Trade Union and Communist Party MCQ and Answer

Trade Union and Communist Party MCQ and Answer: Looking to improve your understanding of trade unions and the Communist Party? This blog post contains a multiple-choice quiz with answers to help you test your knowledge.

Other Relevant Links

Revolution of 1857Political Institution Established before Congress
Freedom Movements of IndiaIndian National Congress
Educational Development in Modern IndiaModerate Groups and Extremist Groups in Congress
Indian Princely StatesRevolutionary Movement in India
Social and Religious MovementRevolutionary Activities Outside India

Trade Union and Communist Party MCQ and Answer

1. Who among the following was the first leader to organize labour movement in India?

(A) B.P. Wadia

(B) Lala Lajpat Rai

(C) N.M. Lokhande

(D) N.G. Ranga

Answer: (C)


2. The first Trade Union was founded in India in the year 1918 by

(A) N.M. Joshi

(B) B.P. Wadia

(C) V.V. Giri

(D) S.A. Dange

Answer: (B)


3. Who was the first President of All India Trade Union Congress?

(A) B.T. Ranade

(B) Satya Bhakta

(C) Lala Lajpat Rai

(D) N.M. Joshi

Answer: (C)


4. When was All India Trade Union Congress established in Bombay?

(A) 1920

(B) 1925

(C) 1929

(D) 1935

Answer: (A)


5. Who of the following founded the Ahmedabad Textile Labour Association?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Sardar Vallabhbhai Patel

(C) N.M. Joshi

(D) J.B. Kriplani

Answer: (A)


6. Who among the following had presided over the All India Trade Union Congress held at Nagpur in 1929?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Acharya Narendra Dev

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Yusuf Meherally

Answer: (A)


7. The first session of All India Trade Union Congress held at Bombay in 1920 was presided over by

(A) Feroz Shah Mehta

(B) V.V. Giri

(C) Lala Lajpat Rai

(D) N.M. Joshi

Answer: (C)


8. Who was the first Indian to be the member of Communist International?

(A) M.N. Roy

(B) Muzaffar Ahmad

(C) S.S. Dange

(D) None of the above

Answer: (A)


9. The Trade Disputes Act of 1929 provided for

(A) the participation of workers in the management of industries

(B) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes

(C) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute

(D) a system of tribunals and a ban on strikes

Answer: (D)


10. Kanpur conspiracy case was against the leaders of

(A) Khilafat Movement

(B) Non-Co-operation Movement

(C) Communist Movement

(D) Revolutionary Movement

Answer: (C)


11. The militant phase of the trade union movement in India was

(A) 1939-45

(B) 1926-39

(C) 1918-26

(D) 1914-18

Answer: (B)


12. Who formed the Radical Democratic Party in 1940?

(A) Indrasen

(B) M.N. Roy

(C) Somendra Nath Tagore

(D) Shachindra Nath Sanyal

Answer: (B)


13. In October 1920, who of the following headed a group of Indians gathered at Tashkent to set up a Communist Party of India?

(A) H.K. Sarkar

(B) P.C. Joshi

(C) M.C. Chagla

(D) M.N. Roy

Answer: (D)


14. What is the name of the party founded by Saumyendra Nath Tagore?

(A) Indian Bolshevik Party

(B) Revolutionary Communist Party

(C) Bolshevik Leninist Party

(D) Radical Democratic Party

Answer: (B)


Other Relevant Links

Cabinet Mission Plan (1946)Second World War
Constituent Assembly (1946)Demand for Pakistan
Formation of Interim Government (1946)Individual Satyagraha (1940)
Partition of India and IndependenceCripps Mission (1942)
Constitution Development of IndiaQuit India Movement