 1938 A.D.

(D) 1939 A.D.

Answer: (D)


5. The result of whose brain is I.N.A. and who founded it?

(A) Subhash Chandra Bose

(B) Mohan Singh

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Bhagat Singh

Answer: (B)


6. Who joined Subhash Chandra Bose to found All India Forward Bloc and actively associated with the I.N.A. movement?

(A) Jai Prakash Narayan

(B) Baikunth Shukla

(C) Sheel Bhadra Yajee

(D) Ram Narain Prasad

Answer: (C)


7. Who suggested the idea of the Indian National Army?

(A) Mohan Singh

(B) Niranjan Singh Gill

(C) Shahnawaz

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (A)


8. I.N.A. was brain child of

1. Gyani Pritam Singh

2. Mohan Singh

3. Subhash Chandra Bose

4. Major Iwaichi Fujiwara

Select correct answer by using code given below.

(A) 1 and 2 (B) 2 and 3

(C) 1 and 3 (D) 1 and 4

Answer: (D)


9. The first commander of ‘Azad Hind Fauj’ was

(A) Mohan Singh

(B) Pritam Singh

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Shahnawaz Khan

Answer: (A)


10. In which year was the Indian National Army founded?

(A) 1940

(B) 1941

(C) 1942

(D) 1943

Answer: (C)


11. Subhash Chandra Bose announced the establishment of Provisional Government of Free India on

(A) 21st October, 1943

(B) 22nd October, 1943

(C) 23rd October, 1943

(D) 24th October, 1943

Answer: (A)


12. Organisation of Azad Hind Fauj was declared on

(A) 26th January, 1930

(B) 8th August, 1942

(C) 21st October, 1943

(D) 18th February, 1946

Answer: (C)


13. Which Indian revolutionary helped Subhash Chandra Bose in the establishment of Azad Hind Fauj?

(A) Batukeshwar Dutt

(B) Ras Behari Bose

(C) Ram Prasad Bismil

(D) Suryasen

Answer: (B)


14. Where was Azad Hind Fauj set up in 1943?

(A) Japan

(B) Burma

(C) Singapore

(D) Malaya

Answer: (D)


15. Who said, ‘Tum Mujhe Khoon Do, Mai Tumhe Azadi Dunga’?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Bhagat Singh

Answer: (C)


16. The head office of ‘Azad Hind Fauj’ is situated at

(A) Tokyo

(B) Rangoon

(C) Berlin

(D) Delhi

Answer: (B)


17. Who among the following established Rani Laxmibai Regiment?

(A) Rash Behari Bose

(B) Vallabhbhai Patel

(C) Lakshmi Swaminathan

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (D)


18. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called ‘Free Indian Legion’?

(A) Lala Hardayal

(B) Rash Behari Bose

(C) Subhash Chandra Bose

(D) V.D. Savarkar

Answer: (C)


19. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?

(A) J.L. Nehru

(B) S.C. Bose

(C) Bhagat Singh

(D) B.G. Tilak

Answer: (B)


20. Who among the following called Subhash Chandra Bose as ‘Desh Nayak’?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Ram Manohar Lohia

(C) Rabindranath Tagore

(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (C)


21. Which soldier of Azad Hind Fauj was sentenced to seven years imprisonment?

(A) Aruna Asaf Ali

(B) Shahnawaz

(C) Rashid Ali

(D) Rash Behari Bose

Answer: (C)


22. The ‘Azad Hind Fauj Day’ was observed on

(A) 12th November, 1945

(B) 11th November, 1945

(C) 5th November, 1945

(D) 10th November, 1945

Answer: (A)


23. Who among the following had headed the group of advocates to argue the case on behalf of The Indian National Army in 1945 in the Red Fort trials?

(A) Bhulabhai Desai

(B) Kailash Nath Katju

(C) Sir Tej Bahadur Sapru

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (A)


24. Who among the following officers of Azad Hind Fauj did not face famous Red Fort trials?

(A) Gurdayal Singh

(B) Prem Sehgal

(C) Mohan Singh

(D) Shahnawaz

Answer: (C)


25. Who among the following has pleaded on the side of the Indian National Army officers in their Red Fort trial?

(A) C.R. Das

(B) Motilal Nehru

(C) M.A. Jinnah

(D) Sir T.B. Sapru

Answer: (D)


26. The famous I.N.A. trials took place in the Red Fort, Delhi in

(A) 1945

(B) 1946

(C) 1944

(D) 1947

Answer: (A)


27. Who among the following had not advocated in INA Red Fort Trial in 1945?

(A) Bhulabhai Desai

(B) Pandit Jawaharlal Nehru

(C) Sardar Vallabhbhai Patel

(D) Dr. Kailash Nath Katju

Answer: (C)


Other Relevant Links

Partition of Bengal (1905) and the Indigenous MovementLucknow Session of Congress
Congress Session: Banaras, Calcutta and SuratHome Rule League Movement
Formation of Muslim League (1906)Gandhi and His Early Movements
Morley-Minto ReformsPeasant Movement and Kisan Sabha
Delhi Durbar and Change of CapitalTrade Union and Communist Party

Comments