Structure and Organisation of Handicraft Industries during Colonialism MCQs

1. What is/are the causes of decline of handicrafts during British period?

a. Decline of Indian courts

b. Western Education

c. Introduction of New Patterns

d. All of these

Answer: d

Explanation: The causes of decline of handicrafts during British period are decline of Indian courts, the establishment of British rule, Western education, introduction of new patterns, competition of machine made goods, role of intermediaries etc.


2. India’s traditional village economy was characterised by

a. Agriculture

b. Handicrafts

c. Industries

d. Blending of agriculture and handicrafts

Answer: b

Explanation: India’s traditional village economy was characterised by the “blending of agriculture and handicrafts”. But this internal balance of the village economy had been systematically slaughtered by the British Government.


3. Before the advent of the British rule, India was well known for its handicraft industries in the fields of cotton and silk textiles, metal and precious works etc. These products enjoyed a worldwide market due to:

a. reputation of the fine quality of material used.

b. high standards of craftsmanship seen in all imports from India

c. Both a and b

d. wide exports market

Answer: c

Explanation: Before the advent of the British rule, India was well known for its handicraft industries in the fields of cotton and silk textiles, metal and precious works etc. These products enjoyed a worldwide market due to reputation of the fine quality of material used as well as high standards of craftsmanship seen in all imports from India.


4. The British rule led to the collapse of India’s world famous handicraft industries. What was its effect on Indian economy?

a. Massive unemployment in India

b. Increasing imports of cheap manufactured goods from Britain

c. Both a and b

d. Neither a not b

Answer: c

Explanation: The British rule led to the collapse of India’s world famous handicraft industries made Indian exports costlier and its international demand fell drastically leading to the collapse of handicrafts industries. The demand for the handicrafts products experienced a downward trend in the domestic markets as well. It resulted the massive unemployment in India and started increasing imports of cheap manufactured goods from Britain.


5. Which of the following statements is not true about India’s economic development during British Rule?

a. Handicraft products were well known worldwide

b. Agriculture was the main source of livelihood

c. India transformed into supplier and consumer of finished industrial products

d. Per capita income grew by half percent in the first half of twentieth century.

Answer: c

Explanation: The economic policies pursued by the colonial government in India were concerned more with the protection of the economic interests of their home country than with the development of the Indian economy. Such policies brought about a fundamental change in the structure of the Indian economy i.e., transforming the country into a supplier of raw materials (not finished industrial products).


6. Which type of industry was lacking during the British rule?

a. Handicraft

b. capital goods

c. Consumer goods

d. None of the above

Answer: b

Explanation: During the British rule, the capital goods industry was lacked to support the slow industrial development taking place in India. Britishers did not pay any attention towards the set-up of such industries because they wanted Indians to be dependent on Britain for the supply of capital and heavy goods.


7. The colonial government systematically industrialized Indian handicrafts. What was the outcome of the same?

a. Increase in unemployment

b. Increase in demand for British goods

c. Increase in demand for imports

d. Both a and b

Answer: d

Explanation: Decline of Indian handicrafts resulted in massive unemployment and artisans were forced to take up agriculture for their livelihood this increased the burden of population in agriculture sector. The Indian made goods could not stand the foreign competition machine made cheap goods. It also played a major role in increase the demand for British goods.


8. Which industry received the major setback during the colonial rule?

a. Cement

b. Handicraft

c. Paper

d. Iron and Steel

Answer: b

Explanation: The handicrafts industrygot set back during the colonial rule. The main reasons for the decline was introduction of British made goods and ignorance of Indian Handicrafts Industries. The British followed the policy of De-industrialization to Ruin Indian Handicraft Industries for their own benefit.


9. Which of the following statement is false in the context of the industrial sector during British rule?

a. There was a decline in handicraft industries

b. The British government promoted capital goods industries

c. Public sector played a significant role

d. Both b and c

Answer: d

Explanation: The Indian handicrafts collapsed under the colonial rule. Under discriminatory tariff policy, there was no duty on the export of goods from India and import of British finished goods to India. But heavy duty was placed on the export of handicrafts. So Indian handicrafts stalled looking both domestic and export market. It led to the decay of Indian handicrafts.


10. The decline of handicrafts during British period is also known as

a. Zero-industrialisation

b. De-industrialisation

c. Non- industrialisation

d. None of these

Answer: b

Explanation: India’s traditional village economy was characterised by the “blending of agriculture and handicrafts”. But this internal balance of the village economy had been systematically slaughtered by the British Government. In the process, traditional handicraft industries slipped away, from its pre-eminence and its decline started at the turn of the 18th century and proceeded rapidly almost to the beginning of the 19th century.  This process came to be known as ‘de-industrialisation’—a term opposite to industrialisation.


Leave a Comment