General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions is very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)

1. What is the composition of brass?

a) 49 percent copper and 51 percent zinc

b) 50 percent copper and 50 percent zinc

c) 37 percent copper and 63 percent zinc

d) 63 percent copper and 37 percent zinc

Answer: 63 percent copper and 37 percent zinc

2. Which of the following is not a suitable ore for extracting iron?

a) Hematite

b) Magnetite

c) Siderite

d) Iron Pyrites

Answer: Iron Pyrites

3. Malachite is an ore of copper with 58 percent copper concentration.

a) True

b) False

Answer: True

4. What is the concentration of zinc in calamine?

a) 98 percent

b) 94 percent

c) 86 percent

d) 74 percent

Answer: 98 percent

5. The composition of bronze is generally 82 percent copper and 18 percent tin.

a) True

b) False

Answer: False

6. Silver is extracted from which of the following ore?

a) Calamine

b) Cinnabar

c) Argentite

d) Malachite

Answer: Argentite

7. Which metal is extracted from Cinnabar?

a) Zinc

b) Copper

c) Iron

d) Mercury

Answer: Mercury

8. Which of the following is the chief ore of aluminium?

a) Kaolinite

b) Bauxite

c) Malachite

d) Cinnabar

Answer: Bauxite

9. Which of the following is the finest iron ore?

a) Hematite

b) Magnetite

c) Siderite

d) Iron Pyrites

Answer: Magnetite

10. What is the composition of Kaolinite?

a) Fe2O3

b) Al2O3.2H2O

c) [Al2(OH)4Si2O4]

d) CuFeS2

Answer: [Al2(OH)4Si2O4]

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)
Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)
NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)

Comments